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Dear Sheriff Wallace: 
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TB.£PHONE 803·734-3680 

October 31, 1988 
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You asked this Office for an opinion as to two separate issues, 
both of which involved enforcement of Family Court orders. These 
inquiries necessarily involve analysis of a particular Family 
Court order and the jurisdiction under which the order was 
issued. This Office cannot foretell the provisions Family Court 
orders might contain specifically authorizing sheriffs to take 
particular actions. Therefore, this opinion is issued with the 
caveat that it applies only to Family Court orders which do not 
specifically authorize either of the below actions. 

First, you asked whether the Sheriff's Department may enforce 
child visitation provisions of a Family Court order by picking 
the child up and returning the child to the custodial parent when 
the visiting parent has failed to return the child at the ap­
pointed hour. Enforcement of a child custody order by taking the 
child from the noncustodial parent and returning it to the 
custodial parent necessarily involves the Sheriff taking custody 
of the child, even if only for a brief period. No provisions of 
South Carolina law authorize an officer to take custody of a 
child solely on this basis. 

The circumstances in which an officer may take a child into 
custody in the absence of a criminal offense are outlined in 
§20-7-610 S.C. Code Ann. (1976). Under §610(a), a law enforce­
ment officer may take a child into emergency protective custody 
if (1) he has probable cause to believe that by reason of abuse 
or neglect there exists an imminent danger to the child's life or 
physical safety; (2) parents or guardians are either unavailable 
or do not consent to the child's removal from their custody; and 
( 3) there is not time to apply for a court order pursuant to 
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§20-7-736. As this section makes clear, . emergency protective 
custody is justified only where there is a threat to the child's 
physical safety. In other circumstances, a Family Court order 
must be obtained in order to take a child into custody. 

Secondly, you asked whether you may arrest an individual for 
violation of a Family Court restraining order even when that 
individual "has left the premises and is no longer in the area of 
the subject who obtained the original court order." ,That ques­
tion has been passed to this Office previously, and was answered 
by a letter to The Honorable Joseph W. Board dated December 7, 
1983 (a copy of that opinion has been enclosed for your conven­
ience). Judge Board asked "may a sheriff or deputy sheriff 
arrest an individual for violation of a Family Court order where 
the sheriff or deputy sheriff has probable cause that the indi­
vidual is or has been violating the Family Court order." Brief­
ly, in that opinion, this Office concluded unless an individual 
has committed a criminal offense, that a sheriff may not arrest 
that individual solely for violation of a Family Court order 
without some judicial process authorizing that arrest. 

The law remains unchanged except for one large and important 
exception. In 1984, the South Carolina Legislature enacted the 
Protection from Domestic Abuse Act (Abuse Act), codified at 
§§20-4-10 to 130, S.C. Code Ann., as amended, (1984). The Abuse 
Act provides that the Family Court may issue an order 

II ( 1) Temporarily enJoining the respondent 
from abusing, threatening to abuse, or 
molesting the petitioner or the person 
or persons on whose behalf the petition 
was filed. 

(2) Temporarily enjoining the respondent 
from communicating or attempting to 
communicate with the petitioner in any 
way which would violate the provisions 
of this chapter and temporarily enjoin­
ing the respondent from entering or 
attempting to enter the petitioner's 
place of residence, employment, educa­
tion, or other location as the court may 
order." 
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Violation of an order specifically issued pursuant to the Abuse 
Act is a crime. In fact, for the order to be proper~ it must 
conspicuously state "Violation of this order is a criminal 
offense punishable by thirty days in jail or a fine of two 
hundred dollars or may constitute contempt of court punishable by 
up to one year in j ai 1 and/ or a fine not to exceed fifteen 
hundred dollars." Section 16-25-70, S.C. Code Ann., as amended, 
(1984), specifically addresses arrest pursuant to violations of 
Family Court orders issued under the Abuse Act. It provides 

"A law enforcement officer may arrest, 
with or without a warrant, a person at his 
place of residence or elsewhere if the 
officer has probable cause to believe that 
the person is committing or has freshly 
committed any misdemeanor or felony under the 
provisions of §16-25-20 or §16-25-50 even if 
the act did not take place in the presence of 
the officer. The officer may, if necessary, 
verify the existence of an order of protec­
tion by telephone or radio communication with 
the appropriate police department. 

In effecting a warrantless arrest under 
this section, a law enforcement officer may 
enter the residence of the person to be 
arrested in order to effect the arrest where 
the officer has probable cause to believe 
that the action is reasonably necessary to 
prevent physical harm or danger to any family 
or household member. 

No evidence other than evidence of 
violations of this article found as a result 
of a warrantless search shall be admissible 
in any court of law." 

Thus, violations of orders issued under the authority of the 
Protection from Domestic Abuse Act are misdemeanors, and an 
officer may arrest according to the procedures directed above. 
However, apart from orders issued pursuant to the Abuse Act, a 
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sheriff must follow the procedures set out in the enclosed 
opinion letter to Judge Board. 

Sincerely, 

Zt I 

RKAIII/rho 

Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

, j . EDWIN E. EVANS 
Chief Deputy Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


