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T. TRAVIS M!DLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 292Jl 
TELEPHONE 803· 734-3970 

October 18, 1988 

Eugene A. Laurent, Ph.D. 
Executive Director 
State Health and Human services 

Finance Commission 
Post Office Box 8206 
Columbia, South Carolina 29202-8206 

Dear Dr. Laurent: 

By your letter of October 6, 1988, you have asked for the opin­
ion of this Office as to whether a member of the Health and Human 
Services Finance Commission who has served an initial two-year term 
and a consecutive four-year term may be reappointed to another con­
secutive four-year term. 

Section 44-6-10, Code of Laws of South Carolina (1976, as re­
vised), provides the following as to membership on the Commission: 

The terms of the members are for four years and 
until their successors are elected and qualify, 
except that the initial members from the first, 
third, and fifth congressional districts must be 
elected for terms of two years each •..• [N]o 
member shall serve more than two consecutive 
terms. 

Thus, a staggered scheme of commission membership has been estab­
lished. 

The phrase "term of office" connotes a fixed and definite peri­
od of time. See 63A Am.Jur.2d Public Officers and Employees § 
66. Accord State ex rel. Williamson v. Wannamaker, 213 s.c. 1, 
48 S.E.2d 601 (1948); State ex rel. Rushford v. Meador, 267 S.E.2d 
169 (W.Va. 1980). In Section 44-6-10 of the Code, the General Assem­
bly distinguishes between the terms of off ice of the members appoint­
ed to the initial Commission and members appointed after the initial 
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Commission. The terms of office for members of the initial Commis­
sion are specifically designated as two years for the initial mem­
bers from the first, third, and fifth congressional districts. 
After appointment of the initial Commission, all terms of off ice are 
prescribed to be four years. 

Based on the foregoing, a member of the initial Commission from 
the first, third, or fifth congressional district who served a two­
year term would be deemed to have served a full initial term. A 
subsequent appointment to a consecutive four-year term would then be 
a second term. A member of the Commission who has been so appointed 
would not thus be eligible for reappointment to another consecutive 
four-year term, though of course he would be eligible for appoint­
ment to a non-consecutive term at a future date. This opinion is in 
accord with Op. Atty. Gen. No. 85-87, dated August 16, 1985, a 
copy of which is enclosed. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

Enclosure 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

f~ ,/) /(./;JU~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

~~r~ 
Executive Assistant for Opinions 


