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Dear Dr. Hall:

In your letter of May 16, 1985, to the Attorney General, you have
inquired as to the scope of §44-11-100, South Carolina Code of Laws,
1976, as amended. Section 44-11-100 provides that "no member of the
Department of Mental Health or officer or employee of any state
mental health facility shall be financially benefited by any
contract or purchase made by any state mental health facility."
Specifically, you have inquired whether an operator of a community
care home would be prohibited from serving as a member of a local
mental health center board under this statute. You have also
inquired as to whether the spouse of a mental health center employee
would be prohibited from entering into a lease agreement with the
center .

As to the first question, the language of §44-11-100 contains no
direct prohibition to an operator of a community care home serving
on a local mental health center board. The statute merely prohibits
any financial benefit by a member of a board through a contract or
purchase made by a state mental health facility. A community care
residential facility (community care home) provides care for
individuals who by reason of age or physical or mental infirmity are
unable to care sufficiently for themselves or chemically addicted
individuals seeking detoxification services. Individuals may come
to the community care home through private referrals or agency
referrals such as the Department of Social Services, the Department
of Mental Retardation or the Department of Mental Health. Although
the community care homes are now being licensed by the Department of
Health and Environmental Control, they continue to be regulated to
some limited extent by the agency placing the client in the
community care home. Pursuant to §44-7-540, South Carolina Code of
Laws, 1976, as amended, the community care home must contract with
the placing agency for an individual plan of care for those clients
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referred to it. Although no money is involved in this particular

transaction, the purpose of the agreement is to obtain clients who

will pay for services provided by the community care home.

Therefore, financial benefit is involved, at least indirectly, in

the transaction. For this reason, it is our conclusion that,

pursuant to §44-11-100, the operator of a community care home could

be on a local mental health center board, but during his tenure

would have to absolve himself of any contractual agreements with the

Department of Mental Health or' its facilities, and could not enter

into any new agreement with the Department or any of its facilities

while a member of the local board. The community care home,

however, would not be prohibited from seeking clients through other

available avenues of referral. This conclusion is based on our

interpretation of §44-11-100 and does not consider the provisions of

the Ethics Act. In your letter, you state that the State Ethics

Commission has already dealt with the issue and concluded that such

service would not be prohibited by the Ethics Act, although the

person would be required to follow the disclosure and

disqualification procedures of the Act. (Advisory Opinion SEC

85-030) .

As to the second question, the clear language of §44-11-100 limits

its application to members of the Department of Mental Health,

officers or employees of any mental health facility from financially

benefiting from a contract or purchase made by any state mental

health facility. No mention is made of spouses or other household

members. Similar legislation to §44-11-100 is contained in the

State Ethics Act, §8-13-10, et seq . , South Carolina Code of Laws,

1976, as amended, which was promulgated to prevent personal gain

through official conduct and eliminate conflict of interest of

public officials and employees. However, the provisions of the

Ethics Act clearly extend to members of the household, as well as

the employee or officer. 1/ In interpreting a statute, the

intention of the legislature must be gathered from a literal

interpretation of the language of the statute where the language is

plain and unambiguous and when the meaning of the words is plain and

obvious . Anders v. South Carolina Parole and Community Corrections

Board, 305 S.E.2d 229 (1983) , and Independence Insurance Company v.

Independent Life and Accident Insurance Company, 218 S . C . 22 , 61

1/ The provisions of the State Ethics Act are mentioned here

only Tor comparison. Any question regarding whether the action

would be prohibited under the State Ethics Act should be directed to

the Ethics Commission.
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S.E.2d 399 (1950). Therefore, it is the conclusion of this Office
that since the language of §44-11-100 is limited to members of the
Department of Mental Health officers or employees of any mental
health facility, the independent actions of the spouse of an
employee would not be governed by this section. In the case which
you have cited, the employee has no ownership in the property and,
therefore, the transaction would not be prohibited by §44-11-100.

I hope this information sufficiently answers your inquiries.

Sincerely,

B. J. Willoughby
Assistant Attorney General
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