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Dear Senator Courson: 

~II~ 

Your letter of October 20, 1987 to Attorney General 
Medlock has been referred to me for response. In your 
letter, you have inquiried about the obligations of the 
South Carolina Insurance Guaranty Association, an 
organization created pursuant to, and governed in its 
operation by, the provisions of Section 38-19-10, et ~· of 
the 1976 S. C. Code of Laws, as amended. 

QUESTIONS PRESENTED: 

It appears that your questions may be stated as 
follows: What is the obligation of the Association with 
respect to a policy written by an insolvent insurance 
carrier to cover a ten-unit Horizontal Property Regime, or 
condominium, for $3,000,000.00? Secondly, would the 
obligation of the Association be altered, in any way, if the 
policy were a master policy in which each unit owner was 
named as a policyholder? 

DISCUSSION: 

Section 38-19-60(l)(a), Code, in pertinent part, 
requires that the Association snaTl.: 

"Be obligated to the extent of the covered claim 
existing prior to the determination of insolvency and 
arising within thirty days after the determination of 
insolvency, or before the policy expiration date if 
less than thirty days after the determination, or 
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before the insured replaces the policy or causes its 
cancellation, if he does so within thirty days of the 
determination, but such obligation shall include only 
that amount of each covered claim which is in excess of 
one hundred dollars and is less than three hundred 
thousand dollars .... " 

By the plain and unambiguous language of this 
subsection, the Association is obligated to the exte~t of 
any covered claim that meets the additional criteria set 
forth in the remainder of the subsection. The Association's 
obligation, of course, is limited to only the amount of each 
covered claim that exceeds one hundred dollars and is less 
than three hundred thousand dollars. 

Section 38-19-20(4), Code, in pertinent part, defines a 
covered claim as an unpaid--cTaim which: 

"arises out of and is within the coverage and not 
in excess of the applicable limits of an insurance 
policy to which this chapter applies .... " 

The provisions of Section 38-19-30, Code, make the 
chapter applicable to "all .kinds of direct insurance, except 
life, title, surety, disability, credit mortgage guaranty 
and ocean marine insurance." From the facts which you have 
set forth, it seems clear that the policies of insurance in 
question would be the kind of policies to which the chapter 
would be applicable. 

Thus, the analysis must now focus on whether the unpaid 
claims, in your examples, "arise out of and are within the 
coverage and not in excess of the applicable limits of" the 

1The additional criteria, although not relevant to this 
discussion, requires that the covered claim exist prior to 
the determination of insolvency and (1) arise within thirty 
days after the determination of insolvency, or (2) before 
the policy expiration date if less than thirty days after 
the determination, or (3) before the insured replaces the 
policy or causes its cancellation, if he does so within 
thirty days of the determination. 
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policies. The resolution of this issue, and the answers to 
your questions, would, of necessity, depend upon a reading 
and construction of the terms of the insurance policies 
involved. 

The facts of your first question appear to present a 
situation in which the insolvent carrier had written a 
policy which, by its terms, insured an entire condominium, 
consisting of ten individual units, for a sum of 
$3,000,000.00. Under these facts, the policy covers only 
the entire condominium. Therefore, assuming a total loss, 
the Association, in accordance with the policy terms and 
statutory provisions, would be obligated only to the extent 
of a maximum amount of $299,999.99 on the entire unit. 

Your second question presupposes the existence of a 
master policy, in which each of the owners of the ten 
individual units in the condominium, is named as a 
policyholder. A master policy is an insurance policy which 
covers a group of persons as in health or life insurance 
written as group insurance. Black's Law Dictionary, 5th 
Edition, 1979. McFarland v. Business Men's Assurance Company 
of America, 105 Ga. App. 209, 124 S.E.2d 432, (1962). 

In the case at hand, it is assumed that the master 
policy was written so as to provide coverage for each unit 
in the ten unit complex. Thus, while there would be only 
one policy, an unpaid claim resulting from a loss to either 
or any of the individual units would form the basis of a 
"covered claim." Assuming further that the terms of the 
policy were such that each unit was covered for the sum of 
$300,000.00 with total coverage for the entire condominium 
in the amount of $3,000.000.00, a total loss would result in 
the Association being obligated to the extent of $299,999.99 
on each of the individual units. 

SUMMATION: 

As the foregoing analysis demonstrates, the 
Association's obligation, up to and including the sum of 
$299, 999. 99, largely depends on the terms of the policy 
written by the insolvent insurance carrier. Here, with 
respect to your first question, it has been assumed that the 
policy terms provide coverage on only the entire condominium 
and do not provide separate coverage for each individual 
unit. Given these facts, this Office concludes that the 
Association would be obligated to the extent of one covered 
claim, up to a maximum amount of $299,999.99. 
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With respect to the second inquiry, the hypothesis is 
that the terms of the master policy provide separate 
coverage for each individual unit. On those facts, we 
conclude that a loss sustained by either or any of the 
individual units would give rise to a separate covered 
claim. As a result, the Association would be obligated to a 
maximum amount of $299,999.99 on each unit. 

Please be advised that this opinion is not intended as 
a comment on a specific factual situation; nor is it 
predicated upon an examination of actual insurance policies. 
Of course, policy provisions and other relevant facts 
differing from those set forth hereinabove could result in 
conclusions dissimilar to those reached in this opinion. 

I trust that you will find this information to be 
responsive to your concerns. Please contact me if I may be 
of any further assistance. 

WEJ/fc 

Very truly yours, 

U/u6uJL f 7ilvns0?-l 
Wilbur E. Johnson 
Assistant Attorney General 

for Opinions 


