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P. 0. Box 50447 
Columbia, South Carolina 29250 

Dear Mr. Propes: 

You have requested the advice of this Office as to several 
questions concerning the filing of Orders of the Workers' 
Compensation Commission (Commission) and letters of conservatorship 
with clerks of court. These questions are addressed separately 
below. 

1) Whether merely filing a Commission Order with the Office 
of the Clerk of Court gives the Order the effect of a 
judgment? 

§42-17-70 of the Code of Laws of South Carolina 1976 
provides as follows: 

"Any party in interest may file in the 
Court of Common Pleas in the county in 
which the injury occurred a certified copy 
of ... an Order or decision of the 
Commission ... whereupon such court shall 
render judgment in accordance therewith and 
notify the parties. Such judgment shall 
have the same effect and all proceedings in 
relation thereto shall thereafter be the 
same as though such judgment had been 
rendered in a suit duly heard and 
determined by such court .... " (Emphasis 
added). 

Here, that the court is directed to render judgment while 
the Clerk of Court, in a subsequent part of §42-17-70, is 
directed to enter certificates showing compliance with 
§42-5-20 indicates that these duties are to be performed 
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2) 

3) 

4) 

by different officials. Sutherland Statutory Construction 
Vol. 2A, §46.05. Moreover, general case law has stated 
that the " ... words 'court' and 'judge' are often used 
indiscriminately and interchangeably ... " (Bradford v. 
Richardson, 111 S.C. 205, 97 S.E. 58, 61 (1918)) and that 
"[t]he judgment issued from the court not from the 
attorneys or the clerk". (McCants v. West Virginia Pul~ 
and Paper Company, 223 S.C. 467, 76 S.E.Zd 614, 61 
(1953)). Therefore, the safer legal course of action 
under this statute appears to be to obtain the judgment 
from a judge. 

Whether a fee may be charged for filing a Commission 
Order? 

Previous opinions of our Office have concluded that, 
except for fees for services such as copying, clerks of 
court may not collect fees additional to those permitted 
by §8-21-310 of the Code or for items not covered by such 
provisions except as otherwise expressly provided by 
statute. ~Atty. Gen. (March 24, 1986, June 11, 1985, 
June 19, 1980). Accordingly, because no statute expressly 
provides for a filing fee for Commission Orders, no 
authority appears to exist for charging a fee for such 
services. 

Whether the clerk may notify the parties of the judgment 
upon the Commission Order pursuant to Rule 77(d) South 
Carolina Rules of Civil Procedure? 

Rule 77(d) requires the clerk to give notice of entry of 
judgments. Because §42-17-70 gives judgments rendered 
upon Commission Orders the same effect as judgments 
rendered in suits heard and determined by courts, notice 
should be provided pursuant to Rule 77(d). Sutherland, 
Vol. 2A, §51.02; Lewis v. Gaddy, 254 S.C. 66, 173 S.E.2d 
376 (1970). 

Whether judgments upon Commission Orders may be cancelled 
in the same manner as other judgments? 

Section 15-35-650 sets forth the procedure for the 
cancellation of judgments. This provision should apply to 
cancellation of Commission Orders on which judgment is 
rendered because such judgments under §42-17-70 have the 
same effect as judgments rendered in suits in court. See 
supra. 
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Under §15-35-650, cancellations are made by the judgment 
creditor or his assignee. My understanding is that the 
Commission is the judgment creditor under the orders in 
question. Therefore, as to such orders, the Commission 
may file certificates setting forth the Commission's 
cancellation of judgments. 

5) What is the appropriate filing fee for letters of 
conservator ship? 

Section 62-5-421 provides that letters of conservatorship 
shall be filed " ... where conveyances of real estate are 
recorded for the county in which the protected person 
resides and in the other counties where the protected 
person owns real estate." Section 8-21-310(9) provides 
for a fee of $4. 00 plus $1. 00 per page for each page in 
excess of three pages for the recording of any paper 
affecting title or possession of real estate or personal 
property and are required by law to be recorded. Because 
letters of conservatorship transfer all assets of a 
protected person to the conservator (§62-5-421), and 
because §62-5-421 requires such letters to be filed and 
recorded in the Office where real estate conveyances are 
recorded, these letters clearly appear to be documents 
contemplated by the legislature as affecting title or 
possession of real estate under §8-21-310(9). Therefore, 
charging the fee set forth in §8-21-310(9) would be 
appropriate. 

In summary, the following conclusions appear to be appropriate 
under the above authority: 

1) The judge rather than the clerk of court should render 
judgment upon Commission Orders pursuant to §42-17-70. 

2) No fee should be charged for the filing of such Orders. 

3) Notice of the rendering of such judgments should be 
provided under Rule 77(d). 

3) Such judgments may be cancelled by the Commission's 
providing evidence that the judgment creditor has 
cancelled the judgment. 
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4) The fee set forth in §8-21-310(9) should be charged for 
the filing of letters of conservatorship under §62-5-421. 

If you need additional information, please let me know. 

JESjr/srcj 

REVIEWED AND APPROVED: 

Executive Assistant for Opinions 

Yours very truly, 

mith, Jr. 
Attorney General 


