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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAl 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BO X 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 

TELEPHONE 803-758-3970 

February 28, 1986 

Helen T. Zeigler, Legal Counsel 
Office of the Governor 
Post Office Box 11450 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Ms. Zeigler: 

' .- - ...-' 

By your letter of January 22, 1986, you have asked for the 
opinion of this Office in the interpretation of several 1985 
amendments to the Regional Transportation Authority Law. Each 
of your questions will be addressed separately, as follows. 

Question 1 

Section 58-25-35 of the Code of Laws of South Carolina, as 
amended by Act No. 169, 1985 Acts and Joint Resolutions, provides: 

The members of a regional transportation 
authority created under authority of this 
chapter must be the cities within the 
service area as defined by this chapter and 
the counties within the unincorporated areas 
or the service area of the authority. 

You have asked whether the members of a regional transportation 
authority (RTA) can be only cities or counties within the 
respective RTA's service area. 

Applying the plain meaning of this statute, as must be done 
when the statute contains no ambiguity, Hartford Accident and 
Indemnity Co. v. Lindsa1, 273 S.C. 79, 254 S.E.2d 301 (1979), it 
may be argued that loca governments (municipalities or 
counties) within the service area would be members of the RTA; 
however, not every municipality or county would be required to 
be a member. Because the statute states that members "must be 
the cities ... and the counties" within the service area or as 
described, an argument may be made that all cities of over 5,000 
population and counties as described, must be included in the 
membership. Legislative clarification may be helpful to resolve 
this difficulty in interpretation. 
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Section 58-25-40, as amended in 1985, provides a procedure 
for contiguous counties or cities not participating initially to 
become members of an RTA. Also, Section 58-25-30(4) specifies 
that the question to be placed before the electorate must 
specify the cities and counties to be involved in the RTA. If 
Section 58-25-35 were interpreted to mean that every county and 
municipality within the regional transportation area, see 
Section 58-25-20 (13), must be members at the outset, then these 
additional statutes would be meaningless. Thus, the interpretation 
of Section 58-25-35 that would allow other statutes to be given 
effect, as must be done whenever possible, Hartford Accident and 
Indemnity Co., sUEra, is that cities or counties within the 
service area whic wish to do so may become members of an RTA 
created under the 1985 act. Again, however, there is some doubt 
as to this conclusion. 

Question 2 

Section 58-25-40 (1), third paragraph, provides that as 
many as three members of an RTA governing board may be appointed 
by legislative delegations of member counties. May only those 
RTAs established through a referendum consider using this 
procedure for appointment? Would these three members be in 
addition to those members required by Section 58-25-40 (1), 
first and second paragraphs? 

The relevant portion of Section 58-25-40 (1) provides the 
following: 

The authority's board members, officers, 
and staff must be as follows: 

(1) The members of the authority must 
be represented on the governing 
board of the authority by appointees 
of the governing bodies of the 
cities and counties within the 
service area as set forth in § 
58-25-35. The appointees may be 
elected officials of these local 
governing bodies and if so would 
serve in an ex officio capacity. 
The governing board of the 
authority must be made up of not 
more than two times the number of 
authority governmental members. 

There must be at least five board 
members. The membership of the 
governing board must be appor­
tioned among the member cities and 
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counties proportionate to popula­
tion within the authority's 
service area. 

As many as three members of the governing 
board of any transportation authority 
may be appointed by the legislative 
delegations of the member counties 
if approved by the qualified electors 
within the proposed service area 
in accordance with the procedures 
set forth in § 58-25-30. No member 
government may have less than one 
member on the board. 

The plain language of this statute refers to RTAs established 
through the procedures specified in Section 58-25-30; the 
electorate within the service area must, by referendum, approve 
the appointment of up to three members by legislative delegations 
of member counties. 

