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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

Stephen A. Kern, Esquire 
Greenville City Attorney 
Post Office Box 2207 

REMBERT C DENNIS BUILDING 

POST OFFICE BOX 11549 

COLUMBIA, S C. 29211 

TELEPHONE 803-758-3970 

May 1, 1986 

Greenville, South Carolina 29602 

Dear Mr. Kern: 

You have asked for the op~n~on of this Office as to six 
questions related to the Freedom of Information Act and 
acquisition or disposal of real esta~e by a city council. You 
had enclosed a memorandum, outlining your responses, as required 
by our policy. Each question and our response will be discussed 
separately, as follows. 

Question 1 

What sections of state law govern the holding of executive 
sessions by a city council? 

We concur with your conclusion that Section 30-4-70, Code 
of Laws of South Carolina (1985 Cum. Supp.), governs the holding 
of executive sessions by a public body, including city councils. 

Question 2 

When a city council votes to go into executive session for 
the announced purpose of taking up a personnel matter, can that 
body legally discuss and vote on other unrelated, unannounced 
items such as personnel, land sales, and purchases? 

You have noted that the procedure to be followed in Section 
30-4-70(a)(5) requires a vote on the question of going into 
executive session, and when such vote is favorable, the 
presiding officer shall announce the purpose of the executive 
session, which of course must be one of the four listed in 
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Section 30-4-70 of the Code. You have concluded that, by 
inference, only the purpose announced is a proper subject for 
discussion. We concur with your conclusion, as discussed in a 
previous opinion. 

In opinion no. 84-46, dated April 24, 1984, this Office 
discussed a situation in which more action was taken in 
executive session by the Highway Commission than was announced 
prior to entering executive session. In that opinion we advised 
that 

we believe the [Freedom of Information] Act 
contemplates that executive sessions should 
be preceded by the disclosure of such 
information as is sufficient to apprise the 
public in attendance of the subject matter 
to be undertaken. 3/ In this instance, 
while a court couTO find that the public 
announcement that "personnel matters" were 
to be discussed was sufficient to go into 
executive session to select all the officers 
in question, clearly a more detailed and 
specific announcement as to each position 
would have been preferable, given the 
purpose of the Act. 

3/ When this is not done, however, 
courtS-have been hesitant to nullify actions 
taken in executive session, unless some 
prejudicial effect to the public is 
demonstrated, choosing to enforce compliance 
prospectively such as by injunctive relief. 
See, Karol v. Bd. of Ed. Trustees, 122 Ariz. 
~ 593 P.2d 649 (1979). Whether prejudicial 
effect has been demonstrated would, of 
course, necessitate a finding of fact by the 
appropriate body in an appropriate proceeding. 

The full text of this opinion is enclosed herewith, as well as a 
copy of opinion no. 83-49, dated July 26, 1983. 
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Question 3 

How soon after making decisions in executive session must 
matters be ratified in public session? 

As you have pointed out, Section 30-4-70(a)(5) states only 
that formal action taken in executive session must thereafter be 
ratified in public session prior to such action becoming 
effective. As you have stated, the better practice would be 
ratification at the earliest time possible. There may be 
reasons to delay ratification, such as when the interest of the 
city or an individual would be prejudiced by premature public 
disclosure of the subject matter. Until such time as the 
decision is ratified, however, the action taken is ineffectual. 
We concur with your conclusion. 

The ratification process has been addressed in numerous 
opinions of this Office. As stated in opinion no. 84-46, 

(w]e believe the better practice, and 
one more in keeping with the spirit and 
intent of the Freedom of Information Act t is 
to ratify, in public, action taken in 
executive session immediately upon return to 
public session. However, there is authority 
that such ratification may still be accomplished 
at a later public meeting, ... and the Act 
itself does not expressly prohibit this. 

The process is discussed in detail in that op~n~on and also in 
opinions enclosed herewith dated April 17, 1985, and November 8, 
1979. 

Question 4, 

Do minutes and recorded votes of executive sessions held by 
a city council become matters of public record the same as for 
public meetings? 

Citing Sections 30-4-40(a)(5) (matters exempted from 
disclosure by statute) and 30-4-50(7) (minutes of proceedings 
and votes taken at public meetings, but not at closed meetings, 
would be public information), you have concluded that minutes 
and recorded votes of executive sessions would not be matters of 
public record. We concur with your conclusion; see Cps. Attt . Gen. dated Harch 23, 1983 and September 7, 1978, copies of w ich 
are enclosed. See also Section 30-4-90 (b). 
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Question 5 

(A) Can a council member change his vote in a public 
session from that he cast in executive session? 

