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March 5, 1986 

Revenue - Redemption From Tax 

A purchaser of real property sold 
for non-payment of taxes may redeem the 
property when the same is sold at a 
subsequent tax sale. 

Honorable William M. Ellen ' 
Lee County Treasurer and Tax Collector 

Joe L. Allen, Jr~ 
Chief Deputy Attorney General 

QUESTION: The city of Bishopville sold a parcel of 
property on October 21, 1983 for non-payment of the city's 
property tax. A deed was executed by the city to the 
purchaser on October 23, 1984. Lee County sold the same 
property on October 15, 1984 for non-payment of county taxes 
for the 1983 tax year. The person holding title under the 
city's deed seeks to redeem the property from the county 
sale. Your inquiry is whether such person may redeem. 

APPLICABLE LAW: Section 12-51-90, South Carolina Code of 
Laws, 1976, as amended. 

DISCUSSION: 

It is understood that Lee County has adopted the provisions 
of Chapter 51, Title 12 for the collection of its delinquent 
taxes. Section 12-51-90 provides in part that: 

"The defaulting taxpayer, 
from the owner, or any 
judgment creditor may ... 
item of" real estate ... ." 

any grantee 
mortgage or 
redeem each 

The question is thus whether the purchaser at the city tax 
sale is a "grantee from the owner". In Cain v. South 
Carolina Public Service Authority, 222 S.C. 200, 72 S.E.2d 
177, our court commented upon the word "owner" as follows: 
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"Of some analogy are tax statutes giving 
a right of redemption to the 'owner'. 
It has been rather consistently held 
that such right is not personal to the 
individual owning the property at the 
time of the tax sale. (citations 
omitted)." See also 72 Am.Jur. 2d, 
State and Local Taxation, § 999 and 
1000, pp. 278 and 279. 

In 85 C.J.S., Taxation, § 845, p. 217 it is stated that: 

"The right ~o redeem extends to a 
purchaser at an execution, foreclosure, 
or other judicial sale .... The holder 
of a tax sale certificate or the 
purchaser at a tax sale may redeem from 
another tax sale, unless the sale was 
void." 

It is here assumed that the sale by the city was valid. 

An annotation on this question is published in 2 A.L.R. 792 
and 95 A.L.R. 1085, 1094, 1095. The cases annotated therein 
and those cited in C. J. S. support the conclusion that the 
purchaser at the city's tax sale may redeem. 

By operation of law, the title passed from the defaulting 
taxpayer to the purchaser at the city's tax sale. Under 
such circumstances, the purchaser is given the authority to 
redeem. 

CONCLUSION: 

A purchaser of real property sold for non-payment of taxes 
may redeem the property when the same is sold at a 
subsequent tax sale. 
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