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Dear Mr. Bowen: -

You have asked whether it would be authorized for a

duly licensed chiropractor to employ a massage therapist to work

in his office if the massage therapist performs colonic

irrigations. Even though the chiropractor would not be referring

patients for this procedure, the massage therapist would perform
the procedure in an office provided by the chiropractor. This
arrangement would most probably be unauthorized because the

relationship between the chiropractor and massage therapist in

such a situation would be that of employer and employee, and
further because the chiropractor would most probably be

practicing beyond the scope of chiropractic.

A chiropractor may not perform colonic irrigations

himself, as this goes beyond what he is licensed to do. _!/ -The
scope of chiropractic practice is specifically set forth in
Section 40-9-10(a), Code of Laws of South Carolina (1976, as

amended) as follows: -

2 '

¦ This opinion addresses the performing of colonic
irrigations by a chiropractor or one of his employees. in the
chiropractor's office and does not address the performing of the
same procedure by an ordinary person outside a chiropractor's
office not in the practice of a learned profession.
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"Chiropractic practice" is defined as the
spinal analysis of any interference with
normal nerve transmission and expression,
and by adjustment to the articulations of
the vertebral columns and its immediate
articulations for the restoration and
maintenance of health and the normal regi
men and rehabilitation of the patient without
the use of drugs or surgery.

in Bauer v. State, 267 S.C. 224, 227 S.E.2d 195 (1976)
the South Carolina Supreme Court held that "[i]t is clear that
the scope of chiropractic is limited under the law to 'palpation
and adjustment'" by hands only. Id. at 232, 227 S.E.2d at 198.
Accordingly, "therapeutic methods such as diathermy, ultrasonic
devices and colonic irrigations are outside the scope of
chiropractic and the use of such is... in violation of the law."
Id. See also 1960 Op. Atty. Gen. No. 60-42, p. 132.

Furthermore, if a person employs another to engage in
the practice of medicine (or as in this case, massage therapy),
the employer may be guilty of the unlawful practice of medicine,
notwithstanding the fact the employee is licensed to practice
medicine. Wadsworth v. McRae Drug Co., 203 S.C. 543, 28 S.E.2d
417 (1944) (corporation). Thus, it has been held that an
unlicensed person who employed a practicing physician to make eye
examinations was guilty of illegally practicing optometry, though
the physician was properly licensed. Ezell v. Ritholz, 188 S.C.
39, 198 S.E. 419 (1938); Ritholz v. Commonwealth, 184 Va. 339, 35
S.E.2d 210 (1945). See also 61 Am.Jur.2d Physicians and
Surgeons , § 31 at 179; 70 C.J.S. Physicians and Surgeons, § 12 at
847-55. The licensed person cannot properly act in the practice
of his vocation as an agent of another where that other's
interests are, by their very nature, commercial in character.
188 S.C. at 46, 198 S.E. at 422.

Therefore, in the present situation, a chiropractor who
employed a massage therapist would most probably be practicing
outside the scope of chiropractic to the extent that the massage
therapist performed colonic irrigations. This would be true even
though the chiropractor does not refer patients for this
prpcedure, because under Ezell it is the business relationship
itself which is prohibited. Id. The rationale behind these
cases is that the employer's only concern is that his employee
makes a profit and further that the employer may interject
control over the employee and interfere with the proper exercise
of his duly licensed profession.
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This, however, would not prevent a chiropractor and a
massage therapist from entering into an office sharing
arrangement. Nor would it prohibit a chiropractor from leasing
space to a massage therapist, provided that the chiropractor does
not interfere with or in any way control the therapist. See
Informal Opinion dated August 12, 1981 (optometrists).

Sincerely,

William Edgar Salter, III
Staff Attorney
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REVIEWED AND APPROVED BY:
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Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


