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Jack M. Kendree, Executive Director 
Georgetown County Development Commission 
Post Office Box 698 
Georgetown, South Carolina 29442 

Dear Mr. Kendree: 

You have asked for advice as to whether a county council 
may contract with a county Chamber of Commerce to administer the 
expenditure of part of the county's accommodations tax funds. 
After a county deducts $25,000 from such funds for county use, 
twenty-five percent of the balance can go to a Chamber of 
Commerce for tourism promotion. You are asking about the 
remaining seventy-five percent and who may administer the 
expenditure thereof. 

The relevant provision of law as to allocation of funds 
received by a city or county is Section 12-35-720, Code of Laws 
of South Carolina (1985 Cum. Supp.). Part (1) (C) provides that 
the "remaining balance [seventy-five percent] received by a 
municipality or county must be allocated to a special fund and 
used for tourism-related expenditures." The term 
"tourism-related expenditures" is defined by Section 12-35-720 
to be 

advertising and promotion of tourism so as 
to develop and increase tourist attendance 
through the generation of publicity; promo­
tion of the arts and cultural events; 
construction, maintenance, and operation of 
facilities for civic and cultural activities 
including construction and maintenance of 
access and other nearby roads and utilities 
for such facilities; the criminal justice 
system, law enforcement, fire protection, 
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solid waste collection, and health facilities 
when required to serve tourists and tourist 
facilities; public facilities such as 
restrooms, dressing rooms, parks, and 
parking lots; tourist shuttle transporta­
tion; control and repair of waterfront 
erosion; and operating visitor information 
centers. In the expenditure of funds, 
county councils are required to promote 
tourism and make tourism-related 
expenditures primarily in the geographical 
areas of the county in which the proceeds of 
the tax are collected where it is practical. 

Part (2) of Section 12-35-720 authorizes a county or 
municipality to issue bonds or enter into other financial 
obligations to carry out tourism-related expenditures as 
described above. Finally, part (3) requires a city or county to 
appoint an advisory committee to make recommendations on the 
expenditure of revenue generated by the accommodations tax; 
composition of the membership of the advisory committee is 
specified by this part of the statute. 

With respect to your original question of whether a county 
council might contract with a Chamber of Commerce to administer 
the expenditure of the seventy-five percent as described above, 
"in essence serving as the advisory committee," we would advise 
that the advisory committee required by Section 12-35-720 (3) 
does not expend the funds; that committee only makes recommenda­
tions as to expenditure of the funds. This Office has noted 
that a Chamber of Commerce may be contracted with under Section 
12-35-720 (1) (B) to manage and direct the expenditure of the 
first twenty-five percent of accommodations tax revenues after 
the initial $25,000 is deducted. See Op. Att~. Gen. dated 
April 17, 1985. Your question is related toection 12-35-720 
(1) (C) funds, about which a different conclusion may be 
necessary. 

While a county or city is required to select (or establish) 
an organization to manage and direct expenditure of the first 
twenty-five percent of revenues after the deduction of $25,000 
by Section 12-35-720 (1) (B), the county or city is directed by 
Section 12-35-720 (1) (C) to allocate the revenues to a "special 
fund" to be used for tourism-related expenditures. The county 
or city would be the appropriate body to authorize the issuance 
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of bonds or to incur indebtedness, to establish a sinking fund 
or otherwise provide for debt service, to contract for the 
construction of facilities for civic or cultural activities, or 
otherwise contract for "tourism-related expenditures" as noted 
in the definition of the term as quoted above. As distinguished 
from promotional activities which may easily be contracted for, 
these activities appear to require provision of services either 
by a county or city, or by contracts to which a county or city 
governing body must be a party. Such matters as issuing bonds 
or entering into contracts necessary to construct a facility for 
the arts, for example, could not be delegated or contracted for 
by a city or county. 

We would therefore advise that administration of the 
expenditure of the revenues under Section 12-35-720 (1) (C) 
should remain with a county council and not be contracted to a 
Chamber of Commerce. Of course, we recognize that a county 
council does not sign every check for every expenditure by a 
county and that some delegation to a county official or depart­
ment or agency is necessary; contracting for administration of 
expenditure of accommodations tax revenues to a Chamber of 
Commerce would not be the same as delegation to a county officer, 
department, or agency, however. The administration of these 
funds should rest with the body which enters into contracts, 
creates indebtedness, or otherWise obligates the county or city. 

You also asked whether one who is affiliated with a Chamber 
of Commerce may also serve on the advisory committee. The 
requirements for membership are specified in Section 12-35-720 (3): 

The advisory committee shall consist of not 
less than five members with a majority of 
the committee members being selected from 
the hospitality industry of the municipality 
or county receiving the revenue and one 
member must represent the cultural organiza­
tions of the municipality or county receiving 
the revenue. 

There is no provision within this statute which would prevent a 
person affiliated with a Chamber of Commerce from serving on a 
county's advisory committee, as long as the majority of members 
are s~lected from the county's hospitality industry and one 
member represents the county's cultural organizations. 
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You advised that Georgetown County is merging the operations 
of the Georgetown Development Commission and the County Chamber 
of Commerce. No comment is intended herein as to the concept of 
such consolidation. 

With kindest regards, I am 

PDP/an 

REVIE~~D AND APPROVED BY: 

Robert D. Cook 

Sincerely, 

p~ cfJ, P'C.ftUcua-
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 

cc: Sylvan Rosen, Georgetown County Attorney 


