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T. TRAVIS MEDLOCK 
A TTC>flNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TELEPHONE 803· 734.3970 

January 27, 1988 

The Honorable Herbert Kirsh 
Member, House of Representatives 
532-A Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Kirsh: 

1?li5 

By your letter of January 6, 1988, you have asked about the 
proper method of increasing the number of members of a county 
board of social services. 

The applicable statute concerning appointment of members of 
county boards of social services is Section 43-3-10, Code of 
Laws of South Carolina (1976), as follows: 

There is created in each county of the 
State a county department of social servic­
es, referred to in Chapters 1, 3, 5, 7, 9, 
19 and 23 as the county department, and in 
each county a county board of social servic­
es, ref erred to in Chapters 1, 3, 5, 7, 9, 
19 and 23 as the county board, to be com­
posed of not less than three nor .. ~ more than 
nine members. The members shall be appoint­
ed by the Governor upon the recommendation 
of a majority, including the Senator, of the 
county legislative delegation. The terms of 
the members shall be for three years and 
until their successors have been appointed 
and qualify. In case of a vacancy caused by 
death, removal, resignation or otherwise, 
such vacancy shall be filled as provided in 
this section, but only for the unexpired 
term. 
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You have indicated your belief that this statute is self-execut­
ing, that a county legislative delegation may increase the num­
ber of board members on a county board of social services to a 
number up to and including nine without further action of the 
General Assembly. We concur with your conclusion. 

A constitutional provision is deemed to be self-executinp, 
"when no legislation is necessary to give effect to it. ' 
Becker v. Atlantic Coast Line Railway Co., 128 S. C. 131, 138, 
121 S.E. 476 (1923), or "if it supplies sufficient rule by which 
right may be enjoyed or duty imposed enforced." Black's Law 
Dictionary 1220 (5th Ed. 1979). In a similar fashion, the 
General Assembly has allowed a county legislative delegation the 
discretion to select an appropriate number of members, from 
three to nine, to govern the county board of social services 
without further action on the part of the General Assembly. 
Presumably, the legislative delegation would be in the best 
position to ascertain how many individuals would be needed to 
effectively carry out the mission of the South Carolina Depart­
ment of Social Services at the county level. See Section 
43-3-110 of the Code (county board required to make-allnual re­
port to the delegation). 

The role of the Governor in this appointment process is 
ministerial; he would be required to appoint those individuals 
whose names have been submitted to him by a county legislative 
delegation. As stated in Blalock v. Johnston, 180 S.C. 40, 
185 S.E. 51 (1936), construing an appointment statute similar to 
Section 43-3-10 of the Code: 

The law imposes the positive duty upon 
the Governor to make the appointment at a 
time and in a manner or upon conditions 
which are specifically designated. It is a 
simple definite duty arising under condi­
tions admitted or proved to exist, and it 
leaves nothing to his discretion. It is 
ministerial. 

Idq 180 S.C. at 47-48. Thus, the Governor's role would be 
ITmited to appointment of those individuals as named by the 
delegation; the Governor would not be the decision-maker as to 
the number of individuals to be appointed. 

Based on the foregoing,. it is our opinion, concurring with 
your views, that the county legislative delegation would deter­
mine, in its county, the appropriate number of members to serve 
on a county board of social services. If the delegation feels 
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that an increase in the number of board members is needed, the 
delegation would reconnnend the appropriate number of names to 
the Governor, who would then make the additional appointments. 
No further action by the General Assembly would be required. I 
have consulted with counsel for the State Department of Social 
Services, who is in agreement with the foregoing and who further 
advises that the foregoing reflects the current practice in the 
various counties. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

fJflltitiL ,() t~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

cc: The Honorable James L. Solomon, Jr. 
Bruce Holland, Esquire 


