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Box 55 
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Dear Representative Burriss: 
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Pursuant to your request by telephone, I am enclosing 
copies of the following: § 42-7-20 as it existed prior to the 
1980 amendment; § 42-7-20 in its present form, following 
amendment in 1980; Act No. 509 of 1980 (original form of 1980 
amendment of § 42-7-20); and available materials from the 
Secretary of State's office relative to the appointment of the 
Executive Director of the State Fund. From the Secretary of 
State's office are included a document dated March 29, 1979; a 
document dated August 1, 1986; and a document dated August 8, 
1986. I am also informed that the Secretary of State maintains 
a "log" book which contains information pertinent to your 
inquiry, but which is too voluminous or bulky to copy. I am 
advised that the following notations relevant to the appointment 
of the Executive Director are contained therein: an appointment 
was made March 14, 1979 and a commission issued April 11, 1979; 
another notation indicates that an appointment was made August 12, 
1983 and a commission issued August 24, 1983; a third notation 
is dated August 7, 1986 and apparently reads to the effect that 
"To 6-30-87 corrected appt. 8-1-86 begin 6-11-80 to 6-11-86." 

With respect to copies of those materials requested by you 
from the Secretary of State's office, I would add that members 
of my staff have provided me with copies or an abstract thereof 
which I have provided you. Of course, the originals of such 
records are available for inspection and you may wish to see the 
records in original form as well. 

You have also asked me to advise you as to when the term of 
office of the Executive Director of the State Fund begins and 
ends. Section 42-7-20 provides that "[tJhe State Workers' 
Compe~sation Fund shall be administered by a director appointed 
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by the Governor for a term of six years with the advice and 
consent of the Senate." Nothing in Section 42-7-20 or the 
workers' compensation statute generally indicates when the 
Executive Director's term is to begin. It is the general rule 
that "where no time is fixed by the constitution or statute, the 
term begins, in the case of elective offices, on the day of 
election, and, in the case of appointive offices, on the day of 
appointment .... " 67 C.J.S., Officer, § 68. See also 63A 
Am.Jur.2d, Public Officers and ETKloyees, § 160; Throop on 
Public Officers, § 306 et seq. is also appears to be the 
general rule in South Carolina. See Maco~ v. Curtis, 14 S.C. 
371 (1880); Verner v. Seibels, 60 S.C. 57 (1901); Opinion of 
Attorney General, September 21, 1979. However, I would note 
that there is authority to the contrary, wherein the courts have 
refused to follow the general rule above stated and instead 
concluded that an officer's term begins on the effective date of 
the act in question, regardless of the appointment date. See 
Gardner v. McDonald, 281 S.C. 455, 316 S.E.2d 374 (1984); Bruce 
v. Matlock, 111 S.W. 990 (Ark. 1908); Bo~d v. Huntington, 11 P.2d 
383 (Cal. 1932) and People v. Hamrock, 2 2 P. 391 (Colo. 1924). 

However, your question is more readily answered by the fact 
that it is our understanding that the appointment to the position 
of the Executive Director, pursuant to § 42-7-20 (as amended in 
1980), has never been completed. It is well recognized that 
where the advice and consent of the Senate is required for an 
appointment, such appointment is not complete until Senate 
approval is obtained. Heyward v. Lon~, 183 S.E. 145, 156 (S. C. 
1935); State ex reI. Lyon v. Bowden, 2 S.C. 393, 75 S.E. 866 
(1912); 67 C.J.S., Officers, § 42; 63A Am.Jur.2d, Public 
Officers and Emplohees, § 117. Thus, so long as the appointment 
is not complete, t e former incumbent, originally appointed 
under a statute which has now been amended, simply has continued 
to hold over since 1980 as a de facto officer. II Heyward v. 
Long, supra. ---

~I We note that nothing contained in § 42-7-20, either 
before or after amendment, provides that the incumbent Executive 
Director is to serve until a successor is appointed and qualifies. 
Thus, it is more appropriate to characterize the Director's status 
after enactment of the 1980 statute as de facto, rather than de 
jure, unless validly appointed pursuant~o § 42-7-20 as amendec. 
See, Gaskins v. Jones, 198 S.C. 508, 18 S.E.2d 454 (1941). 

Moreover, the fact that the Executive Director may have 
received a commission in 1983 is not controlling. Proof of 
confirmation or rejection is ordinarily to be shown by the 
journals of the senate .... 67 C.J.S., Officers, § 44. 



