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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C . DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TELEPHONE 803· 734.3970 

August 2, 1988 

Stephen S. Seeling, Executive Director 
State Board of Medical Examiners 
Post Office Box 12245 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Mr. Seeling: 

By your letter of June 7, 1988, you have advised that Act 
No. 541 of 1988 recently amended Section 40-47-140, Code of Laws 
of South Carolina ( 1976, as revised). You have asked for the 
opinion of this Office as to the effect of Act No. 541 on the 
FLEX Examination standards of Regulations No. 81-80 and 81-90 of 
the Board of Medical Examiners. In particular, you ask whether 
the provision in Act No. 541 that no individual score be lower 
than 74 precludes the Board from granting permanent licensure to 
an applicant with a daily FLEX score under 74; further, you 
asked whether Board discretion is still permitted per Regula­
tions 81-80 and 81-90, for applicants certified by an American 
Specialty Board with FWA of 75, if these applicants have an 
individual day score below 74. 

Section 40-47-140 of the Code 

Prior to amendment, Section 40-47-140 of the Code provided 
the following: 

The Board shall by rules and regula­
tions establish minimum standards of perfor­
mance to be attained on examinations for an 
applicant to qualify for a license. 
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Following amendment by Act No. 541, Section 40-47-140 provides: 

The board by regulation shall establish 
minimum standards of performance to be at­
tained on examinations for an applicant to 
qualify for a license. 

For FLEX examinations taken before June 
1, 1985, the applicant qualifies for a li­
cense if, in one sitting, he attained a 
score of at least seventy-five percent each 
day or a FLEX weighted average of seventy­
five percent or better if no score on any 
individual part is lower than seventy-four. 

Regulations of the Board 

In pertinent part, Regulation 81-80 of the Board of Medical 
Examiners provides: 

For 
June 1, 
apply: 

FLEX 
1985, 

examinations taken prior to 
the following standards shall 

The applicant, in one sit­
ting, must have attained a 
score of at least 75 each day 
and a FLEX weighted average 
of 75 or better; applicants 
licensed in other states who 
have a FLEX weighted average 
of 75 and do not meet the 
daily FLEX requirements of 
this Board may be considered 
for exemption if they are 
certified by an American 
Specialty Board and meet all 
other current requirements 
for licensure by this Board. 

This identical language is repeated in Regulation 81-90. On its 
face, Section 40-47-140 of the Code appears to conflict with the 
above-cited regulations. 
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Discussion 

While the General Assembly may not delegate its power to 
make laws, that body may authorize an administrative agency such 
as the Board of Medical Examiners to prescribe rules and regula­
tions to fill in the gaps for the complete operation and enforce­
ment of the laws adopted by the General Assembly. Heyward v. 
South Carolina Tax Commission 240 S.C. 347, 126 S.E.2d 15 
(1962). As cited above, the General Assembly has, in Section 
40-47-140 of the Code, authorized the Board to adopt certain 
rules and regulations as to minimum standards to be obtained on 
examinations for licensure. For FLEX examinations taken prior 
to June 1, 1985, however, the General Assembly appears to have 
set certain standards to be observed by the Board. 

The South Carolina Supreme Court has stated that 
"[a]lthough a regulation has the force of law, it must fall when 
it alters or adds to a statute." Societ~ of Professional Jour­
nalists v. Sexton, 283 S.C. 563, 567, 24 S.E.2d 313 (1984). 
In Sexton, a regulation of the Department of Health and Envi­
ronmental Control limited the class of persons to whom a death 
certificate might be furnished, in contravention of a specific 
statute and the Freedom of Information Act. The court held the 
regulation invalid and repugnant to the Freedom of Information 
Act. The court noted that "[a]mending FOIA to restrict the 
class of persons to whom DHEC must furnish death certificates is 
a legislative function." Id. Applying the reasoning of 
Sexton, it is clear that a regulation which alters the mandate 
of a statute will be deemed invalid by the courts. 

Other courts have stated that regulations of administrative 
agencies must be in harmony with the relevant enabling legisla­
tion. A regulation which was valid when promulgated will become 
invalid upon the enactment of a statute in conflict with the 
regulation. Scofield v. Lewis, 251 F. 2d 128 (5th Cir. 19 58) ; 
Sherman v. Higgins, 272 N.Y. 286, 5 N.E.2d 822 (1936); 2 Am. 
Jur. 2d Administrative Law §300. 

Based on the foregoing, it appears that the terms of Act 
No. 541 of 1988, amending Section 40-47-140 of the Code, evi­
dence a legislative intent to supersede Regulations 81-80 and 
81-90 of the Board of Medical Examiners, to the extent that the 
regulations are inconsistent with the amended statute, with 
respect to FLEX examinations taken prior to June 1, 1985. The 
plain language of the act requires that the applicant attain a 
score of at least seventy-five percent each day or a FLEX weight­
ed average of seventy-five percent or better if no score on an 
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individual part is lower than seventy-four. If an individual 
has an individual score below seventy-four percent, the statute 
appears to have no leeway for the exercise of discretion by the 
Board of Medical Examiners if an applicant should otherwise be 
certified by an American Specialty board; the plain terms of the 
act would preclude his licensure. 

With kindest regards, I am 

PDP: sds 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

P~iJ-?~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


