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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TELEPHONE 803 734 3680 

December 1, 1987 

Mr. Burnet R. Maybank, III 
Assistant Counsel to the Governor 
Off ice of the Governor 
Post Off ice Box 11369 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Mr. Maybank: 

You have requested an opinion whether the Board of Trustees 
for the Governor's School of Science and Mathematics may contract 
with Coker College for the lease of facilities without the 
necessity of going through the request for proposal (RFP) 
process or other mandatory state process. It is our opinion that 
the Board must follow the provisions of §11-35-1590, S.C. CODE, 
1976 (as amended) and applicable regulations to obtain the 
approval of the Budget and Control Board Division of General 
Services for any such lease, but that there is no requirement 
that an RFP be employed. 

The Consolidated Procurement Code designates the Budget and 
Control Board as the "single central broker for the leasing of 
real property for governmental bodies," and provides further that 
the Division of General Services must ordinarily approve all such 
leases1 § 11-35-1590, supra. See also Regulation R19-445.2120, 
supra. The Procurement Code----Ooes--not mandate any formal 
procedures which the Division of General Services must follow in 
approving such a lease, and specifically an RFP is not required. 
See § 11-35-1590, supra. 

We have noted that the legislation creating the Board of 
Trustees provides that it "shall explore use of the facilities of 

1 The Board of Trustees is clearly a "governmental body" as 
defined in the Procurement Code in that the Procurement Code 
applies to "any state government ... board .... " § 11-35-310(18), 
supra. See § 23, Part II, South Carolina General Appropriations 
Act, 198/-88. 
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Coker College for the school's campus." Part 11, § 23, supra. 
This provision, standing alone, would not exempt the Board of 
Trustees from the requirement of obtaining the approval of the 
Division of General Services for any such lease. Ordinarily, a 
Court would not recognize an exception to a general law (in this 
instance the Procurement Code) unless the exception plainly 
appears in the legislation from "express words or necessary 
intendment." 73 Am.Jur. 2d "Statutes," § 14. The wording in the 
act creating the Board of Trustees can be harmonized easily with 
the leasing provisions of the Procurement Code in that the code 
provides that a "specific location[] . . . may be suggested and 
preferred by the governmental body concerned." § 11-35-1590, 
supra. Clearly the Board of Trustees would be authorized in this 
situation to make its position known to the Division of General 
Services regarding any such specific location as set forth in the 
enabling act. 

For all these reasons it is our opinion that the Board of 
Trustees must follow the provision set out in § 11-35-1590, 
suhra, and applicable regulations in leasing facilities for the 
sc ool. However there is no requirement that an RFP be used in 
the procurement. 
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Reviewed and Approved By: 

~12~~ 

Sincerely yours, 

tfuhcJ r. Echfmm1~ 
David C. Eckstrom 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


