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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 
TELEPHONE BOJ.734.366() 

October 5, 1988 

Chief R. T. Swett 
P. 0. Drawer 2497 
Hartsville, S. C. 29550 

Dear Chief Swett: 

Your letter of August 17, 1988, to Bob Cook has been 
referred to me for a response. The first question you asked 
is whether § 52-17-90, Code of Laws of S. C., 1976, 
prohibits a person convicted of criminal offenses in other 
states from conducting bingo games in South Carolina. 

As you are aware, § 52-17-90, Code of Laws of S. C., 
provides as follows: 

No person may have a financial interest in, be 
employed by, or in any way participate in the 
operation of any bingo game if such person has 
been convicted of any crime or offense defined and 
regulated under Title 16 of the 1976 Code of Laws 
of S. C. 

According to the record of convictions you enclosed, I 
agree that all the convictions of the individual in question 
have occurred in North Carolina and Virginia. I am assuming 
there are no South Carolina convictions of record. The 
question then is whether convictions from other states are 
included in the prohibition of § 52-17-90, Code of Laws of 
S. C., that no person shall have an interest in, be employed 
by or participate in the operation of any bingo game if he 
has been convicted of any crime or offense defined and 
regulated under Title 16 of the 1976 Code of Laws of S. C. 

I must first advise you that I am taking the record you 
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provided at face value. I am assuming that the record is 
accurate and that all convictions described thereon are 
valid and have not been vacated or reversed. 

An examination of the record you provided shows that 
the individual has been convicted in Virginia of (1) drunk 
in public and (2) drunk and disorderly. In North Carolina 
the individual apparently has been convicted of illegal 
possession of a gambling device. There are other arrests 
and convictions listed on the rap sheet, but I am 
not considering those other offenses for purposes of this 
response to your question. 

As you are aware, South Carolina defines the crime of 
public disorderly conduct at § 16-17-530, Code of Laws of 
S. C. Under South Carolina law, public disorderly conduct 
includes being grossly intoxicated (drunk) in public. It 
appears to me then that the crimes of drunk in public and 
drunk and disorderly as defined and regulated by Virginia 
law are substantially defined and regulated by § 16-17-530, 
Code of Laws of S. C. 

Additionally, § 16-19-50, Code of Laws of S. C., makes 
it unlawful to keep or possess gaming tables or devices for 
the purpose of gaming in the State of South Carolina. 
Therefore, it appears to me that the crime of illegal 
possession of a gambling device as defined and regulated 
under North Carolina is substantially defined and regulated 
by § 16-19-50, Code of Laws of S. C. 

It is my opinion that convictions for crimes in other 
states which are substantially defined and regulated under 
Title 16 of the Code of Laws of S. C. prohibit the person so 
convicted from participating in, operating, or being 
employed in the operation of bingo games in South Carolina. 
Furthermore, I am of the opinion that the crimes of public 
drunk and drunk and disorderly under Virginia law are 
substantially defined and regulated under § 16-17-530, Code 
of Laws of S. C., and the crime of possession of an illegal 
gambling device under North Carolina law is substantially 
defined and regulated by § 16-19-50, Code of Laws of S. C. 

In reaching this conclusion, we are mindful that 
statutes which involve the public welfare, as here the 
restriction of gambling by persons convicted of certain 
criminal offenses, are to be given broad or liberal 
interpretation with a view towards accomplishment of the 
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beneficent objectives of the enactment. Sutherland 
Statutory Construction, § 71-01 (4th Ed.). It seems clear 
that the objective of the Legislature was to prohibit 
persons convicted of certain criminal offenses from 
operating or participating in the operation of bingo games 
in this State, and the prohibition should be no less 
applicable simply because the convictions occurred in 
another state. 

You should also be aware, however, that the general 
policy that public welfare statutes are given broad or 
liberal interpretation probably will not be applicable in a 
criminal prosecution since criminal or penal statutes are 
strictly construed against the State. Sutherland Statutory 
Construction, § 59.03 (4th Ed.). 

Your second question was whether the individual who had 
been convicted in North Carolina and Virginia can draw a 
salary from the charity which holds the permit to operate 
bingo games. In view of the answer to your first question, 
it is my opinion that the individual is prohibited under 
§ 52-17-90, Code of Laws of S. C., from being employed by 
the charity which holds the bingo permit. 

I trust this response adequately answers your 
questions. If you need additional information, do not 
hesitate to contact me. 

With kind regards, I am, 

WKM/fc 

REVIEWED AND APPROVED: 

Executive Assistant for 
Opinions 

Very truly yours, 

~~ 
William K. Moore 
Deputy Attorney General 


