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February 22, 1988 

The Honorable Joyce C. Hearn 
Member, House of Representatives 
1300 Berkeley Road 
Columbia, South Carolina 29205 

Dear Representative Hearn: 

Your letter of January 29, 1988 to Attorney General 
Medlock has been referred to me for response. In that 
letter, you appear to have asked the following questions: 

(1) Whether the description of a "property manager", 
as set forth in 1976 S. C. Code Section 40-57-10(4), 
excludes a person who only (a) exhibits the property; 
(b) gives the real costs or any other charges of the 
contract; (c) advertises the property; or (d) supplies 
applications or gives any other information pertaining to 
the unit to be rented. 

( 2) Whether the description of a "property manager" 
excludes a person who only shows rental property but does 
not sign the contract or lease establishing the leasehold 
arrangement. 

As a point of reference, I have attached a copy of 
Section 40-57-10. By its plain and unambiguous language, 
the statute excludes from its coverage a person who only 
exhibits property, accepts applications for leases, or 
furnishes prospective tenants with information relative to 
the rental of such units. It would seem beyond argument 
that the exemption which allows a person to accept 
applications would also allow the person to supply 
applications. To read the statute otherwise would produce 
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the absurd result of the person being permitted to accept 
app lications but not to furnish them in the first instance. 
Such a literal application of a statute has been 
cons istently rejected by South Carolina -courts. See , for 
example, Southeastern Kusan, Inc . v. S. C. Tax Commission, 
276 s.c. 487 , 280 s .E. 2d 57 (1981) . 

It also seems beyond doubt tha t the statutory exemption 
which allows a person to furnish prospective tenants with 
information relative to the rental of units would include 
the furnishing of the real costs or any other charges of the 
contract. Certainly, the charges and costs connected with 
the rental unit is information that is relative to the 
rental of the unit . 

With respect to t he advertising of a rental unit , the 
statute appears to be si lent on this s pecific issue. 
However , reading the statute as a whole i n light of the 
mani f est legi slative intent , it is strongly inferable that 
merely advertising property would not bring a person within 
t he description of a ''property manager". This view is 
reinforced by the fact that the statute expressly permits a 
person t o " exhibit rental property" and to "furnish 
prospective tenan ts with informat ion". It seems c lear t hat 
the purposes accomplished by adverti sing property would be 
no more than those accomplished by exhibiting the property 
and furnishing information r elat i ve t o it . 

It should be noted here that the statute does not 
permit a person to "hold himself out as a property manager". 
Therefore, a person advertising property would have to 
refrain from stating or implying that he is able to engage 
in the activities of a property manager described in the 
statute. 

Your second inquiry concerns a person who exhibits 
rental property but does not actually sign the contract or 
lease. Clearly, by virtue of 40-57-10(4)(2)(a), the person 
may not s ign the contract or lease. Pursuant to 
40-57-10(4) (2 ), it is just as clear that the person may 
exhibit the property. Thus, your question appears to 
pertain to certain activity which might occur, one might 
say, between the "showing and the signing". 
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As has been previously stated, the statute permits a 
person to exhibit the property, supply applications, accept 
applications and furnish information relative to the rental 
of the property. However, the statute expressly prohibits a 
person from negotiating a contract with a tenant. Black's 
Law Dictionary, 5th Edition, 1979, defines negotiation as 
"the process of submission and consideration of offers until 
an acceptable offer is made and accepted" and "the act of 
settling or arranging the terms and conditions of a bargain, 
sale, or other business transaction". 

Thus, while the line drawn by the Legislature between 
permissible and impermissible activity may, arguably, be 
fine, it has nonetheless been drawn. A person may exhibit 
property and furnish information relative to the rental of 
such property; i.e. cost, size, etc. However, a person may 
not submit or accept offers respecting the rental of a unit 
or settle or arrange the terms and conditions of the rental 
of a unit. One who does so becomes a "property manager". 

In light of the present statute, the determination of 
whether a person's activities are such as to require that 
the person be deemed a "property manager" must be made on a 
case-by-case basis by the agency given the responsibility to 
do so. In this instance, that is the South Carolina Real 
Estate Commission. There is ample precedent to the effect 
that the construction of a statute by the agency charged 
with executing it is entitled to the most respectful 
consideration and should not be overruled without cogent 
reasons. Faile v. S. C. Em lo ent Securit Commission, 267 
S.C. 536, , . ere ore, w e su ject 
to judicial review, interpretations of the statute by the 
Real Estate Commission should be accorded an appropriate 
measure of respect. 

Finally, during a telephone conversation regarding this 
matter, you asked for recommendations as to how the statute 
could be redrawn to eliminate any ambiguity or to make the 
"fine line" somewhat more bold. We can only suggest that if 
it is the intent of the Legislature to prohibit the person 
from "negotiating" the contract or lease, then the term 
"negotiate" might be more clearly defined so as to prohibit 
the person, when supplying relevant information, from 
varying or deviating from the costs and/or other terms and 
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conditions previously established by the owner of the 
property. In other words, the person must be required to 
present such information to prospective tenants on a "take 
it or leave it" basis. A person who attempts to offer or 
accept terms other than those established by the owner of 
the property would be engaging in the activities of a 
property manager. 

CONCLUSION 

It is the opinion of this Office that the description 
of a property manager, as set forth in 40-5-10(4), does not 
include a person who only (a) exhibits the property; 
(b) gives the real costs or any other charges of the 
contract; (c) advertises the property; or (d) supplies 
applications or gives any other information pertaining to 
the unit to be rented. Also, a person who is not a property 
manager may exhibit the property but is prohibited from 
negotiating the terms of the contract and/or signing the 
contract. 

I trust that you will find this response to be of some 
assistance to you. Please contact me if you have further 
questions or conrrnents. 

WEJ/fc 

REVIEWED AND APPROVED: 
;' 

Very truly yours, 

(j}iJ~(if/msdK_ 
Wilbur E. Johnson 
Assistant Attorney General 