For RTAs established under the older law (or "grandfathered"), 
which law is found in the 1976 Code as the original Section 
58-25-10 et seq. prior to the 1985 amendment, Section 58-25-45 
of the new law would be applicable: 

If a majority of the member governments 
of any transportation author~ty formed under 
Chapter 25 of Title 58 of the 1976 Code 
prior to July 1, 1985, agree, three members 
of the governing boards may be appointed by 
a majority of the members of the legislative 
delegations of the member counties. 

Thus, the same result of having three members appointed by 
legislative delegations of member counties may be achieved for 
the RTAs established under the older law but by following a 
different mechanism. 

Your second question is more difficult. We would point out 
that membership of the governing body must meet several require­
ments: (1) a minimum of five board members; (2) a maximum of 
two times the number of authority governmental members; (3) 
membership apportioned among the member cities and counties 
proportionate to population within the service area; and (4) 
each member government must have at least one member on the 
governing board. 

It would appear that, as to RTAs established under the 1985 
law, the delegation appointee(s) would be included within the 
maximum number of board members, due to the language restricting 
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the number of board members to twice the number of governmental 
members. The absence of language such as "in addition to the 
maximum number calculated above" or something similar suggests 
that the delegation appointees are to be counted within the 
maximum. 

For RTAs established under the older law prior to July 1, 
1985, how the three delegation appointees are to be counted is 
not clear. The old Section 58-25-30 provided the following: 

The governing body of an authority 
shall be composed of one member from each 
member county, municipality or political 
subdivision to be appointed by the governing 
body of each of such entities and three 
members who shall be appointed by the 
Governor upon the approval of a majority of 
the members of the legislative delegations 
of such member counties including the 
senator. Two thirds of the Governor's 
appointees shall be residents of the 
participating entities. The members shall 
serve for a term of three years and until 
their successors have been appointed and 
qualify. Any vacancy shall be made in the 
same manner as the original appointment. 

Under the old law, there was no maximum number; the gubernatorial 
appointees were in addition to the members who represented the 
city and county members. 

However, Section 4 of Act No. 169 of 1985 requires that as 
old members' terms expire, new members' terms and composition of 
the governing board be governed by Section 58-25-40 of the new 
law. Thus, as to old RTAs now complying with the new law, the 
question again arises as to whether the three delegation 
appointees under Section 58-25-40 are to be counted as part of 
or in addition to the maximum. Thus, whatever interpretation is 
made for new RTAs would also be applicable to the older RTAs. 

Because the language is not particularly clear as to how 
these members should be counted, it may be advisable to seek 
legislative clarification. ~fuile it appears from the language 
of the statute that delegation appointees are to be counted 
within the maximum, this interpretation may not comport with 
legislative intent, as we have been advised by your office's 
Division of Transportation. Legislative clarification would 
insure that intent of the legislature comports with interpreta­
tion of the statute. 
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Question 3 

In Section 58-25-40 (1), supra, reference is made to the 
first paragraph, last line, to "authority governmental members." 
Who are the "authority governmental members" in the case of RTAs 
established under the old law but following new Section 58-25-40? 

As noted in the responses to your first two questions, 
members of RTAs may be cities and counties within the service 
area of an RTA. Membership of old RTAs was governed by old 
Section 58-25-40, which provided in part: 

(1) Any two or more counties, munici­
palities, other political subdivisions, or 
combinations thereof within a regional 
transportation area are authorized by a 
majority vote of its governing body to 
implement a regional transportation authority, 
hereinafter referred to as authority, to be 
constituted and operated as provided for in 
this chapter. No county, municipality or 
other political subdivision may be a member 
in more than one authority. 

Thus, under the old law, cities and/or counties jointly agreed 
to create RTAs. The formation of the older entity was vastly 
different than the procedure to be followed by RTAs being 
established after July 1, 1985. See new Section 58-25-30. 

