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RE: Retirement of Elected Official 

Dear Representative Hearn: 

Attorney General Medlock has referred to me for response your 
letter to him dated November 9, 1988. 

You ask a number of questions which I will answer in order. 

Your first question is, "If an elected official serves a term 
that ends December 31st and is reelected for another term, does 
that not become official until the swearing in on January 3rd?" I 
must begin by stating that in every instance of which I am famil­
iar, elected officials do not serve terms that end exactly on a 
particular day~ The Secretary of State's Office indicates that 
generally the commissions of elected officials do not expire on a 
particular day but rather "as provided by law." It is clearly 
established law in South Carolina 1L. (and the well settled opin­
ion of this Off ice .f.L.> that public officers hold over de facto 
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until their successors are elected and qualify. In view of the 
fact the swearing in of the new term is January 3rd, the elected 
official's old term does not end December 31st, but continues until 
he or she is sworn into the new term. Just as nature abhors a 
vacuum, the law of government does not ordinarily countenance an 
interregnum or vacancy which occurs when there is no government. 
(See, Bradford v. Byrnes, 221 SC 255, 70 S.E.2d 228 (1952), 
wherein the South Carolina Supreme Court held that the members of 
the York County governing board held over in off ice until the quali­
fication of their successors.) 

An elected official who holds over is regarded as a de facto 
officer, (as opposed to a de jure officer) and would be entitled to 
the emoluments of office, including salary, during such time. 
(See, 9.E..!_ Atty. Gen., (March 30, 1984)). The public pur­
pose supporting the doctrine of de facto officers is continuity of 
governmental service and the protection of the public. (See, 
Bradford v. Byrnes, supra.). ~-

Therefore, while it is true that a new term does not conunence 
until the swearing in, it is incorrect that the old term ends Decem­
ber 31st. The old term continues up to the beginning of the new 
term to ensure an unbroken succession of office. 

You next ask, "Does this elected official have the right to 
apply for South Carolina retirement benefits, if all age require­
ments are met, in view of the fact that any State employee can stop 
work 24 hours, return to work, and also draw South Carolina retire­
ment benefits up to $9,000.00 received in salary?" State employees 
upon retirement are entitled to receive retirement benefits from 
the State and if they choose to return to work with an employer who 
is covered by the State Retirement System, they will continue to 
receive retirement benefits until they receive $9,000.00 in salary 
at which point they will receive no additional retirement benefits 
for the remainder of the fiscal year. However, the key is that the 
employee must first retire. South Carolina Code of Laws §9-1-10 
(21) indicates that retirement means withdrawal from active ser­
vice. An elected official who has been reelected for the succeed­
ing term has never withdrawn from active service. As was discussed 
earlier, there has never been a break in service therefore, he or 
she would not be entitled to receive retirement benefits. 

Your final concerns have been 
above; however, in conclusion, allow 
ed official serves continuously until 
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ceeding term, there is no break in service, but rather a continuity 
of office. There is no retirement or withdrawal from active ser­
vice, therefore, the official is not entitled to retirement bene­
fits. 

I hope this information will be helpful to you. If I can 
provide further assistance or clarification, please feel free to 
contact me. 

svery~" 

James Patrick Hudson 
Deputy Attorney General 
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cc: The Honorable Joyce c. Hearn 
Member, South Carolina House of 

Representatives 
1300 Berkeley Road 
Columbia, South Carolina 29205 
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. Evans, Esquire 
Deputy Attorney General 
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Executive Assistant for Opinions 


