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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C . 29211 
TELEPHONE 803· 734-3660 

November 23, 1987 

The Honorable Joseph P. Mizzell, Jr. 
Solicitor, First Judicial Circuit 
Post Office Box 1525 
Orangeburg, South Carolina 29115 

Re: Juvenile Delinquency Pre-Adjudicatory 
Detention 

Dear Solicitor Mizzell: 

~dj) 

You have requested an opinion from this off ice as to whether 
or not a law enforcement officer can book a juvenile into 
any county jail or regional complex without the juvenile 
first having been screened by an agent of the Department of 
Youth Services. I have reviewed the prior opinions of this 
office in the area of juvenile delinquency and have 
determined that an opinion on this has not previously been 
issued. In a previous opinion of this office, we had stated 
that a law enforcement agency has the authority to release 
the juvenile at any time prior to a detention hearing in 
Family Court. 1983 OP.ATTY.GEN. No. 83-72, p. 113. That 
opinion relied upon Section 20~7-600, CODE OF LAWS (1976). 
A copy of that opinion is attached for your review but does 
not necessarily address the issue of detention as opposed to 
release. 

It is the op1n1on of this office that the law enforcement 
officer has the authority to place a juvenile taken into 
custody for allegedly violating any law of this State if 
certain conditions are met. Pursuant to Section 20-7-600, 
CODE OF LAWS (1976), upon taking the juvenile into custody, 
the officer shall notify the parent, guardian, or custodian 
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of the child as soon as possible. Also, the officer taking 
the child into custody shall immediately notify the 
authorized representative of the Department of Youth 
Services, who shall review the facts and the officer's 
report or petition and any other relevant facts and 
determine if there is a need for the detention of the child. 
The officer's written report shall be furnished to the 
authorized representative of the Department of Youth 
Services within twenty-four hours from the time the child 
was taken into custody and such report shall state: 

(1) The facts of the offense; and 

(2) The reason why the child was not released to 
the parent. 

Unless detention is necessary for the protection of the 
community or to serve the best interest of the child, 
according to Section 20-7-600, the child shall be released 
by the authorized representative of the Department of Youth 
Services to the custody of his parent or other responsible 
adult upon their written promise to bring the child to the 
court at the stated time or at such time as the court may 
direct. This statute has a proviso, however, if the offense 
for which the child was taken into custody would be a 
felony, the child may only be released by the Department of 
Youth Services with the consent of the adult who took the 
child into custody. Further, pursuant to Rule 35, Rules of 
Practice in the Family Courts, when any child is taken into 
custody and not released to a parent, guardian, or 
custodian, the custodial officer shall notify the Family 
Court of such fact as soon as possible but no later than 
twenty-four hours after detention. It is our opinion that 
it is implicit in the statutory language that a law 
enforcement officer has the authority to detain a juvenile 
prior to being screened by an agent of the Department of 
Youth Services. 

It is important to note that Section 20-7-600 does restrict 
detentions of juveniles or the conditions of the detention 
in certain respects. First, it should be noted that a child 
who is taken into custody (arrested) because of a violation 
of a law which would not be a criminal offense under the 
laws of this State if committed by an adult (status 
offenses) shall not be placed in a detention facility. 
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Further, no child shall be transported in any police vehicle 
which also contains adults under arrest. Also, no child 
shall at any time be placed in a jail or other place of 
detention for adults, but shall be placed in a room or ward 
entirely separated from adults. Section 20-7-600 [see CODE 
OF LAWS of 1976, as amended (1981)]. -

I trust this has addressed your inquiry. If you have any 
questions about this matter, please feel free to contact me. 

General 

bbb 
enclosures (Opinion No. 83-72 and 

Section 20-7-600, CODE OF LAWS (1976) 
cc: Larry Vanderbilt, Esquire 

APPROVED BY: 

R~,J_ 
Executive Assistant for Opinions 


