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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. SC 29211 
TELEPHONE 803 734 3970 

November 4, 1988 

The Honorable Alex Harvin, III 
The Majority Leader Emeritus 
House of Representatives 
Post Office Box 266 
Sununerton, South Carolina 29148 

Dear Representative Harvin: 

By your letter of September 23, 1988, you had inquired as 
to the applicability of the South Carolina Consolidated Procure­
ment Code, and particularly the in-state bidder's preference, to 
the purchasing of South Carolina-produced or -processed agricul­
tural products by state agencies subject to the requirements of 
the Procurement Code. 

The Procurement Code, at Section ll-35-710(i), Code of Laws 
of South Carolina (1976, as revised), exempts from the required 
purchasing procedures, 11 [f]resh fruits, vegetables, meats, fish, 
milk and eggs[.]" While there is no requirement to purchase 
these items through Procurement Code procedures, such is certain­
ly not prohibited. State agencies or institutions may wish to 
promote the State's economy and agricultural business by giving 
preference to South Carolina producers in this manner. You or 
the Agriculture Study Committee may wish to suggest legislative 
changes within the Procurement Code in this respect. 

As to agricultural or food products processed in this 
State, Section 11-35-1520(9) contains the general rules for 
application of the in-state preference. That section contains 
four specific provisions in various cases of tie bids, the gener­
al rule being that ties must be resolved in favor of the in­
state bidder. In cases where there is not a tie bid, Section 
11-35-1520{9)(e) provides that the in-state bidder must be award­
ed the contract if his bid is within two percent of the 
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lowest bid (for procurements under $2.5 million) or within one 
percent of the lowest bid (for procurements over $2.5 million). 
That section further provides that the in-state preference shall 
not be given when a single unit of the item to be purchased 
costs over $10,000, a situation unlikely to occur in this con­
text. 

Where and when the in-state preference will operate depends 
upon the precise facts of the pending procurement. Too, as to 
fresh fruits, vegetables, and other products enumerated in Sec­
tion 11-35-710(i), while the Procurement Code and its in-state 
bidder's preference do not expressly apply, the Procurement Code 
and the in-state bidder's preference certainly may be utilized. 
To enhance the State's economy and particularly the agriculture 
business, legislative action might be appropriate, at least to 
encourage an in-state producer's or processor's preference in 
the procurement of these goods. 

With kindest regards, I am 

PDP:sds 

~ REVIEWED AND APPROVED BY: 

I~&.~ 
ROBERT D. COOK 

Sincerely, 

P~tJ.fe,~ 
Patricia D. Petwaf' 
Assistant Attorney General 

EXECUTIVE ASSISTANT FOR OPINIONS 


