
ALAN WILSON 
A TIORNEY GENERAL 

March 12, 2014 

The Honorable Dennis C. Moss 
Member, House of Representatives 
PO Box 11867 
Columbia, SC 29211 

Dear Representative Moss: 

This Office received your request for an opinion regarding whether a governmental entity can donate 
money to a private religion-based educational institution. You explain that the Gaffney Board of Public 
Works donated $150,000.00 to Limestone College's capital campaign and you question the authority of 
the Board to take this action. The information you provided seemed to indicate that Limestone College 
would use the donation to build a stadium and dorm facilities. See Our View, GAFFNEY LEDGER, 
January 6, 2014. We will discuss the applicable law herein, but the facts surrounding your questions can 
only be determined by a court. See Op. S.C. Att'y Gen., 2010 WL 3896162 (Sept. 29, 2010) ("This 
Office is not a fact-finding entity; investigations and determinations of fact are beyond the scope of an 
opinion of this Office and are better resolved by a court"). Also, please be aware that "while we have 
issued numerous previous opinions on issues involving commissioners of public works, 'the law in this 
area is far from settled and has been the subject of heated litigation. Thus, it is impossible to reach 
absolutely definitive answers to your questions.'" Op. S.C. Att'y Gen., 2008 WL 2324818 (May 30, 
2008) (quoting Ops. S.C. Atty. Gen., August 24, 2005 and May 23, 1973). 

LAW/ANALYSIS: 

I. Does the Gaffney Board of Public Works have the authority to make a donation? If so, 
can it donate to a private religion-based educational institution? 

We have addressed the history of the Gaffney Board of Public Works ("BPW") in a prior opinion. See 
Op. S.C. Atty. Gen., December 17, 2007 (2007 WL 4686605). BPW was created by and its powers were 
defined by the Legislature. The enabling legislation granted BPW the following powers: 

[T]he said Board of Public works shall take charge of and have the entire 
control of the electric light and waterworks plants of the town of 
Gaffney; shall fix rate to be charged for both water and lights, so as to 
make the said plant self-supporting; shall employ a Superintendent and 
fix his bonds, and such other help as may be necessary to successfully 
operate said electric lights and waterworks or to the extend the same, as 
may be necessary. The Board of Public Works may, at their discretion, 
contract for power to operate said electric light plant and waterworks 
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plant upon such terms as to them may seem best: Provided, No such 
contract shall exceed a term of five years. But nothing in this Act shall be 
construed to authorize the Board of Public Works herein provided to 
lease or sell the electric light plant or the waterworks plant of the town of 
Gaffney; such sale or lease can only be made upon recommendation of 
the Board of Public Works herein provided to lease or sell the electric 
light plant or the waterworks plant of the town of Gaffney; such sale or 
lease can only be made upon recommendation of the Board of Public 
Works, after due notice by the publication of such lease or sale and the 
terms thereof in one or more newspapers in the town of Gaffney, for a 
period of time not less than thirty days, immediately preceding the 
election to ratify or confirm such proposed lease or such proposed sale, 
of said light plant or waterworks plant, or both. 

1908 Act Number 563. 

Subsequent legislation granted all commissioners of public works the following: 

The board of commissioners of public works of any city or town may 
purchase, build or contract for building any waterworks or electric light 
plant authorized under Article 7 of this chapter and may operate them 
and shall have full control and management of them. It may supply and 
furnish water to citizens of the city or town and also electric, gas or other 
light and may require payment of such rates, tolls and charges as it may 
establish for the use of water and light. 

S.C. Code Ann. § 5-31-250 ( 1976 Code, as amended). 

Furthermore, the City of Gaffney granted BPW: 

The waterworks system and the sewerage system of the city and all 
matters and things appertaining to their use, management and control 
shall be under the exclusive control and jurisdiction of the board of 
public works of the city. 

Gaffney, S.C. Code§ 36-1 (2010). The City of Gaffney also provided BPW with the power to provide 
service to the citizens of Cherokee County: 

Any water and sewer service extended beyond the limits of the city shall 
be in accordance with the rules and regulations of the board of public 
works and upon such conditions and charges as the board may provide. 

Gaffney, S.C. Code§ 36-4 (20 I 0). 

In summary, BPW is given the authority by statute and by ordinance to provide power, water, and 
wastewater services to the residents of Gaffney and the surrounding areas of Cherokee County. The issue 
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is whether B.PW has the power to make monetary contributions. In our prior opinion, we opined about 
BPW: 

As a creature of statute, the Board [BPW] has no inherent power and 
derives its power from the Legislature. S. Ry. Co. v. South Carolina State 
Highway Dep't, 237 S.C. 75, 80, 115 S.E.2d 685, 688 (1960). 
Accordingly, the Board [BPW] "possesses only those powers that are 
conferred expressly or by reasonable necessary implication, or are 
merely incidental to the powers expressly granted." Brooks v. South 
Carolina State Bd. of Funeral Serv., 271 S.C. 457, 461, 247 S.E.2d 820, 
822 (1978). 

