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Dear. Joe, 

I am in receipt of your letter in which you have i nquired a t 
what point a manager at the polls can refuse to allow a challenge 
to be made of a vot er. It is my understanding, following a 
telephone conversation that we had, that your specific question 
is whether or not a person can question a voter's ability to cast 
a ballot solely on the grounds that that voter is a studen t . You 
stated th-at in Char l eston many Citadel s tudents often come to the 
polls in their school uniform, t hereby making them ident i fiable 
a s students; and, their right t o vote has been challenged solely 
on the ba s is that they were s tudents . Your inquiry is if a 
proper challenge shouldn't be based on more than just the fac t 
that the yoter is a student. 

I have not found any case law on the narrow subject of 
whether a voter can be challenged just on the grounds that he is 
a student. There has been a great deal - of case law on student 
r egistration , primarily on the issue of if the student int ends to 
re s ide in the community and, therefore, has established residency 
in the state for purposes of voting. See, Voting - Residence of 
Students, 44 ALR 3d 797. This Office has written previous 
opinions regarding residency for purposes of voting and has 
stated that residence is governed by whether or not the applicant 
intends to live in this State and the precinct in which he 
registers to vote. In 1971,. a comprehensive opinion was written 
by then Assistant Attorney General Robert Brown on registration 
of students and what proofs of intent ~o reside in this State the 
Registration Board might look at to determine if the individual 
is a resident of the State and should be registered to vote. 
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A person may only be registered to vote in this State if he 
meets the qualifications of a voter. South Carolina Code of 
Laws, 1976, Section 7-5-120; South Carolina Constitution Article 
2, §4. The Registration Board sits in a quasi-judicial capacity 
to determine if a person meets the qualifications to be 
registered to vote. Their determination that a person should not 
be registered to vote may be appealed through the Court system. 
South Carolina Code of Laws, 1976, Section 7-5-230. Therefore, 
once the Board determines that a person should be registered as a 
voter, they have determined that the individual has met all the 
requirements to register to vote, including residency. Any 
subsequent challenge at the polls to a person validly registered, 
therefore, should be made on specific information that would 
establi sh t hat the person is not qualified. 

Although there is no clear guidance in t he State laws, it 
would not appear t ha t a person should be able to challenge a 
voter purely on the basis t hat they are a student anymore than a 
per son should be able to challenge any voter coming in on the 
basis of a generality . A challenge should be based on specific 
information regar ding an individual elector. On a practical 
level, however, t here may be little t he managers of the election 
can do to prevent this occurring . 
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~rely, 

~-t.'-'C-. 
Treva G. Ashworth 
Senior Assistant Attorney General 
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c3t.c::t:­
:m:ncN~RAL 
EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 

cc: James B. Ellisor, Executive Director 
State Election Commission 


