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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAl 

REMBERT C DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S C 29211 

TELEPHONE 803-758-3970 

April 15, 1986 

Stephen L. Elliott, Staff Counsel 
Education and Public Works Committee 
House of Representatives 
Post Office Box 11867 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Mr. Elliott: 

By your letter of April 9, 1986, you have advised that 
several questions have arisen with respect to the election of 
district highway commissioners pursuant to Sections 57-3-220 and 
57-3-240, Code of Laws of South Carolina (1976 & 1985 Cum. Supp.). 
You have asked how a majority is to be.calculated under these 
Code sections and further how the Freedom of Information Act, 
Section 30-4-10 et seg. of the Code, applies in the election of 
district highway commissioners. 

Section 57-3-220, concerning the election and term of 
district highway commissioners, provides in relevant part that 

[a] majority present, either in person or by 
written proxy, of the members of the county 
legislative delegations from a given highway 
district shall constitute an quorum for the 
purpose of electing a district highway 
commissioner, but no person shall be declared 
elected district hi hwa commissioner who 
sha to receive a ma·orit vote OL all 
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Similarly, Section 57-3-240 provides for rotation of the office 
of commissioner and how nominations are made. The pertinent 
part of this section provides that 

[t]he legislative delegation of any county 
entitled to a district highway commissioner 
... shall nominate at least three suitable 
persons for the office, one of whom shall be 
elected district highway commissioner ~ 
ma'orit vote of all of the members or-flie 

resent~n 

The two provisions are substantively identical and require 
election by a majority vote of all members of the county 
legislative delegations within a given highway district. 

You have asked whether a majority should be calculated 
(1) by determining a majority of all members of the county 
legislative delegations, (2) on the basis of those members of 
the delegations who are present and voting, or (3) on the basis 
of delegation members present, whether or not they vote. In the 
absence of ambiguity, words of a statute are to be given their 
plain and ordinary meanings. Hartford Accident and Idemnitv Co. 
v. Lindsa!, 273 S.C. 79, 254 S.E.2d 301 (1979). Because the 
statute p ainly requires election by a majority of all delegation 
members within a highway district, your first option would be 
correct; the statute does not call for a majority of those 
present, whether or not he or she is voting. 

It should be noted that a majority of delegation members 
must be present, either in person or by proxy, 1/ to have a 
quorum for the purpose of electing a' district highway commissioner. 
Section 57-3-220 continues with the language emphasized supra; 
use of the word "but" following the language about determining a 
quorum indicates that what follows is intended to be an exception 
to what had gone before and is not to be controlled by it. 
Evans v. McCabe, 164 Tenn. 672, 52 S.W.2d 159 (1932). Thus, for 
a highway district encompassing ten delegation members, six 
would be required to make up a quorum. Six members, at least, 
must vote for an individual for him or her to be elected district 
highway commissioner. The majority vote required for election 
would not be calculated only on the number making up the quorum 
but on the number comprising the total delegations' membership. 

1/ The constitutionality of the provisions of Section 
57-3-220 relative to proxy voting have been questioned in ~ 
Atty, Gen. No. 4274, dated March 2, ·1976. 
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You have also asked whether the delegation meeting may be 
closed to the public pursuant to Section 30-4-70(a)(1) of the 
Code when electing the district highway commissioner. If the 
meeting may be closed, you have asked under what circumstances 
or for what type of discussions may the meeting be closed, i.e., 
to discuss or vote upon candidates. By Opinion No. 84-111, 
dated September 6, 1984, this Office determined that the Freedom 
of Information Act would most probably apply to a meeting of a 
legislative delegation as a public body. Applicability of the 
Act relative to election of the district highway commissioner is 
your basic inquiry. 

Section 30-4-60 of the Act requires that all meetings of 
public bodies be open unless they are closed pursuant to Section 
30-4-70 of the Code. Section 30-4-70(a)(1), pertaining to 
executive sessions, provides that a meeting mat be closed to the 
public for, inter alia, "[dJiscussion of ... t e appointment of 
a person to a publICDody .... " Clearly, the Highway 
Commission is a public body. Op. Att~. Gen. No. 84-46. Thus, 
the delegations comprising a highwayistrict may meet in 
executive session to discuss the appointment o~ person to a 
public body, though such a meeting in executive session 
certainly is not required. 

Section 30-4-70(a)(5) specifies the procedures to be 
followed when a public body enters executive session: 

Prior to going into executive session 
the public agency shall vote in public on 
the question and when such vote is favorable 
the presiding officer shall announce the 
purpose of the executive session. Any 
formal action taken in executive session 
shall thereafter be ratified in public 
session prior to such action becoming 
effective. As used in this item "formal 
action lf means a recorded vote committing the 
body concerned to a specific course of 
action. 

These procedures are discussed in detail in Opinion No. 84-46 
and may be summarized as follows: 

1. The purpose for going into executive 
session must be one clearly specified 
in Section 30-4-70. 
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2. The public agency [legislative delegation] 
must vote affirmatively in public to go 
into executive session. 

3. The presiding officer must announce the 
purpose of the executive session. 

4. Following the executive session, any 
action taken in the session must be 
ratified in public prior to such action 
becoming effective. 

As discussed in the opinion, ratification is necessary to 
effectuate any action taken in an executive session. See also 
Multimedia, Inc. v. Greenville Airport Commission, Op. No. 0623, 
filed January 28, 1985 (S. C. Ct. App.). A copy of Opinion No. 
84-46 is enclosed herewith. 

We trust that the foregoing has sufficiently responded to 
your inquiry. Please advise if you need clarification or 
additional assistance. 

PDP/an 

Enclosure 

REVIEWED Al\'T!) APPROVED BY: 

J&M:o~l4Jv 

Sincerely, 

p~ fJ· fGtu.J~-
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


