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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S C. 29211 
TELEPHONE 8()3.734.3970 

September 26, 1988 

Stephen A. Kern, Esquire 
Attorney, City of Greenville 
Post Off ice Box 2207 
Greenville, South Carolina 29602 

Dear Mr. Kern: 

By your recent letter to this Office, you have advised that the 
Greenville City Code §1-3-7 limits the terms of city council members 
to eight consecutive years of service. Citing the provisions of 
Article I, Section 5 of the State Constitution, you have asked for 
the opinion of this Office as to the constitutionality of the 
Greenville City Code provision. Based on the following, we concur 
with your conclusion that the Greenville City Council would not have 
authority to impose this restriction on its members without specific 
statutory authority therefor. 

The provision of the Greenville City Code provides in its en­
tirety: 

The mayor and members of the city council 
shall not be elected or serve for a period of 
more than eight (8) consecutive years. 

You have advised that this provision was enacted by council in Janu­
ary 1970 and, strictly construed, would allow a council member fill­
ing an unexpired term with only six months remaining to run only one 
more time for a full four year term. No council member could be 
elected for more than two consecutive four-year terms. 

As you point out, Article I, Section 5 of the State Constitu­
tion provides: 
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All elections shall be free and open, and 
every inhabitant of this State possessing the 
qualifications provided for in this Constitution 
shall have an equal right to elect officers and 
be elected to fill public office. 

The Supreme Court has construed this constitutional provision to be 
applicable to those offices created within the State Constitution in 
McLure v. McElroy, 211 s.c. 106, 44 S.E.2d 101 {1947), and as to 
offices created by the General Assembly, the Court further stated: 

The distinction between offices of constitutional 
origin and those created by statute as to their 
control by the Legislature has been repeatedly 
recognized, and the rule has been often announced 
that an off ice created by legislative action is 
wholly within the control of the Legislature 
which can declare the manner of filling it, how, 
when, and by whom the incumbent shall be elected 

(I]t is held that; 'Constitutional provi­
sions prescribing the qualifications of electors 
do not apply to any election for municipal off ic­
es, not provided for by the Constitution, but 
created by legislative enactment.' 

Id., 211 s.c. at 117. The Court discussed much relevant material, 
including treatises by Throop and Mechem on public officers, as 
support for the foregoing. The Court concluded that 

all officers, constitutional and statutory, and 
whether elected or appointed, must be qualified 
electors, and the legislature may not add other 
conditions for eligibility to those specified in 
the constitution for election or appointment to 
constitutional offices, that is, those offices 
created by the constitution; but as to offices 
established only by legislative acts, the General 
Assembly may prescribe other and additional quali­
fications which are reasonable in their require­
ments. 

Id., 211 S.C. at 120. 
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The General Assembly created the off ices of mayor and members 
of a municipal governing body. Acting within its authority as pro­
vided above, the General Assembly has adopted Section 5-15-20, Code 
of Laws of South Carolina (1987 Cum. Supp.), to specify qualifica­
tions as to eligibility for election as a mayor or member of council: 

Mayors and councilmen shall be qualified 
electors of the municipality and, if they are 
elected subject to residential or ward require­
ments as provided in this section, they shall be 
qualified electors of the ward prescribed for 
their election qualification. 

Section 7-5-120 of the Code provides the requirements to be a quali­
fied elector. Section 5-7-180 prohibits a mayor or councilman from 
holding any other off ice while serving the term for which he was 
elected, in keeping with Article XVII, Section lA and Article VI, 
Section 3 of the State Constitution. No other statutory qualifica­
tions appear to have been adopted with respect to mayors and 
councilmembers. 

You also point out that Section 5-15-40 of the Code sets the 
term of office for mayor or councilman at either two or four years. 
However, neither that Code section nor any other Code section speci­
fies a limit as to the number of terms or number of years, consecu­
tive or otherwise, that a mayor or councilman may serve. Thus, we 
concur with your conclusion that the General Assembly has not limit­
ed the length of service of a mayor or councilman. 

A municipality generally "possess[es] and can exercise only 
such powers as are granted in express words, or those necessarily 
.or fairly implied in or incident to the powers expressly conferred, 
or those essential to the declared objects and purposes" of the 
municipality. McKenzie v. City of Florence, 234 s.c. 428, 437, 
108 S.E.2d 825 (1959). We can locate no express authority to adopt 
such a limitation on service on a city council, nor can we identify 
a power granted to a municipality from which that authority could be 
necessarily or fairly implied. 

Therefore, we concur with your conclusion that the Greenville 
City Council would not have the statutory authority to limit the 
number of consecutive terms or number of consecutive years which an 
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individual may serve on the Greenville City Council. However, be­
cause Article I, Section 5 applies to offices created by the State 
Constitution, according to McLure v. McElroy, supra, the 
Greenville City Code §1-3-7 may not be violative of that constitu­
tional provision. 

With kindest regards, I am 

PDP:sds 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

fCtC'V. llvl i / ; f /A. 0-~J 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


