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T. TRAVIS MmLOCK 
A TTOANEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TELEPHONE 803-734.3970 

August 29, 1988 

Edgar Dyer, Esquire 
Attorney, Town of Briarcliffe Acres 
118 Citadel Drive 
Conway, South Carolina 29526 

Dear Mr. Dyer: 

By your letter of July 25, 1988, you have advised that the 
Town of Briarcliffe Acres wishes to put a Town Hall on a lot 
that is currently zoned residential. You had found authority in 
lOlA C. J. S. Zoning and Land Planning § 5 7 which basically con­
cluded that a municipality could use property, zoned for residen­
tial use, for governmental purposes such as housing governmental 
vehicles or building governmental facilities thereon. 

I concur with your conclusion that there is no statutory 
authorization or prohibition within the Code of Laws of South 
Carolina (1976). The statute closest to your question is Sec­
tion 6-7-830 of the Code (1987 Cum. Supp.), but because the Town 
contemplates using property located within its own boundaries, 
Section 6-7-830 is inapplicable. 

The general rule which is dispositive of your question is 
succinctly stated in 101A C.J.S. Zoning and Land Planning §108: 

A governmental body such as a county or 
municipality may be subject to the operation 
of zoning regulations in its use of proper­
ty, at least where such use is in a proprie­
tary capacity .... 

However, a state, county, municipality, 
or other government body using property for 
governmental purposes ordinarily is not 
subject to zoning regulations where there is 
no legislative enactment to the contrary. 
The rule applies to prevent the application 
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With kindest regards, I am 

PDP: sds 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

ROBli/rl"t;mKr.rl 

Sincerely, 

P~IJ·~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