However, as noted above, Section 4 of Act No. 169 requires 
that "as the terms of appointees to the governing board expire, 
appointments and composition must be in accordance with the 
provisions of Section 58-25-40 of the 1976 Code, as amended by 
this act." The act is silent as to bringing in additional 
members merely because the number or manner of appointments may 
be changed; it requires that composition reflect the several 
requirements noted in our response to Question 2, for example 
(minimum and maximum numbers of members, etc.). Thus, even 
though the grandfathered RTAs would follow new Section 58-25-40 
as to appointment and composition, their member-governmental 
authorities would generally remain the same as under the old 
law. 

We would note, however, that a "city" is defined by Section 
58-25-20 (2) to be "a municipality with a population of five 
thousand or more according to the latest United States Census of 
population located within the service area of the authority." 
Under the older RTAs, municipalities were not restricted from 
membership by virtue of population. Conceivably some small 
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"cities" of under five thousand persons could be excluded from 
membership once the old RTAs are completely within the new 
Section 58-25-40. 

Question 4 

Section 58-20-70 provides for the review and approval of 
the authority's annual budget by its member cities and counties. 
In which budget year should this provision take effect, considering 
that Act No. 169 did not take effect until July 1, 1985, a date 
some time after which the governmental members' 1985-86 fiscal 
year budgets were already set? 

As to approval and adoption of an RTA's budget, Section 
58-25-70 provides in part: 

The authority must submit to the member 
cities and counties the annual operating and 
capital budget proposed for each fiscal 
year, at least sixty days prior to the 
beginning of the fiscal year. In the event 
a member city or county disagrees with the 
proposed budget, it may set forth points of 
disagreement and transmit its statement to 
the authority and other governing bodies of 
the member cities and counties within thirty 
days of the receipt of the proposed budget. 
Budgets must be adopted by a majority of the 
member governments. In the event a majority 
of the governing bodies of the member cities 
and counties do not agree with the proposed 
budget, the authority must convene a meeting 
of chief elected and administrative officials 
of member governments to develop a budget 
which may be acceptable to a majority of the 
member governments; a majority, for the 
purposes of this section, includes the 
governing bodies of the member cities and 
counties representing more than one-half of 
the service area population. In the event a 
budget acceptable to a majority of the 
member governments is not developed prior to 
the beginning of its fiscal year, the 
authority shall continue to operate at the 
budget levels of the previously approved 
budget. Any budget changes requiring an 
increase in local funds in excess of ten 
percent during the budget year must be 
approved as provided above for annual 
budgets. 
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Section 58-25-60 specifies the sources of funds for 
operation of an RTA. Section 58-25-60 is not meant to be 
exclusive as to sources of funding (relative to generation of 
local funds vis a vis vehicle registration fees) at the local 
level; it is very likely that some of the funds to be used in 
operation of the RTA will be budgeted by county and municipal 
governing bodies. 

Unlike Section 4-9-140 of the Code which provides for the 
fiscal year of a county, the statutes as to regional transporta­
tion authorities are silent as to when an RTA's fiscal year 
begins and ends; we are advised that most RTAs use a July 1 to 
June 30 fiscal year, however. If the RTA's fiscal year began on 
July 1, 1985, the effective date of Act No. 169, it would have 
been impossible for such an RTA to comply with the sixty-day 
requirement. Arguably it would be more practical for such an 
RTA to begin its compliance with the fiscal year beginning 
July 1, 1986. For those RTAs whose fiscal year began at least 
sixty days after July 1, there would have been time, practically 
speaking, for compliance with the terms of Section 58-25-70. 

Unless there is clear intent to the contrary, statutes are 
not to be applied retroactively, but must be applied prospectively. 
Schall v. Sturm, Ruger Co., Inc., 278 S.C. 646, 300 S.E.2d 735 
(1983). See also 2 Sutherland Statutory Construction, § 33.10 
("an act committed before the statute is passed should not be 
affected by the statute, and an act done after the passage of 
the statute should be affected by it."). Section 58-25-70 
should thus take effect prospectively, and those RTAs whose 
complete budgetary enactment process begins on or after July 1, 
1985, would follow the new statute as the process begins. For 
those RTAs whose budget process was complete with an effective 
date of July 1, 1985, the process would be implemented as the 
next budget is prepared. 