(B) Does an executive session vote bind a council in its 
public vote? 

Based upon the recent decision by the South Carolina Court 
of Appeals in Multimedia Inc. v. Greenville Air ort Commission, 
Op. No. 0623, i e January, (S. C. Ct. App.), you ave 
answered the first question negatively and the second question 
affirmatively. 

In opinion no. 84-64, these questions were discussed. 
Therein, it was stated: 

Finally, you seek guidance on the 
question of whether a member may change his 
vote in the public session from the way he 
voted in executive session. Again, we note 
that Section 30-4-70(a)(S) explicitly 
states that until public ratification 
occurs, no formal action taken in executive 
session is effective .... There is nothing 
in the Act that requires a member to vote a 
particular way on the issue of ratification 
merely because he voted in a certain manner 
in executive session. Since the ratification 
vote is entirely separate and indeed serves 
to make the executive session action effective, 
a member is free to choose whether or not to 
ratify the Committee's action taken in 
executive session as he sees fit. 

A copy of this opinion is enclosed. It should be noted that 
this opinion was written before the decision in Multimedia was 
handed down. 

Since the Multimedia decision, however, the necessity of 
taking a public vote to ratify action taken in executive session 
is uncertain. Ratification, according to the decision, 

commonly means the approval, by act, word, 
or conduct, of that which was attempted, but 
which was improperly or unauthorizedly 
performed in the first instance. [Cite 
omitted.] It may be manifested by any 
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writing, act, or words which evidence an 
intent to confirm or adopt a previous act of 
oneself or of another. In other words, 
"ratify" has a much broader meaning than 
that urged by Multimedia. 

Davis Advance Sheets, page 20. In Multimedia, the Greenville 
Airport Commission publicly announced a unanimous vote to hire 
an individual as airport director. The Court of Appeals, noting 
that the action had been so reflected in the Commission's 
minutes, found this to be sufficient ratification. 

While an announcement such as the one in Multimedia would 
apparently satisfy the requirements of Section 30-4-70(a)(5), as 
interpreted by the Court of Appeals, a public body certainly 
would not be precluded from voting to ratify when it returns to 
public session. In such an instance, the conclusion of opinion 
no. 84-64 would appear to be applicable. The ultimate answer to 
your question would depend largely on how the public body 
carried out the ratification process, however; if a city council 
chose to ratify in the same manner as the commission in Multimedia, 
a council member apparently would not be able to change his vote 
and council would be bound. If an announcement of the results 
of a vote is made, without a public vote, no opportunity would 
be given for dissenting votes to be expressed. If no announcement 
were made, however, council would not be bound until the announce­
ment is made. You have further advised that a prior vote of 
Council may not be changed under rules adopted by Council unless 
a proper Motion to Reconsider is adopted by vote of Council at 
the next meeting. Thus, there may be instances, when a city 
council has adopted rules of procedure or ratification is 
effected as in Multimedia, that a vote may not be changed and a 
council would be bound. 

Question 6 

Is a city council required to secure a competent real 
estate appraisal before buying and selling land for a public 
purpose? 

We concur with your conclusion that no state law requires 
an appraisal before a city council may buy or sell real estate. 
Section 5-7-40 of the Code deals with ownership and disposition 
of property by municipalities but is silent as to obtaining 
appraisals: 

All municipalities of this State may 
own and possess property within and without 
their corporate limits, real, personal or 
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mixed, without limitation, and may, by 
resolution of the council adopted at a 
public meeting and upon such terms and 
conditions as such council may deem 
advisable, sell, alien, convey, lease or 
otherwise dispose of personal property and 
in the case of sale, alienation, conveyance, 
lease or other disposition of real or mixed 
property, such council action must be 
effected by ordinance. 

We have not examined any procurement policies or ordinances of 
the City of Greenville and thus are unaware of any possible 
local requirements for appraisal. 

In an analogous situation, this Office opined as to the 
sale of property by the State College Board of Trustees; the 
opinion dated August 27, 1985, is enclosed herewith as it 
contains a great deal of research on such issues as adequacy of 
consideration and other policy and constitutional matters. 

We trust that the foregoing has satisfactorily responded to 
your inquiries. If you need clarification or additional assistance, 
please advise. 

PDP/an 

Enclosures 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

P~~,Q,;;~ 

Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

Executive Assistant for Opinions 