Op. S.C. Atty. Gen., December 17, 2007, supra. We have also explained that "[n]o governing body may 
spend public funds ... beyond its corporate purpose." Op. S.C. Atty. Gen., July 28, 2003 (2003 WL 
21790882). 

The corporate purpose of BPW is to provide power, water, and wastewater services to the residents of 
Gaffney and the surrounding areas of Cherokee County. Since BPW is not expressly authorized by 
statute or by ordinance to make monetary donations, any donation of money must be incidental to BPW's 
power to provide electric, water, and sewer service to the citizens of Gaffney and Cherokee County or 
must be necessary for its operation. 

Another of our prior opinions is pertinent. In Op. S.C. Atty. Gen., May 30, 2008 (2008 WL 2324818), 
the issue was the authority of the Commissioners of Public Works of the City of Greenwood to transfer 
property without compensation. We opined: 

It is our opinion that the CPW [Commissioners of Public Works of the 
City of Greenwood] may not transfer the Property to the County or a 
private entity without receiving some benefit that serves a core function 
of the CPW [Commissioners of Public Works of the City of Greenwood]. 
An outright donation without some benefit received in return furthers no 
statutorily authorized purpose of the CPW [Commissioners of Public 
Works of the City of Greenwood] .1 

Further, we determined that "[i]f public property is transferred to a private entity, some consideration of 
reasonably equivalent value must be received." Id. 

Since monetary contributions are most likely not a core function or corporate purpose of BPW, some 
form of compensation that furthers the corporate purpose of BPW must be received. Based on our prior 
opinions, we believe that an outright donation without anything received in return would not further the 

1 Please note that we determined in our May 30, 2008 opinion that the CPW could transfer physical property to the 
City of Greenwood without receiving compensation since it is an agency of the City which carries out the 
management, operation, and control of the electric, water, and gas systems for the City. Accordingly, the City is the 
true owner of the property. However, that is not the question that we are addressing in this opinion. 
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core function or corporate purpose of BPW. This is true whether the recipient of the transfer is a 
governmental agency or a private party .2 

Since Limestone College is a private Christian non-denominational college, (see its website at 
http://www.limestone.edu/about ), it should also be noted that this monetary contribution may be 
troublesome under S.C. Const. art. XI, § 4, which states: "No money shall be paid from public funds nor 
shall the credit of the State or any of its political subdivisions be used for the direct benefit of any 
religious or other private educational institution." (emphasis added) ... 

II. If Limestone College accepts a donation from the Gaffney Board of Public Works, will it 
be considered a public body for purposes of the Freedom of Information Act? 

In order to be subject to the South Carolina Freedom of Information Act, S.C. Code Ann. § 30-4-10 et 
seg. (1976 Code, as amended), Limestone College must fall within the Act's definition of a "public 
body."3 The Freedom of Information Act ("FOIA") defines a "public body" as: 

any department of the State, a majority of directors or their 
representatives of departments within the executive branch of state 
government as outlined in Section 1-30-10, any state board, commission, 
agency, and authority, any public or governmental body or political 
subdivision of the State, including counties, municipalities, townships, 
school districts, and special purpose districts, or any organization, 
corporation, or agency supported in whole or in part by public funds or 
expending public funds ... 

S.C. Code Ann.§ 30-4-20 (1976 Code, as amended) (emphasis added). 

Since Limestone College ("Limestone") is a private nonprofit corporation (see the website of the South 
Carolina Secretary of State at htt.ps://www.scsos.comD, it is clearly not a governmental entity. Thus, the 
issue is whether Limestone "is supported in whole or in part by public funds." In Op. S.C. Atty. Gen., 
March 27, 1984 (1984 WL 249848), we explained: 

2 A transfer of property or donation from a political subdivision is permissible if the transfer satisfies both the 
donor's corporate purpose and a public purpose. Since BPW's monetary donation does not satisfy its corporate 
rurpose, there is no need to address "public purpose" in this opinion. 

In a prior opinion, we explained the significance of beirig a "public body:" 

Of course, the determination of whether or not a particular entity is a "public 
body" for purposes of the FOIA is crucial because § 30-4-60 provides that 
"[e]very meeting of all public bodies shall be open to the public .... " Moreover, 
§ 30-4-30(a) mandates that "[a]ny person has a right to inspect or copy any 
public record of a public body, except as otherwise provided by § 30-4-40, in 
accordance with reasonable rules concerning time and place of access." 
(emphasis added). 

