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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

qEMBERT C DE'.'INIS BUILDING 
POST OFFICE. BOX 11549 

COLUMBIA. SC 29211 
TELEPHONE 803 734 3970 

March 11, 1988 

Burnet R. Maybank, III, Assistant Counsel 
to the Governor 

Off ice of the Governor 
Post Office Box 11369 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Mr. Maybank: 

f'/9 

In a letter to this Office you raised several questions 
relating to constables appointed by the Governor pursuant to 
Section 58-13-910 of the Code. Such provision states: 

[u]pon the application of the superintendent 
or manager of any railway or other common 
carrier doing business in this State the 
Governor shall appoint special officers or 
constables for the protection and safety of 
all property and interest of such common 
carrier, provided such officers and consta-
bles are paid by the common carrier applying 
for their appointment. 

Pursuant to Section 58-13-920 of the Code such constables 
" ... shall have all the powers, duties and responsibilities of 
deputy sheriffs and other police officers .... " 

In your first question you asked whether the Governor can 
issue a constable's commission to an out-of-state resident. In 
a prior· opinion of this Office dated December 17, 1987 it was 
concluded that a non-resident would not be qualified to be ap­
pointed as a special state constable pursuant to the provisions 
of Sections 23-7-10 et seq. of the Code inasmuch as the individu­
al, being a non-resident, would not meet the requirements to be 
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an elector in this State. As referenced in the opinion, Article 
XVII, Section 1 of the State Constitution provides that "(n) o 
person shall be elected or appointed to any office in this State 
unless he possesses the qualifications of an elector .... " It 
was noted in the opinion that this Office had previously conclud­
ed that individuals appointed pursuant to Section 23-7-10 as spe­
cial state constables are state officers. 

Similarly, it appears that the position of constable author­
ized by Section 58-13-910 would similarly constitute a state 
office. As referenced, such constables are empowered with law 
enforcement authority. In Edfe v. Town of Cayce, 187 s. c. 171 
at 179-180, 197 S.E. 216 (1938 the State Supreme Court held: 

(o)ne who is charged by law with duties 
involving an exercise of some part of the 
sovereign power, either small or great, in 
the performance of which the public is con­
cerned and which are continuing, and not 
occasional or intermittent, is a public offi­
cer. 

Referencing such definition, the Court determined that a chief 
of police, who the Court noted is charged with the preservation 
of the peace and the enforcement of the law, is a public offi­
cer. Consistent with such, an appointment as constable pursuant 
to Section 58-13-910 would constitute a state office with the 
result that an out-of-state resident could not be appointed to 
such a position inasmuch as he would not meet the requirements 
to be an elector in this State. 

You also asked whether the Governor has the duty to revoke 
a commission issued to a South Carolina resident who subsequent­
ly takes up residence out of state. Section 58-13-920 specifi­
cally provides that the Governor " ... may also at any time revoke 
such commissions for cause." This Office in an earlier opinion 
dated August 1, 1985 determined that one who ceases to be a 
qualified elector of a particular municipality by virtue of 
changing residence vacates his municipal office by operation of 
law. The opinion noted that the action of an officeholder in 
moving out of the relevant jurisdiction " ... is ordinarily treat­
ed as an abandonment or implied resignation of the office." The 
opinion referenced Article XVII, Section 1 of the State Constitu­
tion noted above which, again, imposes the qualifications of an 
elector on an office-holder in this State. The opinion stated 
that "(w)here a residence requirement has not been specified by 
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the legislature, such may be necessarily implied to prevent 
circumvention of the Constitution." The opinion concluded, 
therefore, that a municipal official must be a qualified elector 
of the municipality. See also: Ops. Atty. Gen. dated April 
16, 1982; October 4, 1984; December 19, 1980; January 14, 1981. 
Consistent with the referenced opinions, an individual appointed 
as a state constable pursuant to Sections 58-13-910 et seq. 
who takes up residence out of this State vacates his office as 
constable by operation of law. No further action by the Gover­
nor would appear to be necessary. 

You also asked whether employees of railroad carriers ap­
pointed as constables pursuant to Section 58-13-910 must apply 
for new cormnissions each time a new Governor is elected. Such 
provisions do not specifiy the length of the terms for which the 
appointments are made other than to say that " ... their cormnis­
sions shall continue so long as they are employed in such capaci­
ty by the railway or other cormnon carrier." Section 58-13-920. 
By contrast, Section 23-1-60 of the Code provides that regular 
state constable's appointments made pursuant to such provision 
" ... shall expire sixty days after the expiration of the term of 
the Governor making such appointment." 

It is generally stated that 

(a)t cormnon law, apart from statute, an 
appointing power cannot give an appointee a 
tenure of off ice beyond that of the appoint­
ing power, and so, a term of appointed of­
f ice not prescribed by statute, expires with 
the expiration of the term of the appointing 
body. . . Life tenure for officers is not 
favored, and is authorized only in exception­
al circumstances... Such tenure is never 
created by more implication, but only by 
clear and unequivocal declaration. 

67 C.J.S. Officers, Section 69 p. 377. Consistent with such, 
it appears that the individuals appointed as constables should 
reapply for new cormnissions each time a new Governor is elected. 
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If there is anything further, please advise. 

CHR:wle 

Reviewed and approved by: 

Sincerely, 

~~~t/l~~--
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


