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T. TRAVIS MEDl.OCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENN!S BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TELEPHONE 803-734-3970 

January 14, 1988 

Stephen A. Kern, Esquire 
Greenville City Attorney 
Post Off ice Box 2207 
Greenville, South Carolina 29602 

Dear Mr. Kern: 

On behalf of the Mayor and City Council of Greenville, you 
have asked that this Off ice address two questions concerning the 
revised Freedom of Information Act, Section 30-4-10 et seq. of 
the Code of Laws of South Carolina (1987 Cum. Supp.): 

1 . 

2 . 

What constitutes a vote in executive session? 

Are ad hoc committees established by the Mayor and 
Council, having only advisory functions, subject to 
the Act? 

After a brief discussion of the background of the Act, each of 
your questions will be addressed separately. 

Background 

In its present form, South Carolina's Freedom of Informa­
tion Act was adopted as Act No. 593, 1978 Acts and Joint Resolu­
tions, as amended by Act. No. 118, 1987 Acts and Joint Resolu­
tions. The public policy of the Act as expressed in the pream­
ble of Act No. 593 of 1978 was codified by Act No. 118 of 1987; 
Section 30-4-15 now provides: 

The General Assembly finds that it is 
vital in a democratic society that public 
business be performed in an open and public 
manner so that citizens shall be advised of 
the performance of public officials and of 
the decisions that are reached in public 
activity and in the formulation of public 
policy. Toward this end, provisions of this 
chapter must be construed so as to make it 
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possible for citizens, or their representa­
tives, to learn and report fully the activi­
ties of their public officials at a minimum 
cost or delay to the persons seeking access 
to public documents or meetings. 

As with any statute, the primary objective in construing the 
provisions of the Freedom of Information Act is to ascertain and 
give effect to the legislature's intent. Bankers Trust of 
South Carolina v. Bruce, 275 S.C. 35, 267 S.E.2d 424 (1980). 
South Carolina's Freedom of Information Act was designed to 
guarantee to the public reasonable access to certain information 
concerning activities of the government. Martin v. Ellisor, 
266 S.C. 377, 213 S.E.2d 732 (1975). The Act is a statute reme­
dial in nature and must be liberally construed to carry out the 
purpose mandated by the General Assembly. South Carolina De-
5artment of Mental Health v. Hanna, 270 S.C. 210, 241 S.E.2d 

63 ( 1978). Any exception to the Act's applicability must be 
narrowly construed. News and Observer Publishin~ Co. v. Inter­
im Bd. of Ed. for Wake Co., 29 N.C.App. 37, 23 S.E.2d 580 
{1976). 

Question 1 

The Freedom of Information Act, at Section 30-4-60 of the 
Code, requires that every meeting of a public body be open to 
the public unless it is closed pursuant to Section 30-4-70 of 
the Code. Certain reasons for entering into executive session 
are authorized in Section 30-4-70, though executive sessions in 
Section 30-4-70, though executive sessions are not required to 
be held. Section 30-4-70(a)(6), as amended in 1987, now pro­
vides in relevant part that 

no formal action may be taken in executive 
session. As used in this item 'for ma 1 ac­
tion' means a recorded vote committing the 
body concerned to a specific course of ac­
tion. No vote may be taken in executive 
session. 

The 1987 amendment now prohibits the taking of a vote in execu­
tive session and eliminated the former requirement of ratifica­
tion in a public session when a vote had been taken in executive 
session as previously authorized. You have asked what consti­
tutes a vote so as to be prohibited during an executive session. 

As stated in the statute, "formal action" and "vote" appear 
to be treated equally in that no formal action (i.e., a recorded 
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vote) and no vote may be taken in executive session. Several 
variant definitions of the term naction" exist. While an act or 
action or a course of action may connote the affirmative, the 
term also refers to "the expression of will or purpose.n 
Randle Birmin ham Rv. Li ht & Power Co., 53 So. 918 

e term commit in t is context usually means to 
"promise" or "pledge." Webster's New World Dictionary (Second 
College Edition). Any expression or the will, purpose, commit­
ment, or pledge of a public body could be considered a formal 
action, which could not be taken in executive session; nor could 
a vote be taken which would amount to an expression of will or 
purpose or commitment of the public body. 