The Honorable T. Moffatt Burriss 
Page 3 
August 20, 1986 

The present Director was originally appointed pursuant to 
§ 42-7-20 prior to its amendment in 1980; since no term was 
specified in the statute, it is evident that the original 
appointment was at the pleasure of the Governor. State ex reI. 
Williamson v. Wannamaker, 213 S.C. 1, 48 S.E.2d 601 (1948). 2/ 
Obviously, he could be bestowed no greater rights or tenure-­
under the new law than he possessed under the Act pursuant to 
which he was originally appointed [former § 42-7-20], unless his 
appointment under the new law becomes complete. Therefore, it 
is our view that unless his appointment under the 1980 statute 
is complete, i.e. Senate confirmation has been obtained, the 
Executive Director continues to serve at the pleasure of the 
Governor. See, Corom. of Adm. v. Kelley, 223 N.E.2d 670 (Mass. 
1967) .-1/ 

You have also asked whether the Governor could appoint a 
new Executive Director while the Senate is not in session, 
subject to confirmation upon the Senate's return. In an opinion 
of this Office, dated June 28, 1984, it was concluded that the 
Governor did not possess the authority to make a recess appoint­
ment to fill a vacancy on the MUSC Board while the Senate was 
not in session. The opinion cited § 1-3-220 of the Code (as 
well as other relevant statutes) authorizing the Governor to 
make recess appointments to fill vacancies in the "executive 
department" and concluded that these statutes did not authorize 
the Governor to make recess appointments with respect to the 
vacancy on the MUSC Board. Citing a previous opinion, the 
opinion concluded that the MUSC Board was not part of the 
"executive department" of State government. 

The conclusion reached in the 1984 opinion may be distin­
guishable from the present situation, however. Section 42-7-10 

2/ In Wannamaker, the Court indicated that absent a 
speciIIc statutory term, the general rule is that an officer may 
be removed at the will of the appointing authority. Generally, 
"pleasure" means that the employer possesses unrestricted 
control over the employee's appointment, including removal. 
Op. Atty. Gen. July 3, 1986. 

3/ This conclusion is best illustrated as follows: The 
Governor immediately upon enactment of the new statute decided 
to appoint a different person than the incumbent Director to the 
position. There would be no doubt that the former incumbent 
would then serve as a de facto officer at the Governor's pleasure 
until Senate confirmation occurs. See, Gaskins v. Jones, supra. 
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expressly establishes the State Workers' Compensation Fund as an 
agency of State government; thus, reasonable arguments could be 
made that the State Fund is part of the "executive department of 
the State" pursuant to § 1-3-220, thereby authorizing the 
Governor to make an interim appointment which would have de jure 
status. Such arguments would be consistent with the obvious 
need to make interim appointments to fill vacancies where the 
head of a department rather than a member of a board or commission, 
is involved. Moreover, such would avoid an interpretation of 
the term "executive department" which would be limited to merely 
the officers listed in § 1-1-110. But see, State ex reI. Gasgue 
v. Singleton, 100 S.C. 465, 84 S.E.~9~9l5). 

Regardless of whether a recess appointment by the Governor 
falls within the specific authority provided by § 1-3-220 or any 
other statute, it is clear that one appointed by the Governor 
under color of such title would be a de facto officer and all 
acts performed by such appointee woule-be valid as to third parties. 
See, Miss. Marine Conserv. Comm. v. Misko, 347 So.2d 355 (Miss. 
I9i7); see also, Hea:ard v. Long, suSra; 67 C.J.S., Officers, 
§ 269; 63A Am.Jur.2 , Officers, § 60. We can perceive of 
situations which would require an immediate filling of a vacancy 
in the interim even though the officer may not possess de jure 
status. The law generally abhors vacancies in public oI!ices 
because lithe policy of the law is to have someone always in 
place to discharge the duties of public officers .... " Throop 
on Public Officers, 308; see also, 67 C.J.S., Officers, 74. 
Thus, if an interim appointment is made, the acts of that 
appointee would be considered valid. 

You have also asked whether, assuming that the present 
Governor makes a new appointment to the position but such is not 
confirmed by the Senate, a successor Governor could revoke such 
appointment and appoint someone else. It is well established 
that an appointment to office may be revoked at any time before 
the appointment becomes final and complete "67 C.J.S., 
Officers, § 43. 

For the purpose of this rule, an appointment 
to office is complete wher. the last act 
required of the person or body vested with 
the appointing power has been performed. 

Id. As indicated above, an appointment to the position of 
Executive Director is not complete until Senate confirmation 
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occurs. Thus, an appointment could be revoked at any time prior 
to Senate confirmation. If I may be of further assistance, 
please let me know. With kindest personal regards, I remain 

RDC/an 

Enclosures 

ve~y yours, 

Robert D. Cook 
Executive Assistant for Opinions 


