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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAl 

REMBERT C DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE 803-758-3970 

February 20, 1986 

The Honorable Thomas E. Huff 
Member, House of Representatives 
310-B Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Huff: 

You have asked the opinion of this Office on whether 
Section 4-9-120, Code of Laws of South Carolina (1976), requires 
three favorable readings of a proposed ordinance prior to its 
adoption. That Code section provides in pertinent part: 

The [county] council shall take legislative 
action by ordinance which may be introduced by 
any member. With the exception of emergency 
ordinances, all ordinances shall be read at three 
public meetings of council on three separate days 
with an interval of not less than seven days 
between the second and third readings. 
[Emphasis added.] 

Based on the authority cited in opinions of this Office 
dated May 22, 1984 and August 6, 1984, copies of which are 
enclosed herewith, concerning favorable readings required for 
enactments of the General Assembly and municipal governing 
bodies, respectively, we would advise that three favorable 
readings would be required for an ordinance to be adopted. In 
other words, a proposed ordinance must receive an affirmative 
vote on first reading to be brought up for second reading; 
similarly, to move from second to third reading, another 
favorable vote must be had. We are advised that, at least in 
the larger counties, this is the procedure followed in adoption 
of ordinances. 

As we have pointed out in the two previous opinions, 
authority on this particular issue is scarce and thus our 
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response cannot be completely free from doubt. Legislative 
clarification as to Sections 4-9-120 and 5-7-270 might therefore 
be helpful. 

We understand that an ordinance relative to procedural 
matters and citizen input may be pending before Aiken County 
Council. We have not examined any such proposed ordinance and 
do not intend to comment herein upon any such ordinance. 

With kindest regards, I am 

PDP:hcs 

Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

(J~ iJ' fd-uJ1Ll;f 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 
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the Housing Authority "buys" the closed loan from the lending 
institution. 

An instance could arise whereby a commissioner of the 
Housing Authority would, as a contractor or materialman, provide 
contracting services or building materials for a single family 
dwelling which would ultimately be financed by Housing Authority 
funds as described above. Similarly, a commissioner may own 
real estate and develop that property or sell it to a developer, 
who would construct single family dwellings thereon, which 
dwellings would then be financed as described above. Further, 
we are advised that blocks of funds are reserved from bond 
issues for use by developers in the construction of single 
family dwellings. Conceivably, a commissioner who is also a 
real estate developer could utilize some of these funds to 
construct homes for purchasers who would obtain financing 
themselves from Housing Authority funds. Whether any of these 
activities would be prohibited depends upon whether there is a 
"project" of the Housing Authority and further whether the 
commissioner has any interest. 

The term "project" is defined by Section 31-3-20(10) to 
include 

all lands, buildings and improvements 
ac uired, owned, leased, mana ed or 0 

y a ousing aut ority an a ui ings an 
improvements constructed, reconstructed or 
re aired b a housin authorit , designed to 
provi e ousing accommo ations or stores, 
offices and community facilities appurtenant 
thereto, whether or not acquired or constructed 
at one time and the term may also be applied 
to the planning of buildings and improvements, 
the acquisition of property, the demolition 
of existing structures, the clearing of 
land, the construction, reconstruction and 
repair of improvements and all other work in 
connection therewith; ... [Emphasis added.] 

While it is possible to speculate about a wide range of factual 
situations, some of which may conceivably affect an interest of 
a commissioner or the Housing Authority, the definition of 
"project" does not in a literal sense appear to address a 
dwelling built under the Single Family Program under at least 
the first two scenarios of your letter; the third situation is 
more troublesome. 


