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THE STATE OF SOUTH CAROLINA 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

COLUMBIA 

July 25, 1988 

SUBJECT: Taxation & Revenue - Homestead Exemption -
Trusts. 

SYLLABUS: When the legal title to a person's residence 
is held by a trustee, that person must under 
the terms of the trust possess the right to 
use the residence for life before the same 
can qualify for the homestead exemption. 

TO: Honorable Norma s. Andrews 
Clarendon County Auditor 

FROM:' Joe L. Allen, Jr~ -
Chief Deputy Attorney General 

~ QUESTION: Does a person's legal residence qualify for 
the homestead exemption when legal title thereto is held by 
trustee with no right in such person to the use of the 
residence for life? 

APPLICABLE LAW: Section 12-37-266, South Carolina Code of 
Laws, 1976, as amended. 

DISCUSSION: 

The Section provides in part that: 

"When a trustee holds legal title to a 
dwelling that is the legal residence of a 
person sixty-five years of age or older, or 
totally and permanently disabled or blind, 
and such person possesses the use of the 
dwelling for life, the dwelling shall be 
exempt from property taxation in the amount 
and manner as dwellings are exempt under 
Section 12-37-250 . " 

In the instant case, the husband died and by Will devised 
one-half of his estate to his wife. The selection of that 
part of the estate passing to the wife was conferred upon 
the Executrix. As understood, the homestead or residence of 
the wife was not included in the selection. 
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Instead, the homestead or residence passed under a separate 
item in the Will into a trust. A reading of the provisions 
of the Will reflects that the trust is to be expended 
"primarily for the medical care, comfortable maintenance, 
welfare, education of my said wife and children." Certain 
other provisions are set forth with a final distribution to 
the descendent heirs. This, however, takes place after the 
death of the wife and upon the youngest child being of a 
designated age. Nowhere in the Will do we find any 
provision that vests the wife with the use of the residence 
for her life. Under settled rules of construction, the 
exemption cannot be extended. 

"Constitutional and statutory language 
creating exemptions from taxation will not be 

,strained or liberally construed.in favor of 
· the . taxpayer claiming exemption, but he must 
clearly bring himself within constitutional 
or statutory language upon which he relies." 
York County Fair Assn. v. South Carolina Tax 
Commission, 249 S.C. 337,154 S.E.2d 361. For 
other cases, see 17 S.C.D., Taxation, Key 
204, et seq. 

In the absence of the right to the use of the dwelling for 
life, conditions for the exemption are not satisfied. 

CONCLUSION: 

When the legal title to a person's residence is held by a 
trustee, that person must under the terms of the trust 
possess the right to use the residence for life before the 
same can qualify for the homestead exemption. 
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