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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S.C. 29211 

TELEPHONE 803-758·3970 

February 20, 1986 

Timothy E. Meacham, Esquire 
Staff Attorney, City of Florence 
Drawer AA, City-County Complex 
Florence, South Carolina 29501 

Dear Mr. Meacham: 

You have asked for the oplnlon of the Attorney General as 
to interpretation of a portion of the City of Florence Employee 
Handbook relative to employees taking military leave. This 
Office has issued numerous opinions on the state statutes 
concerning most of the issues raised in your letter; we are 
enclosing herewith copies of these opinions as discussed more 
fully below. 

Following the decision by the South Carolina Supreme Court 
in Marchant v. Hamilton, 309 S.E.2d 781 (S. C. Ct. App. 1983), 
Florence City Council adopted the following policy relative to 
military leave: 

7.6 Military Leave 
A permanent employee who has been, or 

shall be, enlisted or selected for service 
for a period not to exceed (15) fifteen days 
for military training for ninety (90) days 
for emergency or other requirements and 
regulations relating to training or other 
duties ordered by the Governor or other 
authorities, during anyone year, be entitled 
to leave of absence from their duties. The 
employee shall be entitled to full salary 
during their absences for military training 
without regard to any compensation received 
from military sources. 
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An employee going on military leave 
shall present a copy of their orders to 
their department/division manager not more 
than three (3) days after receiving them. 

The veteran who desires to return to 
the organization following active duty will 
be considered under the provisions established 
by Veterans Reemployment Rights Law: an 
eligible veteran who left a position to 
enter military service shall be restored to 
"such position" or to "a position of like 
seniority, status, and pay." 

Employees who are members of the S.C. 
National Guard or Armed Forces Reserve are 
entitled to a leave of absence without loss 
of pay for a period not exceeding 15 days in 
anyone (1) year. 

~itY of Florence Emplotee Handbook, 
ection 7.6, pp. 19, 2 . 

Your questions, in light of this policy, Sections 8-7-90 
and 25-1-2250, Code of Laws of South Carolina (1976) and the 
decision in Marchant v. Hamilton, supra, include: 

1. whether the ninety-day period includes all types of 
training; 

2. 

3. 

whether days are counted as work days or calendar 
days; 

what effect the leave would have on accrual of 
sick leave or annual leave or such benefits; and 

4. what t{;pes of activity fall under the "without loss 
of pay' language. 

The answers to your first and fourth questions are found 
within statutes and prior opinions of this Dffice. Section 
8-7-90 of the Code provides the following: 

All officers and employees of this 
State or an olitical subdivision thereof, 
who are eit er en iste or commiss~oned 
members of the South Carolina National 
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Guard, the United States Naval Reserve, the 
Officers Reserve Corps, the Enlisted Reserve 
Corps, the Reserve Corps of the Marines, the 
Coast Guard Reserve and the United States 
Air Force Reserve shall be entitled to leave 
of absence from their respective duties 
without loss of pay, time or efficiency 
rating, for a period not exceeding fifteen 
gays in anyone year during which they may 

e engaged in training or other such duties 
ordered by the Governor, the War Department, 
the Treasury Department, the Navy Department 
or the Air Force Department. In the event 
any such person is called upon to serve 
durin~ an emergency he shall be entitled to 
such eave of absence for not exceeding 
thirty additional days. [Emphasis added.] 

Similarly, but without limiting the number of days of military 
service annually, Section 25-1-2250 provides: 

Officers and employees of the State of 
South Carolina, and departments and subdivisions 
thereof, shall be entitled to military leave 
without loss of pay, seniority or efficiency 
rating, when attending National Guard encamp­
ments or schools for training, under proper 
authority, and on all other occasions when 
ordered to active duty, in the service of the 
State of South Carolina. 

This Office has consistently advised that "the passage of 
[Section 8-7-90] at a later point [than Section 25-1-2250] had 
the effect of amending Section [22-1-2250] so as to place a 
IS-day limitation upon leave allowed to National Guardsmen 
without loss of pay, time, or efficiency rating." Op. Atty. 
Gen. dated April 24, 1968. Military leave without loss of pay 
during an emergency is also limited by Section 8-7-90 to a 
period "not to exceed thirty days" in addition to the fifteen­
day training period. Op. Atty. Gen. dated April 10, 1973. 
Thus, public employees may receive military leave "without loss 
of pay, time, or efficiency rating" for no more than fifteen 
days annually for training or other duties and for no more than 
thirty additional days if called upon to serve in an emergency. 
To the extent that the City's policy or ordinance is in conflict 
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with these statutes, such policy or ordinance would be invalid. 
Central Realty Corporation v. Allison, 218 S.C. 435, 63 S.E.2d 
153 (1951). 

This Office has also opined on your second question as to 
how the fifteen days are to be counted, determining that the 
time limitations should be construed in "the aggregate." ~ 
Atty. Gen. No. 4479 dated October 6, 1976. This requires tnat 
the leave be counted as "calendar days." 01, Atty. Gen. dated 
November 8, 1977. As an example, "if a pub ic employee is 
called to duty for a fifteen calendar day period, which starts 
on a Saturday and ends on a Saturday, he would only be entitled 
to ten work days of military leave within that year .... tt ~ 
Atty. Gen. No. 4479. 

Your third question deals with the effect of the "no loss 
of pay" statutes on other benefits. In construing a statute 
which provided for military leave "without loss of pay, time, 
efficiency rating, annual vacation, or sick leave ... " the 
Alabama Supreme Court held that "this does not mean that an 
employee [participating in military activities] thereby is 
granted an annual vacation or sick leave. It simply means that 
an employee who is covered by this section shall not be denied 
any right to such leave which he might have otherwise." City of 
Birmingham v. Hendrix, 58 So.2d 626, 632 (Ala. 1952). In 
C10~ton v. Scharrenberg, 106 Cal. App.2d 430, 235 P.2d 84 
(19 1), a California court construed a statute which provided 
that reservists "shall not be subjected by reason of absence to 
any loss or diminution of vacation or holiday privilege" as not 
entitling the reservists to accrue vacation and holiday time 
during his absence. Id., 235 P.2d at 88. 

Applying these principles to this State's statutes, it 
would appear that employee benefits will not accrue while the 
employee is on military leave but that also he will suffer no 
loss of such benefits because of his service to the State or 
nation. 

In conclusion, as you will see from the enclosed prior 
opinions of this Office, the City of Florence may provide for its 
employees military leave without loss of pay for a period not 
exceeding fifteen days annually for training or other such 
duties as ordered by the Governor or federal government. If 
called upon to serve during an emergency, the employee's leave 
of absence without loss of pay shall be extended for no more 
than thirty days. These days are to be counted in the aggregate, 
or calendar days. Finally, benefits such as sick leave and 
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annual leave most probably could not be accrued during this 
period but conversely could not be taken away, either. 

PDP/an 

Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

~ r· 

/ rflJu..~ ;0, ?e/-tu al-
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


