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Dear Mr. Parris: 

You have requested the advice of this office as to a matter 
concerning the election of school district trustees of Spartanburg 
County pursuant to Act 612, Acts and Joint Resolutions of South 
Carolina, 1984. This law sets filing requirements for candidates 
for the election and provides for the County Board of Education's 
(County Board) appointment of a successor "[i]n the event no 
petition is filed within the time limit specified .... " (Emphasis 
added). Specifically, your question is whether the County Board of 
Education's appointment authority may be invoked when the number of 
petitions filed is less than the number of seats to be filled on a 
district board. An example of such a situation would be the filing 
of only two petitions for three seats on a district board. The 
statute does not require that candidates designate the seat for 
which they are running, and my understanding is that the seats are 
not designated for filing purposes. My understanding also is that 
the circumstance of a candidate shortfall did not occur this year in 
Spartanburg County but that you would like this question answered 
for future guidance. 

The following rule of statutory construction is applicable 
here: 

In the construction of statutes, the dominant factor is 
the intent, not the language of the legislature. Abell v. 
Bell, 229 S.C. 1, 91 S.E.2d 548 (1956). A statute must be 
construed in light of its intended purposes, and, if such 
purpose can be reasonably discovered from its language, the 
purpose will prevail over the literal import of the statute. 
Id. S artanbur Sanitary Sewer District City of 
SPartan S.C. S.E.~d ( ). 
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Here. although Act 612 does not expressly address your question. the 
provisions of this law indicate a legislative intent that 
appointments should be made to make up a candidate shortfall. 
Clearly. under the statute. the County Board would have the 
authority to appoint successors in the event no petitions were filed 
for any of the seats to be filled. Accordingly, the statute 
indicates no legislative intent to require an election to be held 
for those seats for which no candidate has filed merely because some 
petitions have been filed for the other seats. Although a general 
statute specifically provides for write-in votes on election ballots 
and the validity of write-in votes has been recognized by the 
Supreme Court of this State and opinions of this office, .the 
possibility of write-in votes should not be a governing factor in 
the construction of Act 612. See §7-13-360 of the Code of Laws of 
South Carolina. 1976; Redfearn~ Board of State Canvassers, 234 
S.C. 113, 107 S.E.2d 10 (1959); OPli Atty. Gen. (October 10, 1964, 
June 19. 1964 and March 2, 1961). The legISlature clearly chose 
not to rely on write-in votes to fill seats when no petitions are 
filed and Act 612 indicates no purpose or intent to rely on 
write-ins to fill seats merely because some, but not enough. 
petitions have been filed. In other words. under the example given 
above in which only two petitions are filed for three seats. the 
legislature has indicated no intent to rely on a ~~ite-in candidate 
to fill the third seat when it does not require an election and rely 
on write-in candidates when no petitions have been filed for any 
seats. That these seats are undesignated does not indicate that the 
appointment provisions should be applied differently. 

In conclusion. Act 612 indicates the legislative intent that an 
election be held only for those seats for which petitions have been 
filed. In the event that petitions are filed for only some of the 
undesignated seats, the election should be held only for the number 
of seats equivalent to the number of petitions filed. See 1960-61 
~ Atty. Gen. No. 1063. The remaining seats should be-filled by 
appointment; however. because of the absence of express direction in 
the statute and because you are not yet faced with the circumstances 
posed in your opinion request. you may wish to consider seeking 
legislative clarification to resolve this matter with certainty. 

1/ Some of this authority is based in part upon statutory 
provisions that have since been amended or repealed; however, 
§7-13-360 makes clear that write-in vOLes may be cast for elecLive 
offices except for President and Vice-President. 
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If you have any questions or need further assistance, please 
let me know. 

JESjr/srcj 

REVIEWED AND APPRO~ 

Rot!lA.J~1 
Executive Assistant for Opinions 

YO~ truly, 

~~Ismith, Jr. 
Assistant Attorney General 


