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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S,c. 29211 
TELEPHONE 803,734,3970 

July 11, 1986 

William K. Charles, III, Esquire 
Greenwood City Attorney 
Post Office Box 276 
Greenwood, South Carolina 29646 

Dear Mr. Charles: 
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In a letter to this Office you requested an op~n~on regarding 
the authority of Greenwood police officers to assist in the 
investigation of accidents and the control of traffic instant to 
a traffic accident at an intersection which is located just 
outside the city limits of Greenwood. 

Generally, pursuant to Section 17-13-40 of the Code: 

(t)he police authorities of all towns and 
cities of this State may make arrests of all 
offenders against the municipal ordinances 
and statutes of this State committed within 
the corporate limits or at any place within 
a radius of three miles of the corporate 
limits, with or without a warrant, when such 
police authorities are in pursuit of such 
offender. 

Such provision is consistent with Section 5-7-110 of the Code 
which provides for the appointment of municipal police officers 
generally. Such statute further states: 

... (a)ny such police officers shall exercise 
their powers on all private and public 
property within the corporate limits of the 
municipality and on all property owned or 
controlled by the municipality wheresoever 
situated; .... 

However, such statute also states that a municipality may 
provide by contract police protection beyond its corporate 
limits. A municipality may enter into such a contract with any 
public utility, agency or other private business outside the 
corporate limits of the municipality. 
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Several other statutes also authorize law enforcement 
activity by municipal police officers outside their regular 
jurisdiction in certain instances. Pursuant to Section 23-1-210 
of the Code, the intra-state transfer of municipal law enforce­
ment officers on a temporary basis is authorized. Such statute 
specifically provides that: 

any municipal ... law enforcement officer 
may be transferred on a temporary basis to 
work in law enforcement in any other 
municipality or county in this State under 
the conditions set forth in this section, 
and when so transferred shall have all 
powers and authority of a law enforcement 
officer employed by the jurisdiction to 
which he is transferred. 

Such provision states that prior to such a transfer, a written 
agreement must be entered into by the affected jurisdictions. 
Section 5-7-120 of the Code authorizes law enforcement officers 
to respond in cases of emergency to another municipality upon 
request. Such provision states: 

(w)hen law enforcement officers are sent to 
another municipality pursuant to this 
section, the jurisdiction, authority, 
rights, privileges and immunities, including 
coverage under the workmen's compensation 
laws, which they have in the sending munici­
pality shall be extended to and include the 
area in which like benefits and authorities 
are or could be afforded to the law enforce­
ment officers of the requesting political 
subdivision. 

Such section further provides that such officers who respond to 
requests for assistance have the same law enforcement authority 
as possessed by the law enforcement officers in the political 
subdivision which requests assistance.-11 In an opinion dated 

II As to what circumstances would constitute an "emergency" 
as usea in Section 5-7-120, an opinion of this Office dated 
December 5, 1983 referenced the following definitions: 

(t)he term 'emergency' is 'an unusual or 
abnormal condition beyond the control of the 
[requesting municipality] and a condition 

Continued - Page 3 
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February 15, 1985 this Office determined that in such circumstances • 
such officers would have the law enforcement authority established 
by Section 17-13-40 referenced above when responding to requests 
for assistance. This Office also recognized in a June 20, 1984 
opinion that Sections 8-12-10 et seq. of the Code " ... would 
permit the interchange of local governmental employees, such as 
sheriffs' deputies, between the counties." Consistent with 
such, Section 8-21-10 et seq. would also permit the interchange 
of city police officers. 

In an opinion dated May 17, 1978, this Office referencing 
Section 6-1-20, Code of Laws of South Carolina, 1976, and 
Article VIII, Section 13 of the South Carolina Constitution 
determined that: 

(t)he ability of political subdivisions to 
enter into an agreement for the joint 
administration, responsibility and sharing 
of the costs of services with other politi­
cal subdivisions is granted ... (R)eading 
these ... sections in conjunction enables an 
incorporated municipality to enter into a 
contractual arrangement with a county to 
provide law enforcement services to the 
municipality. 

Referencing the above, it is clear that there is specific 
authority for a law enforcement officer to act outside his 
jurisdiction in certain circumstances. However, it is clear 
that implicit in any such authorization is the requirement that 
there be agreement between the two affected jurisdictions. 

In an opinion dated October 10, 1978 this Office dealt with 
the question of whether a municipal police officer would be 
within legal limits if he was dispatched by a civilian dispatcher 

~/ Continued from Page 2 

beyond [its] reasonable power to remove or 
overcome. It may arise from causes other 
than casualty or unavoidable accident or act 
of God ... Our Supreme Court has used the 
definition from Websters' New International 
Dictionary to define 'emergency' as 'an 
unforseen occurrence or combination of 
circumstances which calls for immediate 
action or remedy; pressing necessity; 
exigency .... 
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to go outside his municipal jurisdiction to answer a call prior 
to the arrival of other agencies having jurisdiction. The 
opinion noted the provisions of Section 17-13-40 which, as 
referenced, authorize a police officer to act beyond the limits 
of his municipality. The opinion noted that this section is 
specific in its requirement that the officer be in "pursuit" of 
a person who has violated a municipal ordinance, and that the 
officer's jurisdiction extends within only a three (3) mile 
radius of the corporate limits. Therefore, the opinion 
concluded that if a municipal police officer should answer a 
call outside his municipal jurisdiction, exclusive of the above 
situation, he would have no authority to make an arrest or to 
take any action in the matter, other than action of a non-legal 
nature such as to call in an officer who does have jurisdiction 
in the matter. It was advised that the municipal police officer 
would be best advised not to answer a call outside his jurisdiction, 
and instead to notify immediately the law enforcement agency 
having jurisdiction over the matter. 

The October 10, 1978 opinion also dealt with the question 
that if a municipal police officer is called out of his 
jurisdiction by a deputy sheriff or highway patrolman to assist on 
a call, is his legal jurisdiction extended and in case of 
liability, would it be imposed on his surety or the requesting 
agency's surety. The opinion concluded that: 

... (b)ecause of the express limitations of 
Section 17-13-40 ... the jurisdiction of the 
municipal officer could not be extended 
simply by virtue of a call from another 
officer outside the municipality. Unless 
some other express authority exists which 
would allow such a practice, ... the municipal 
officer would be beyond his authority. As 
such, the surety of the municipal officer 
would be liable for any damages resulting 
from actions taken by the officer, even 
though the officer's assistance was requested 
by another law enforcement agency .... 

Referencing the above, whether or not a Greenwood city 
police officer could exercise law enforcement authority outside 
the city limits and assist in the investigation of accidents and 
the control of traffic instant to a traffic accident at an 
intersection located just outside the city limits would depend 
on whether the officer was in pursuit of an offender or whether 
an agreement between jurisdictions pursuant to one of the 
referenced statutory provisions existed by which an officer was 
specifically authorized to act outside his jurisdiction. As 
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indicated above, unless such a basis existed, a law enforcement 
officer's actions outside his jurisdiction would be limited to 
those of a non-legal nature. Any actions beyond such could 
subject a municipality to liability and, thus, should be 
avoided. 

If there are any questions, please advise. 

CRR/an 
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