Op. S.C. Atty. Gen., May 19, 2006 (2006 WL 1574910). 
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'Public funds' are, generally, funds belonging to a state or county or 
other political subdivision of a state, more especially taxes or other such 
moneys raised by the operation of some general law and appropriated by 
the government for the discharge of its obligations or for some public or 
governmental purpose. Beckner v. Commonwealth, 174 Va. 454, 5 S.E. 
2d 525 (1939); State ex rel. St. Louis Police Relief Association v. Igoe, 
340 Mo. 1166, 107 S.W. 2d 929 (1937). The notion of 'support' has been 
construed by the South Carolina Supreme Court to mean 'to maintain or 
aid and assist in the maintenance,' Harris v. Leslie, 195 S.C. 526, 12 S.E. 
2d 538, 542 (1940), or to 'uphold or sustain.' State v. Stokes, 133 S.C. 
67, 130 S.E. 337, 339 (1925). 

BPW is a political subdivision which received the monies it donated to Limestone from charging the 
residents of Gaffney and Cherokee County for the provision of power, water, and wastewater services to 
them. These are clearly public funds. BPW aided or assisted Limestone by donating the money. 
Therefore, we believe that a court would conclude that Limestone is supported by public funds and that it 
is a "public body" for purposes of FOIA. 

It is irrelevant to FOIA that Limestone College is a private nonprofit corporation. The South Carolina 
Supreme Court considered this argument in Weston v. Carolina Research and Development Foundation, 
303 S.C. 398, 40 I S.E.2d 161 ( 1991 ), and determined that a private corporation can be a "public body" 
for purposes ofFOIA. The Court explained: 

[T]he unambiguous language of FOIA mandates that the receipt of 
support in whole or in part from public funds brings a corporation within 
the definition of a public body. The common law concept of 'public' 
versus 'private' corporations is inconsistent with the FOIA's definition 
of 'public body' and thus cannot be superimposed on the FOIA. It is 
"well settled that a legislative body has the power within reasonable 
limits to prescribe legal definitions of its own language, and when an Act 
passed by it embodies the definition, it is generally binding upon the 
Courts." Windham v. Pace, 192 S.C. 271, 283, 6 S.E.2d 270, 275 ( 1939). 
See also Bell Finance v. South Carolina Dept. of Consumer Affairs. 297 
S.C. 111, 374 S.E.2d 918 (Ct.App.1988) (statutory definitions should be 
followed in interpreting the statute); Fruehauf Trailer Co. v. South 
Carolina Electric Gas Co., 223 S.C. 320, 75 S.E.2d 688 ( 1953) 
(lawmaking body's construction of its language by means of definitions 
of the terms employed should be followed in the interpretation of the act 
to which it relates and is intended to apply). 

In summary, "the Weston Court made it clear that for purposes of whether or not an entity is a 'public 
body' under FOIA, the fact that the entity or organization may be characterized as 'private' is not 
controlling. Instead, the question is simply one of whether or not the entity or organization is 'supported 
in whole or in part by public funds or [is] expending public funds."' See Op. S.C. Atty. Gen., May 19, 
2006, supra. 
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The type or amount of "suppo1t" is also irrelevant when determining whether an entity is supported in 
whole or in part by public funds under FOIA. We have priorly opined: 

In determi ning whether a particular entity is supported in whole or in pa1t 
by public funds, or is expending public funds, we have rejected any 
argument that there is a ce1tain threshold level of support of an entity by 
public funds. Likewise, we have conc luded that there exists no 'de 
minimis' exception to the Act's applicabi lity for public fund ing wh ich is 
indirect or insignificant. .. What is important to keep in mind here is our 
statement in Op. No. 92-01 [Op. S.C. Ally. Gen., Op. No. 92-01 (January 
16, 1992)] that FOIA simply does not attem pt to delineate "[w]hat kind 
of support or how much, is needed to bring an entity under the FOIA 

,, 

Op. S.C. Atty. Gen., May 19, 2006, supra. 

We therefore believe that a cou1t would conclude that Limestone is suppo1ted by public funds and that it 
is a "public body" for purposes of FOIA. 

CONCLUSION 

In conclusion, it is the opinion of this Office that: 

An outright donation without anything received in return does not appear to further the corporate 
purpose of BPW. 

We bel ieve that a court would conclude that Limestone is supported by public funds and that it is 
a "public body" for purposes of FOIA. 

Please be aware that this is only an opinion as to how this Office believes a cou1t would interpret the law 
in this matter. 

Sincerely, 

Elinor V. Lister 
Assistant Attorney General 

REV IEWED AND APPROVED BY: 

~l~ 
Robert D. Cook 
Solicitor General 


