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Dear Ms. Brantley: 

You have asked what authority or position the Cosmetology Board 
should take with regard to the Physical Fitness Services Act [the 
Act], §44-79-l0, et ~., of the Code of Laws of South Carolina, 
1976, as amended,-Co-cne extent that the Act relates to tanning 
booths or centers. 

The major purpose of the Act is to protect consumers in the 
contractual aspects of physical fitness services, and is geared 
primarily to services provided in the long-term through membership 
in such entities as health spas and health clubs. However, 
§44-79-20Cl) includes "tanning centers" in the definition of 
"[p]hysical fitness services." Section 44-79-20(5) defines "center" 
as 

. . . any person or organization which, for 
profit, offers physical fitness services .. 

Thus, even a beauty salon which operates, for example, one "tanning 
bed" without appointment and without any type of membership 
requirement, is subject to the Act and must obtain a certificate of 
authority as mandated by §44-79-80(4), and meet the other 
requirements of the Act. 

The Board's licensure authority is not affected by the Act. 
Section 40-13-10(1) defines cosmetology, in part, as 

... by the use of cosmetic preparations, 
make-up, antiseptics, lotions, creams, chemical 
preparations, or otherwise, or by waxing, 
tweezing, cleansing, stimulation, manipulating, 
beautifying, or similar work, the scalp, face, 
neck, arms, hands .... 
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Since tanning does not fall within the definition, the Board has no 
authority or duty to license the activity. 

To the extent practicable, the Board should bring the Act to 
the attention of salon owners or operators who provide tanning 
services, and should refer such persons to the Department of 
Consumer Affairs. I understand that, when the Act initially went 
into effect, Consumer Affairs mailed a letter or notice to beauty 
salons listed in telephone directories, statewide. However, as new 
salons are licensed, it would be most helpful if the Board were to 
notify n~w licensees of the existence of the Act. 

I trust this has answered your question. If I can provide 
further assistance in this regard, please advise. 
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