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REMBERT C. DENNIS BUILDING 
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COLUMBIA. S.C. 29211 
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July 15, 1986 

Department of Consumer Affairs 
Post Office Box 5757 
Columbia, South Carolina 29250 

Dear Mr. Hamm: 

2275~ 

By your letter of May 30, 1986, you have advised that a 
member of the Commission on Consumer Affairs accepted a position 
as a member of the Board of Directors of the Lexington County 
Hospital. You have asked whether the individual may hold both 
positions in light of certain provisions of Section 37-6-502, 
Code of Laws of South Carolina (1976) and the prohibitions 
against dual office holding within the State Constitution. Each 
question will be dealt with separately, as follows. 

Section 37-6-502 of the Code 

The relevant portion of Section 37-6-502, which establishes 
the Commission on Consumer Affairs, provides that "[n)o person 
associated with any businesses regulated by the Commission on 
Consumer Affairs shall be eligible to serve on the Commission as 
defined by § 8-13-20 of the Code of Laws of South Carolina." 
You have advised that Lexington County Hospital has filed 
notification with the Department of Consumer Affairs that it is 
a credit grantor, pursuant to requirements of Section 37-3-305 
of the Code. You have asked whether such would cause the 
individual to be associated with a business regulated by the 
Commission, so as to bring him within the above-quoted 
prohibition. 

By Section 37-6-506(2), the Commission on Consumer Affairs 
is charged with enforcement of provisions of the Consumer 
Protection Code, of which Section 37-3-305 is a part. Section 
37-3-305 et.seg. of the Code imposes certain obligations on 

.. 



Steven W. Hamm 
Page 2 
July 15, 1986 

Lexington County Hospital as a credit grantor, which may be 
enforced by the Commission if the statutes are not followed. 
While the Commission does not regulate businesses in the sense 
that the Public Service Commission does, such enforcement or 
regulation of obligations imposed by statute upon credit 
grantors would be one form of regulation. See 36A Words and 
Phrases, Re~late, p. 303 et seq. Thus, it-w0uld appear that 
the Commiss1on does, in some fashion, regulate certain aspects 
of the business of the Lexington County Hospital. 

Section 8-13-20 must also be considered. Subsection (b) 
defines the phrase "business with which he is associated" to 
mean 

any business of which the person or a member 
of his household is a director, officer, 
owner, employee, or holder of stock worth 
ten thousand dollars or more at fair market 
value, and any business which is a client of 
the person [ . ] 

The term "business" is defined by subsection (a) to mean 

any corporation, partnership, 
proprietorship, firm, enterprise, franchise, 
association, organization, and self employed 
individual[.] 

According to the Secretary of State's office, no certificate of 
incorporation has been issued to Lexington County Hospital, nor 
have the enabling statutes conferred corporate status. But see 
Act No. 860 of 1976, § 1(15), granting power of eminent domain 
"for any corporate function." The term "organization" could 
include a governmental agency such as a county hospital, 
however, Cf., United States v. California State Automobile 
Assn., 38~.Supp. 669 (E.D. Cal. 1974); In re Le Mieux, 362 
F.Supp. 1040 (D. Minn. 1973), which exists apart from the 
individuals involved in it. 

Because the individual is a director of a business or 
organization which appears to be regulated to some extent by the 
Commission on Consumer Affairs, it appears that he may be 
contravening the terms of Section 37-6-502 of the Code. 

Dual Office Holding 

Article XVII, § lA of the South Carolina Constitution 
provides that " •.. no person shall hold two offices of honor or 
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profit at the same time." For this provision to be contravened, 
a person concurrently must hold cwo public offices which have 
duties involving an exercise of some portion of the sovereign 
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or 
other such authority, establish the position, prescribe its 
tenure, duties or.salary, or require qualifications or an oath 
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 
61 (1980). 

This Office has opined previously, by an opinion dated June 
22, 1982, that one who serves as a member of the Commission on 
Consumer Affairs would hold an office for dual office holding 
purposes. The same conclusion was reached, in an opinion dated 
April 5, 1982, as to one who would serve on the Board of 
Directors (or Trustees) of Lexington County Hospital. Thus, one 
who would hold both offices concurrently would appear to hold 
dual offices in contravention of the State Constitution. Copies 
of these opinions are enclosed herewith. 

You have advised that the individual was first appointed to 
the hospital board in 1974 for a four-year term. In 1978 he was 
appointed to serve a two-year term. In March 1986 he was 
reappointed to serve on the hospital board. He was appointed to 
the Commission on Consumer Affairs in March 1981 to fill an 
unexpired term and was reappointed in August 1983 to a 
four-term. You have asked about his status as to both boards; 
to answer your question, it is necessary to examine the mechanics 
of dual office holding. 

If an individual holds one office (i.e., Commission on 
Consumer Affairs) on the date he assumes a second office 
(hospital board), both office falling within the provisions of 
Article XVII, § 1 of the Constitution, he is deemed to have 
vacated the first office by acceptance of the second. However, 
the individual may continue to perform the duties of the 
previously held officer, as a de facto officer rather than de 
jure, until a successor is duly selected to complete his term of 
office. See Walker v. Harris, 170 S.C. 242 (1933); Dove v. 
Kirkland,~ S.C. 313 (1912); State v. Coleman, 54 S.C. 282 
(1898); State v. Buttz, 9 S.C. 156 (1877). 

A de jure officer is "one who is in all respects legally 
appOinted and qualified to exercise the office." 63 Am.Jur.2d 
Public Officers and Em¥loyees § 495. A de facto officer is "one 
who is in possession 0 an office, in good faith, entered by 
right, claiming to be entitled thereto, and discharging its 
duties under color of authority." Hetiard v. Long, 178 S.C. 
351, 183 S.E., 145, 151 (1936); see a~o Smith v. City Council 



! 
L. 

Steven W. Hamm 
Page 4 
July 15, 1986 

of Charleston, 198 S.C. 313, 17 S.E.2d 860 (1942) and Bradford 
v. Byrnes, 221 S.C. 255, 70 S.E.2d 228 (1952). Thus, the 
individual would be a de facto officer of the Commission on 
Consumer Affairs, which office would actually be vacant, and a 
de jure officer as a board member of Lexington County Hospital. 

We trust that the foregoing has satisfactorily responded to 
your inquiry to your inquiry. Please advise if you need 
additional information or clarification. 

PDP:hcs 
Enclosures 
REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

pa::tJL;...~ db P6hJ~ 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


