
I 

T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

~~ ~ of ~nut!y C!!arnlina 

• (1)ffia of ~ ~~ <imrral 

~TC. DENNIS BlJlLl)ISG 

POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. 292ll 

ID..EPHONE 803-734-3970 

March 31, 1988 

The Honorable Marion P. Carnell 
Member, House of Representatives 
518-C Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Carnell: 

You have advised that Greenwood County recently adopted the 
council-manager form of government and that the present county 
council, whose members' terms expire in late 1988, operates 
under the council form of government. The County Auditor and 
County Treasurer, whose terms expire on July 1, 1989, are both 
presently elected. You have asked whether the present county 
council has the authority to make these offices appointed rather 
than elected, or instead whether this would be the responsibili­
ty of the new county council operating under the council-manager 
form of government. 

Section 4-9-60, Code of Laws of South Carolina ( 1976), 
provides in relevant part that "[u]nder the council-manager form 
[of government) the county treasurer and county auditor shall 
serve out their unexpired terms but shall thereafter be elected 
or appointed as council shall by ordinance prescribe." Similar­
ly, Section 4-9-860 of the Code provides: 

The county treasurer and county audi­
tor, or their counterparts, by whatever 
terms those officials are designated may be 
elected or appointed by council as the coun­
cil may determine by ordinance. If such 
officials are appointed, they shall be sub­
ject to control by council and the manager 
in the same manner as other appointed county 
department heads. 
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Neither of these statutes address the issue which you have 
raised. Under Section 4-9-60 of the Code, however, it is cer­
tain that the County Treasurer and County Auditor are entitled 
to serve until the ends of their respective terms. 

In adopting an act, ordinance, or rule, a legislative body 
acts in a legislative capacity. However, such act, ordinance, 
or rule, once adopted, is not necessarily binding upon future 
legislative bodies, which bodies are free to amend or modify 
previous actions taken. See Manigault v. Springs, 199 U.S. 
473, 50 L.Ed. 274 (1905); ~c.J.s. Parliamentary Law §§ 2, 4, 
8; 73 Am.Jur.2d Statutes § 34; OPs. Atty. Gen. dated 
April 14, 1986; May 18, 1981; June 13, 1985; March 1, 1979; and 
October 9, 1985; and resources · cited therein. The only con­
straints would be those imposed by the statutes or Constitution 
of the State of South Carolina, none of which appear to be 
present in this instance. 

Neither the present nor the future county councils are 
precluded from adopting an ordinance which would require the 
offices of County Treasurer and County Auditor to be appointed 
rather than elected; if the present county council wished to 
make these offices appointed following the advent of the coun­
cil-manager form of government, such would be permissible. 
However, nothing would preclude the incoming county council 
under the council-manager form from reversing the actions previ­
ously taken. 

Changing an off ice from elected to appointed or vice versa 
is a change which must be approved under the Voting Rights Act 
of 1965, as amended. See 28 C.F.R. § 51.13. In changing from 
elected to appointed method of selection, further consideration 
should be given to the lengthy preclearance process and the time 
required thereunder vis-a-vis the filing and election processes. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROc:.1. 
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Sincerely, 

~tll·I~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


