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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL. 

Representative Fred L. Day 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. 5.C. 292 11 
TELEPHONE 803·734·3636 

June 3, 1988 

South Carolina House of Representatives 
Post Off ice Box 11867 
Columbia, south Carolina 29211 

Dear Representative Day: 
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You have requested advice of this Off ice as to whether a stu­
dent who meets the eligibility requirements for attending the pub­
lic schools of a school district free of charge under §59-63-30(c) 
of the Code of Laws of South Carolina, 1976, as amended, by own­
ing real estate in the district having an assessed value of $300.00 
or more, has a right to attend any school in that district. Sec­
tion 59-63-30 does not expressly address the question, but §59-19-
90( 9) empowers Boards of Trustees to " •.. determine the school with­
in Ithe] district in which any pupil shall enroll •.•. " Giving 
§59-19-90(9) its plain meaning (South Carolina Department of High­
ways and Public Transportation vs. Dickinson, 341 S.E.2d 134 
(S.C. 1986)) requires the conclusion that the power of school dis­
tricts to determine pupil assignments is not altered by the provi­
sions of school attendance based upon property ownership under 
§59-63-30. Sutherland Statutory Construction, Vol. 2A §51.02; 
See also Lewis v. Gaddy, 254 s.c. 66, 173 S.E.2d 376 (1970). 
Therefore, property ownership within a district does not, itself, 
entitle a student to demand attendance at a particular school with­
in that district. 
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REVIEWED AND APPROVED BY: 

Mi-€-i! & I Cen4 
ROBERT D. COOK 

Yours very truly, 

~ith, Jr. 
Assistant · Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


