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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TELEPHONE 803-734 3970 

October 28, 1988 

The Honorable D. N. Holt, Jr. 
Chairman, Joint Delegation 
Charleston County Off ice Building 
2 Courthouse Square, Room 317-A 
Charleston, South Carolina 29401 

Dear Representative Holt: 

Thank you for your quick response to my letter of October 19, 
1988 with additional information on the issue of an individual to be 
appointed to the Charleston County Medical Examiners Board who has 
apparently refused to fill out a form from the Governor's Office 
entitled "Application for Appointment to Boards, Conunissions and 
Conunittees." You have asked several questions about the use of the 
form and the appointment procedure, each of which will be addressed 
after a discussion of the facts. 

Factual Background 

An individual was appointed to serve on the Charleston County 
Medical Examiners Board from June 30, 1980. His last term expired 
on June 30, 1988, at which time he was recommended by the Charleston 
County Legislative Delegation on May 5, 1988 for appointment for 
another four-year term. He has apparently chosen not to fill out 
the above-referenced form, which states at the top of the first 
page: "Your appointment is NOT complete until this form is complet­
ed and filed with the Governor's Office." The Governor's Office has 
not completed the appointment process, pending receipt of the form. 
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Statutory Considerations 

Section 17-5-220, Code of Laws of South Carolina (1976), pre­
scribes the creation of a medical examiner cormnission in all coun­
ties of this State having a population of 100,000 or more, according 
to the last official United States Census. The cormnission is to 
consist of five members, four of whom "must be appointed by the 
Governor upon recormnendation of the county legislative delegation." 
The term of office is specified to be four years, from July first of 
the first year to June thirtieth of the fourth year. 

Question 1 

Unless and until the individual in question fills 
out the form and returns it to the Governor's 
Office, what is his status on the Charleston 
County Medical Examiners Board? 

As noted above, the term for which this individual was last 
appointed by the Governor expired on June 30, 1988. At present, 
unless and until the appointment process is completed, the individu­
al would be considered to be "holding over." Bradford v. Byrnes, 
221 s.c. 255, 70 S.E.2d 228 (1952). As stated in Bradford, citing 
to 67 C.J.S. Officers §141, 

[o]ne who holds over after the expiration of his 
legal term, where no provision is made by law for 
his holding over, is generally regarded as a de 
facto officer, but on the office being filled 
either by appointment or election, as may be 
provided by statute for the filling of the of­
f ice, and the qualification of the appointee or 
electee, the de facto status terminates. 1/ 

Id., 221 S.C. at 261. 

1/ A "de facto" officer is "one who is in possession of an 
office, in good faith, entered by right, claiming to be entitled 
thereto, and discharging its duties under color of authority." 
Heyward v. Long, 178 s.c. 351, 183 S.E. 145, 151 (1936); see 
also Smith v. City Council of Charleston, 198 s.c. 313, -r7 
S.E.2d 860 (1942) and Bradford v. Byrnes, supra. 
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Thus, the individual in question would be considered to be hold­
ing over and would be a de facto officer until his successor should 
be selected or until the present reappointment process has been 
completed. 

Question 2 

Would it be legal for the Charleston County Legis­
lative Delegation to require any applicant for 
appointment to fill out this form before the 
Delegation votes on his appointment? 

No statute expressly permits or prohibits such a practice. The 
Delegation might use whatever means it wished, within reason, to 
assure itself that an individual being considered for a specific 
appointment met the qualifications for the specific position. The 
means to be utilized must, of course, be decided upon by the Delega­
tion. 

Question 3 

Would the information on the above-referenced 
form become available under the Freedom of Inf or­
mation Act? 

This question is difficult to answer in the abstract. Should a 
request be received for the form on a particular appointee, it would 
be necessary to examine the form at that time to determine what 
information could be disclosed. Such determination would be within 
the purview of the custodian of the form. 

Certain information may most probably be released including: 
name of applicant; residence address (Michigan State Employees 
Assn. v. Department of Management and Budget, 135 Mich. App. 248, 
353 N.W.2d 496 (1984); Hechler v. Casey, 333 S.E.2d 799 (W.Va. 
1985)); business address (State ex rel. Milo's Beauty Supply Co. v. 
State Board of Cosmetology, 49 Ohio St. 2d 245, 361 N.E.2d 444 
(1977)); and military service information (Simpson v. Vance, 648 
F.2d 10 (D.C. Cir. 1980)). On the other hand, release of social 
security numbers should be carefully considered, in light of the 
federal Privacy Act. Swisher v. Department of the Air Force, 459 
F. Supp. 337, aff'd 660 F.2d 369 (8th Cir. 1981). Each form must be 
examined individually, prior to release, to determine what informa­
tion is or is not subject to disclosure. The foregoing does not in 
any way intend to restrict the custodian of the form in his consider­
ation of a proper request under the Freedom of Information Act. 
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I trust that the foregoing has satisfactorily responded to your 
inquiry. Please advise if clarification or additional assistance 
should be needed. 

With kindest regards, I am 

PDP:sds 

Sincerely, 

fJ~~.;J~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 
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#OBERT D. COOK 
EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