Section 30-4-15 of the Act makes it clear that the purpose 
of the Act is to insure that the "decisions that are reached in 
public activityn by a public body should occur in public. Of 
course, a "decision" is simply the act "of making up one's mind" 
or reaching a determination or conclusion on a particular issue, 
Hankenson v. Bd. of Ed. of Wauke an Tw . Hi h School Dist. No. 
1 , a e aunty, • App. , , 
(1956); the act of making a decision clearly includes "the power 
to say 'Yes' or "No.'" Id. Thus, a determination by a public 
body to take or refrain rrom taking a particular course of ac­
tion would be a "decision" or "formal action" of the public 
body. Op. Atty. Gen. dated April 17, 1985. 

Case law in other jurisdictions is instructive on this 
point. For example, in Judge v. Pocius, 36 7 A. 2d 788 (Pa. 
Cmwlth. 1977), the Pennsylvania court reviewed a statute some­
what similar to Section 30-4-70(a)(6). There, the statute in 
question defined "formal action" as "the taking of any vote ... or 
the setting of any official policy." The court commented that 
the statute in question required that an agency which 

votes or is scheduled to vote on any resolu­
tion, rule, order, motion, regulation or 
ordinance, or which acts or is scheduled to 
act in any formal way to adopt a general 
principle or a definite course of action as 
its official policy, must do so in a public 
meeting .... 

367 A.2d at 791. While the language of the Pennsylvania statute 
is not identical to our own §30-4-70(a)(6), the emphasis therein 
is similar; the taking of a vote by the body, committing it to 
a specific course of action, is what appears to be most signifi­
cant. Compare, §30-4-70(a)(6) [" ... a recorded vote committing 
the body ... to a specific course of action... . "J 
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The court's decision in Karol v. Board of Education, 593 
P. 2d 649 (Ariz. 1979), is also instructive. The Arizona stat­
utes required any "legal action" of a public body to be final­
ized in public. In that instance, Arizona law defined "legal 
action" as a "collective decision, commitment or promise made by 
a majority of the members of a governing body... n The lan­
guage of Arizona's statute is similar to the definition of "fo­
rmal action" in our Section 30-4-70(a)(6). 

The Illinois Open Meeting Law in effect at the time of 
Jewell v. Board of Education, 19 Ill. App. 3d 1091, 312 N.E.2d 
659 ( 1974) , provided that "no final action may be taken at a 
closed session." nFinal action" was deemed to be a public roll 
call vote which would allow the public to know the positions 
taken by individual members of the public body, so that such 
members may be held accountable to the public for their ac­
tions. Id. , 312 N. E. 2d at 662. While the Illinois statute 
on its face allows somewhat more flexibility than does South 
Carolina's statute, the construction of the Illinois statute as 
far as providing maximum public accountability is valuable. 

You stated in your letter of December 14, 1987, that in 
your opinion, the Section 30-4-70(a)(6) prohibition did not 
apply to votes on purely procedural matters such as votes to 
adjourn; to set a time for the next meeting; motions to defer, 
table, or place an item on the agenda of the next formal meeting 
for formal vote; and the like. This Off ice concurs with your 
conclusion insofar as the public body is not committing itself 
to a specified course of action, establishing or revising policy 
or procedures, electing not to take some action, or rendering 
some decision on other than a purely mechanical or procedural 
issue. 

One may imagine the potential votes of a public body as 
being on a continuum; it is very difficult to decide where a 
procedural matter ends and commitment to a formal course of 
action begins. As long as the actual decision-making is made in 
public so that public accountability for the actions and deci­
sions of public officials is maintained, construing very narrow­
ly the permissibility of taking of a vote to only those matters 
which will not commit the public body to a formal course of 
action, such would probably be permissible. By reaching this 
conclusion, we must acknowledge the potential for abuse of this 
conclusion; we must remind public bodies of the express purpose 
of the Freedom of Information Act and the necessity of keeping 
decision-making activities before the public rather than behind 
closed doors. 
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Question 2 

Section 30-4-20 (a) , the definition of "public body," was 
amended by Act No. 118 of 1987 to now include "committees, sub­
committees, advisory committees, and the like of any such p.ody 
.by whatever name known ..•. n (Certain committees of health care 
facilities are excluded from the definition, but these commit­
tees are not relevant to your inquiry.) You have asked whether 
ad hoc committees appointed by the Mayor and City Council, which 
have been charged only with advisory functions, would be subject 
to the Freedom of Information Act. 

