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January 13, 1988 

The Honorable Herbert U. Fielding 
Senator, District No. 42 
608 Gressette Building 
Columbia, South Carolina 29202 

Dear Senator Fielding: 

By your letter of December 21, 198 7, you have asked that 
this Office interpret Section 5-15-30 of the Code of Laws of 
South Carolina (1976), as to when the times specified therein 
begin to run, considering the requirements of Section 7-11-85 of 
the Code concerning verification of signatures on a petition. 

Section 5-15-30 specifies the procedure to be followed when 
a city council or the requisite number of electors of a munici­
pality desire to change the number of council members to another 
number authorized by law or to change the method of election of 
council members. I£ a majority of the city council so act or 
fifteen percent of the registered electors of the municipality 
present a proper petition requesting the change, 

then the municipal governing body shall call 
a special election not later than ninety 
days nor earlier than thirty days after the 
council action or receipt of the petition 
and publication of the notice of election. 
ll 

1/ Section 5-15-50 of the Code requires that "[p}ublic 
notice of the elections shall be given at least sixty days prior 
to such elections." 



f 

L 
I 

I 
I 

f' 
! 

The Honorable Herbert U. Fielding 
Page 2 
January 13~ 1988 

You have asked from what date the thirty-to-ninety day period is 
to be calculated. 

Section 7-11-85 of the Code provides the procedures to be 
followed by a county board of registration in verifying the 
signatures on a petition such as one presented to a city council 
under Section 5-15-30; the exact procedure applicable in a given 
instance depends upon the number of signatures required on the 
petition. Upon completion of the verification process, the 
county board of registration is directed to complete a summary 
form and forward said form to the requesting authority (here, a 
city council). Neither Section 7-11-85 nor Section 5-15-30 
specify a time frame in which the board of registration is to 
complete the verification process. 

By way of contrast, the procedure for making similar chang­
es in the form of government, method of election, or number of 
members of a county council, in Section 4-9-lO(c) of the Code, 
provides in relevant part: 

Petitions shall be certified as valid or 
rejected by the county board of registration 
within sixty days after they have been deliv­
ered to the board and, if certified, shall 
be filed with the governing body which shall 
provide for a referendum not more than nine­
ty days thereafter. 

Because Section 5-13-30 requires the calling of a special 
election within certain time limitations dating from the date of 
"council action or receipt of the petition and publication of 
the notice of election," it must be assumed that, in case of a 
petition, the date of reference is that date when the petition 
is received from the petitioners rather than the date of receipt 
of the results of the verification process. Unlike Section 
4-9-lO(c), which specifically refers to the verification pro­
cess, Section 5-13-30 mentions only receipt of the petition. 
Thus, the date of receipt of a petition by a city council under 
Section 5-15-30 would be the critical, dete~inative date, rath­
er than the date of receipt of verification results. 11 

11 Of course, if the requisite number of valid signatures 
is not met, the election would not be held. 
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It must also be noted that Section 5-13-50 requires sixty 
days' notice to be given prior to an election. Furthermore, the 
changes contemplated by a petition under Section 5-13-30 are 
among those for which preclearance would be required under the 
Voting Rights Act of 1965, as amended; sixty days is usually 
allotted for response to a submission made pursuant to the Vot­
ing Rights Act. In construing Section 4-9-lO(c), supra, this 
Office has suggested that 

a county council act upon the receipt of the 
petition within ninety days rather than 
schedule the referendum within the ninety 
days. When the Home Rule Act was passed, 
South Carolina and its political subdivi­
sions ... were already subject to the require­
ments of the Voting Rights Act of 1965, as 
amended. Any of the changes contemplated by 
Section 4-9-lO(c) would require preclearance 
from the United States Department of Jus­
tice, as well as preclearing the date of the 
referendum. The Department of Justice must 
respond within sixty days when submission is 
made to the United States Attorney General 
for his statement of no objection; further, 
the sixty days may be tolled at any time if 
the Department of Justice requests addition­
al information. By interpreting the lan­
guage of Section 4-9-lO(c) as requiring 
council to act within ninety days, the re­
quirement of preclearance could be accommo­
dated. 

~· Attv. Gen. dated December 17, 1985. In acting within the 
~irty-to-ninety day time frame of Section 5-13-30, a city coun­
cil must also be mindful of these additional requirements when 
setting the date for the referendum upon receipt of a petition 
under Section 5-.15-30 of the Code. 

We trust that the foregoing has satisfactorily responded to 
your inquiry. If we may provide additional assistance or clari­
fication, please advise. 
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With kindest regards, I am 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


