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Robert C. Lake, Jr., Esquire 
Post Office Box 328 
Whitmire, South Carolina 29178 

Dear Mr. Lake: 

You have asked for the opinion of this Office on the 
following questions: 

1. Whether a mayor and/or councilman may serve on a city 
council and also be employed concurrently by the 
municipality. 

2. Whether a mayor and/or councilman may serve on a city 
council concurrently with his or her spouse being 
employed by the municipality. 

Each of your questions will be addressed individually, as 
follows. 

Question 1 

Employment of a mayor or member of council by the same 
municipality is addressed by Section 5-7-180, Code of Laws of 
South Carolina, which provides: 

Except where authorized by law, no 
mayor or councilman shall hold any other 
municipal office or employment while serving 
the term for which he was elected. 

This Code section has been interpreted by this Office in 
previous opinions; enclosed please find opinions dated June 19, 
1978; August 8, 1979; and September 7, 1982, which opinions 
conclude that a mayor or council members would be prohibited 
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from holding other municipal office or employment during the 
term for which he was elected.~1 

In the event that employment might be construed as an 
independent contract, an opinion dated May 21, 1984, enclosed, 
discusses problems inherent in that type of work relationship. 
Considerations under the State Ethics Act and master-servant 
problems are also discussed therein. 

Question 2 

Propriety of the employment by a municipality of a spouse 
of a mayor or councilman is your second question. To give a 
definitive answer, additional information would be needed; for 
instance, many municipalities have a nepotism ordinance. Too, 
the fact that the spouse was employed prior to the commencement 
of the term of the mayor or councilman must be considered. 

Nepotism is prohibited, at the state government level at 
least, by Section 8-5-10 of the Code, which provides: 

It shall be unlawful for any person at 
the head of any department of this government 
to appoint to any office or position of 
trust or emolument under his control or 
management any person related or connected 
with him by consanguinity or affinity within 
the sixth degree. 

This Office has traditionally advised that the nepotism statute 
applies to state departments only and not to political subdivisions 
such as cities or counties. Op. Att~. Gen. No. 1681, dated 
May 26, 1964, enclosed. But see Bladon v. Coleman, 285 S.C. 
472,330 S.E.2d 298 (1985--),--enclosed. 

As noted, there are other considerations. For example, if 
the spouse had been employed prior to the mayor or councilman 
taking office, the nepotism statute would not be applicable. A 
similar situation was discussed in Opinion No. 79-18, dated 
February 1, 1979, enclosed. Too, nepotism may be found to exist 
under a city ordinance independent of the state statute; see ~ 
Atty. Gen. dated June 11, 1985, enclosed. 

II For a similar statute particularly applicable to the 
councIl-manager form of municipal government, see Section 
5-13-40(a) of the Code. 
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Even in situations where nepotism does not exist, the mayor 
or councilman would be required to follow the State Ethics Act 
in the event he should be called upon to discuss or act on a 
matter involving his/her employed spouse. The particularly 
applicable provisions are discussed in the enclosed opinion 
dated May 21, 1984. For further guidance on the Ethics Act, the 
concerned individual may wish to consult the State Ethics 
Commission. 

We trust that the foregoing has given you the guidance you 
needed. If we may provide clarification or additional assistance, 
please advise. 

PDP/an 

Enclosures 

'lEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

P~~.P~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


