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September 15, 1988 

The Honorable Nell W. Smith 
Member, South Carolina State Senate 
P. o. Box 142 
Columbia, South Carolina 29202 

RE: Interpretation of §9-1-1140 South Carolina 
Code of Laws, as amended 

Dear Senator Smith: 

You have requested an opinion of this Off ice interpreting 
§9-1-1140 of the South Carolina Code of Laws, as amended, dealing, 
in part, with the purchase of service credit for a period of ab­
sence from work due to pregnancy. 

You specifically asked whether an individual is required to 
return to service between pregnancies which are two years apart. 
The second paragraph of §9-1-1140 is the portion of the statute 
dealing with maternity credit. There have been no Appellate Court 
decisions, prior Attorney General's opinions or long-standing South 
Carolina Retirement System interpretations of this portion of §9-1-
1140, thus, my analysis is limited to a reading of the applicable 
portions of the statute itself. 

The maximum amount of service credit that may be established 
is one year for each pregnancy, not to exceed three years. There 
is no requirement in the statute that an individual return to ser­
vice between pregnancies. The only requirements of the statute for 
an employee to establish service credit for maternity leave are 
that: 

1) The employee is absent from work on 
(though this is not specifically stated, 
in the language of the statute); 

maternity leave 
it is implicit 

2) the employee pays the full actuarial cost of the service 
credit as determined by the State Budget and Control 
Board, and in keeping with the payment requirement of the 
statute; and 
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3) the employee not be absent from work for a period greater 
than two years for each pregnancy. 

It would be a factual question to be determined by the appro­
priate agency as to whether all three of these requirements are 
present such that the employee would be entitled to service credit. 

You have indicated that the employee in question was absent 
from work for four years during which time she had two children, 
two years apart. Assuming that the appropriate agency made a find­
ing that the employee was absent from work on maternity leave for a 
period not greater than two years for each pregnancy, the employee 
would be able to purchase two years of service credit, one year for 
each pregnancy. 

I hope this information has been helpful to you. 
provide further assistance or clarification, please do not 
to contact me. 

If I can 
hesitate 

s very t~y, 

~ ~4.4'7 
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cc: The Honorable Nell W. Smith 

James Patrick Hudson 
Deputy Attorney General 

Member, South Carolina State Senate 
P. o. Box 68 
Easley, South Carolina 29641 
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Deputy Attorney General 

Robert D. Cook, Esquire 
Executive Assistant for Opinions 


