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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

qEMBERT C DE.'\NIS BUILDING 
POST OFFICE BO;>; l :s.;9 

COLUMBIA. S.C 202:1 
TELEPHONE 803 734-3970 

October 22, 1987 

John A. O'Leary, Executive Director 
South Carolina Criminal Justice Academy 
5400 Broad River Road 
(J. P. Strom Boulevard) 
Columbia, South Carolina 29210-4088 

Dear John: 
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In a letter to this Office you requested clarification of 
prior opinions of this Office dealing with the minimum age of 
law enforcement officers in this State. You particularly refer­
enced an opinion dated May 22, 1978 by former Assistant Attorney 
General Joseph Barker which is inconsistent with the other opin­
ions of this Office in holding that an individual eighteen years 
of age can serve as a law enforcement officer in this State. 
Such opinion cited Section 7-5-120 of the Code, which provides 
that individuals eighteen years of age or older are eligible to 
vote, as superceding Section 23-23-50 (B) (7) of the Code, which 
states that candidates for certification as law enforcement 
officers by the State Criminal Justice Academy must present 
documentary evidence " ... indicating candidate's present age to 
be not less than twenty-one years." 

As stated in an opinion of this Office dated February 28, 
1980 pursuant to Section 23-23-50 (B) (7) " ... law enforcement 
officers must complete the basic training course offered by the 
Criminal Justice Academy and (to attend the Academy) 
such off ice rs must be at least twenty-one yea rs of age within 
one year of their employment." Other opinions have s imi la rly 
cited this twenty-one years of age statutory requirement to 
attend the Academy and therefore be eligible to serve as a law 
enforcement officer in this State. See: Opinions dated 
July 25, 1978; May 11, 1978; October 31, --rg77; August 4, 1976. 
The July 25, 1978 opinion particularly stated that Article XVII, 
Section 14 of the State Constitution, which provides that indi­
viduals eighteen years of age or older in the absence of other 
legal disabilities are deemed sui juris and endowed with 
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full legal rights and responsibilities, did not automatically 
lower the twenty-one years of age requirement to attend the 
Academy. Of course, pursuant to Section 23-23-40 of the Code 
certain exceptions to the requirement to attend the Academy 
within one year of an individual's employment or appointment as 
a law enforcement are set forth. 

Referencing the above, to the extent the 1978 opinion is 
inconsistent with the other opinions of this Office and Section 
23-23-50 (B) (7) in not recognizing the requirement of such 
statute that an individual must be at least twenty-one years of 
age to attend the State Criminal Justice Academy, such prior 
opinion is overruled. If there is anything further, please 
advise. 

CHR/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

ctc:Jgtrf /(~~-.... 
Charles H. Richardson 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