Question 5 

Section 58-25-100 refers to expending funds in accordance 
with the "current plan of service as provided for in Section 
58-25-30." Would grandfathered RTAs, which are exempted from 
the provisions of new Section 58-25-30 by Act No. 169, also be 
exempt from Section 58-25-100 and other parts of the law which 
refer to exempted Sections 58-25-30 and 58-25-60? 

The answer to your question depends upon whether the 
grandfathered RTA has opted to have taxing power. According to 
Section 4 of Act No. 169, those RTAs which have opted to have 
taxing power must comply with the full terms of the act, 
including adoption of a service plan, and thus must comply with 
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Sections 58-25-100, 58-25-30, 58-25-60, and all statutes which 
refer to those statutes. If an old RTA wishes to follow the new 
law except for taxing power, that RTA is exempted from the 
provisions of Sections 58-25-30 and 58-25-60; because a service 
plan has not been adopted, provisions relative to service plans 
would not be relevant to RTAs in this scheme. 

If, however, the grandfathered RTAs have opted not to have 
taxing power, the RTAs may, by Section 4 of Act No. 169, continue 
to follow the terms of the old law, except for appointment of 
board members. 

Question 6 

When should grandfathered RTAs begin to take advantage of 
tax exemptions and State programs, and when should compliance 
with Sections 58-25-40 and 58-25-70 begin? 

Section 58-25-80 provides the following: 

Each authority established, including 
any formed under Chapter 25 of Title 58 of 
the 1976 Code prior to the effective date of 
this chapter, shall exist for nonprofit and 
public purposes and is a public agency, and 
it is found and declared that the carrying 
out of the purpose of each authority is 
exclusively for public benefit and its 
property is public property. No authority 
shall pay any state or local ad valorem, 
income, sales, fuel, excise, or other use 
taxes or other taxes from which municipalities 
and counties are exempt. The South Carolina 
Tax Commission is responsible for promulgating 
any regulations necessary to effect fully 
this provision for tax exemption. The 
authority or operator providing public 
transportation on behalf of an authority may 
participate in the State Retirement System 
and utilize the services of the State 
Purchasing Department of the Division of 
General Services, the state insurance 
program, including, but not limited to, all 
health programs, and any other joint 
activity of the State carried on for the 
benefit of state agencies and political 
subdivisions of the State. Operators 
providing public transportation on behalf of 
an authority shall not pay state and local 
fuel taxes from which municipalities and 
counties are exempt. 
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As noted above, Act No. 169 took effect on July 1, 1985. There 
is no intent that this section take effect at a different date 
to either new or grandfathered RTAs. Thus, the tax exemptions 
and other State programs would be effective July 1, 1985, as to 
grandfathered RTAs and upon coming into existence for newly­
formed RTAs. We are advised that the South Carolina Tax 
Commission has already issued tax exemption letters to RTAs in 
existence under the old law. Their interpretation, which 
concurs with ours, is entitled to great weight. Etiwan Fertilizer 
Co. v. South Carolina Tax Commission, 217 S.C. 354, 60 S.E.2d 
682 (1950). Thus, the effective date of the act would be the 
effective date of Section 58-25-100, or July 1, 1985. 

Section 4 of Act No. 169 specifies that as the terms of 
board members of grandfathered RTAs expire, the appointment and 
composition of the RTA members must be made in compliance with 
Section 58-25-40. Any appointments made on or after July 1, 
1985, must be in compliance with new Section 58-25-40, since 
July 1, 1985 is the effective date of the act. 

Finally, the date to begin compliance with Section 58-25-70 
is discussed in response to the fourth question. 

We trust that the foregoing will assist in resolving these 
issues. We understand that amendments to the 1985 act are 
presently pending; we do not intend herein to comment on those 
pending amendments. Please let us know if we may assist you 
further. 

PDP/an 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

(J~of).fla~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

cc: Mr. Donald N. Tudor 


