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Dear Mr. Merline:

By your letter of March 19, 1985, you have asked
whether one person may serve concurrently as a member of the
Greenville County Museum Commission and on the Board of
Directors of the Governor's School for the Arts without
contravening the dual office holding provisions of the
Constitution of the State of South Carolina.

Article XVII, § 1A of the South Carolina; Constitution
provides that "... no person shall hold two offices of honor
or profit at the same time." For this provision to be
contravened, a person concurrently must hold two public
offices which have duties involving an exercise of some
portion of the sovereign power of the State. Sanders v.
Belue , 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 (1907). Other relevant
considerations are whether statutes, or other such authority,
establish the position, prescribe its tenure, duties or
salary, or require qualifications or an oath for the position.
State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E. 2d 61 (1980).

By a letter dated April 14, 1980, this Office has _ . - ..
previously advised ypu- that- one ;who! serves oh: the Greenville Greenvi lie
County Muselim Commission would hold an office ! for dual : -r :n.-- 1
office holding 'purposes]::, A copy: of thatoietter' is enclosed:' enclosed
herewith for your bohvenienceco nven ience ,

The Board of Directors of the Governor's School for the .>1 for the
Arts was created by Governor : Riley by Executive OrderuNove Order No,
83-26. Nine metnbers' are appointed. by the Governor ; tfireernoi three
from the state at: large and one from each of the state's six .ate s eix
congressional; districts I The members^'serve terms of three::.; f three
years each; there are no provisions for qualifications vificai Ions , _
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an oath, orua isaflJaryQt Powelcsr;and Hutde^ ofd the Boardf; the b -ard
include reviewln^e and./ report ingl toe \thet Gc^eimoriiort'; thernor on the
progress anjir (s.^cces xixf .-thectfedioofl. tfor ^hfe) 'Arthur reviewing; reviewing
and making redoimrieiMatdonsn'Qmcbudgetar^mat'fcetfs;?- providing; providing
direction o&i ma<ttei» of .majioanrtimpdrtahee ;irand' developing 4nd? loping an
implement ingn^l sfundihgj pro'graiW i%opr<t|jea(private: ''seqtoav-for sector for
the School. thTh&clacsfchal "hdministr'ation1' of : the" program: 'occurs?, ram occur
by way of ahy agreemfentnbepweetX'Tthd^KSovernorlls Off ice ¦ and !thei ce and th<
School Di s tiibto of!) Greenvi life 'Countyi. 1 1 'It-rhus/ appears'" thataraars that
the powers 'ahd duties ¦exercised-? byxathei Boirdy ddunolto in^olveiot involve
an exercisenofe sovereign! power bhpn a^e-. more Advisory? in idvisory in
nature.

In an opinion of this Office dated April 12, 1977, as
to a county Grass Roots Citizens Advisory Committee not
being an office, having been created indirectly by Executive
Order, it was stated:

Previous opinions of this Office '
have been that a member of an office
created by Executive Order is not an
officer unless there is state statutory
or constitutional authority for such
action by the Governor.

Because we can locate no statutory authority relative to the
creation of the School for the Arts or the appointment of
the Board of Directors, we would conclude that? one who would
serve on the Board would not hold an office for dual office ,
holding purposes.

In conclusion, it is the opinion of this Office that
one who would serve concurrently on the Greenville County
Museum Commission and the Board of Directors of the Governor's
School for the Arts most probably would not contravene the
dual office holding provisions of the State Constitution.

Sincerely,

PclViUUj^'O- Pl^uJc

PDP/an
Enclosure

JCOUs-

Patricia D. Petway
Assistant Attorney General

REVIEWED AND APPROVED BY : • BY

EB Cook i
Executive Assistant for Opinions?::