We concur with your conclusion that such committees would 
fall within the definition of "public body" and thus would be 
subject to the Freedom of Information Act. In Op. Attv. Gen. 
No. 85-145, issued December 17, 1985, we concluded that an ad 
hoc committee appointed by a county council to study long-range 
planning for the county would be subject to the Freedom of Infor­
mation Act. Similarly, in Op. Atty. Gen. No. 84-125, issued 
October 26, 1984, we concluded that an ad hoc citizens' commit­
tee appointed by a town council to provide citizen input in 
drafting a sign ordinance would be subject to the Act. While 
these enclosed opinions predate the 1987 amendment to the Act, 
the amendment makes even more meaningful the reasoning in those 
opinions that such ad hoc committees should be subject to the 
Act. 

You have expressed some concern about the gathering of 
information by an ad hoc committee or task force on sensitive 
issues and how such may be accomplished if the task force or 
committee is subject to the Act and must hold public meetings 
unless an executive session is properly authorized. The same 
concern was recognized in Op. Atty. Gen. No. 85-145: 

Concern has been expressed that because 
many alternatives are being considered to­
ward making a recommendation, the news media 
and the public may misinterpret the various 
proposals or may jump to conclusions that 
may never be reached by the ad hoc committee 
in making its recommendations. In formulat­
ing its recommendations, the committee must 
freely exchange its ideas; it has been sug­
gested that opening the meetings under the 
Act would inhibit the free flow of ideas and 
would promote misinterpretation. Most like­
ly, this discussion would not be of the kind 
which would permit a committee to con-
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vene in executive session. See Section 
30-4-70(a) of the Code. Nor is it like that 
Laurens County Council, the parent entity, 
could convene in executive session for this 
type of discussion. Thus, such discussions 
should be conducted openly. 

Courts in other jurisdictions have 
considered these concerns in determining 
that various committees would be subject to 
the Act. The pitfalls in opening discus­
sions of preliminary matters are detailed in 
Arkansas Gazette Com any v. Pickens, 522 

Ar . og eman, ., concur-
ring). Therein it was noted that matters of 
public policy are involved and that since 
the legislative branch of government de­
clares public policy, the General Assembly 
should make the determination to open or 
close committee meetings. Until such time 
as the South Carolina General Assembly acts 
to close such meetings, we would advise that 
the ad hoc committee of Laurens County Coun­
cil follow the general principle stated in 
Opinion No. 84-125: 

If a public body is uncertain 
about the type of session to be 
conducted, open or closed, bear in 
mind the policy of openness promot­
ed by the Public Meeting Laws and 
opt for a meeting in the presence 
of the public. 

Grein v. Boa rd of Education, 216 Neb. 158, 
343 N.W.2d 718 (1984); Town of Palm Beach 
v. Gradison, 206 So.2d 473 (Fla. 1974). 

We must reiterate that, until the General Assembly acts to close 
such meetings of a task force or ad hoc committee which is 
charged with information-gathering or advisory functions, the 
task force or committee opt for an open meeting if any doubt 
exists as to the type of meeting to be conducted. 
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Conclusion 

1. A public body is precluded from taking formal action 
or a vote except in public session. Formal action means n a 
recorded vote committing the body concerned to a specific course 
of action." Any expression of will or purpose of the public 
body, a decision to take or refrain from taking specific action, 
the establishing of policies or procedures, or the like would be 
included in the term "formal action." Votes in the nature of a 
vote to adjourn, setting a time for the next meeting, or parlia­
mentary procedure, affecting only procedural aspects of the 
public body's meeting, would probably be permissible. Because 
the distinction between purely procedural matters and "formal 
action" is often not clear, a public rather than secret vote 
should be taken if any doubt exists, in keeping with the spirit 
and purpose of the Freedom of Information Act. 

2. Ad hoc committees 
Mayor and City Council for 
functions would be subject to 
Information Act. 

PDP:wle 
Enclosures 

or task forces appointed by the 
information-gathering or advisory 
the requirements of the Freedom of 

Sincerely, 

/)~,!),~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 
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Executive Assistant for Opinions 


