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Nay 20, 1986 

The Honorable D. N. Holt, Jr. 
Member, House of Representatives 
330-C Blatt Building 
Columbia, South Carolina 29211 

Dear Representative Holt: 

You have asked whether one person may serve concurrently on 
the Charleston County Election Commission and as a member of the 
City Council for the City of North Charleston, without 
contravening the dual office holding prohibition of the 
Constitution of the State of South Carolina. For the reasons 
following, it is the opinion of this Office that dual office 
holding would most probably exist if one person were to serve in 
both capacities concurrently. 

Article XVII, § lA of the South Carolina Constitution 
provides that " ... no person shall hold two offices of honor or 
profit at the same time." For this provision to be contravened, 
a person concurrently must hold two public offices which have 
duties involving an exercise of some portion of the sovereign 
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E. 762 
(1907). Other relevant considerations are whether statutes, or 
other such authority, establish the position, prescribe its 
tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath 
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E.2d 
61 (1980). '. 

This Office has issued several opinions concluding that one 
who would serve on a county election commission would hold an 
office for dual office holding purposes. Enclosed are opinions 
so concluding, dated September 24, 1982 relative to the Florence 
County Election Commission and March 21, 1978 as to the Y~rion 
County Election Commission. These opinions would also apply to 
one appointed to serve on the Charleston County Election 
Commission. 
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Similarly, this Office has concluded on numerous occasions 
that one who serves on the governing body of a municipality 
would hold an office for dual office holding purposes. See, for 
example, opinions dated January 31, 1984; July 8, 1982; and June 
18, 1982, copies of which are enclosed. Because both positions 
would thus be offices, one who would occupy both concurrently 
would most probably contravene the dual office holding 
prohibitions of the State Constitution. 

Apparently the individual in question had been appointed to 
serve on the Election Commission prior to his election to City 
Council. It must be noted that Section 7-13-70, Code of Laws of 
South Carolina (1976), provides that appointees are to "continue 
in office until their successors are appointed and qualified." 
If one person hold an office on the date he assumes a second 
office, both offices falling within the provisions of Article 
XVII,§ 1A of the Constitution, he is deemed to have vacated the 
former office. However, as is provided in Section 7-13-70 of the 
Code, that person may continue to perform the duties of the 
previously-held office as a de facto officer, rather than de 
jure, until his successor has been duly selected and qualiIIed. 
See, Walker v. Harris, 170 S.C. 242 (1933); Dove v. Kirkland, 92 
~. 313 (1912); State v. Coleman, 54 S.C. 282 (1898); State v. 
Buttz, 9 S.C. 156 (1877). 17 

In conclusion, it is the op~n~on of this Office that one 
who would concurrently serve on the Charleston County Election 
Commission and on the City Council of the City of North 
Charleston would most probably contravene the dual office 
holding prohibitions of the State Constitution. By operation of 
law, the individual would vacate the first office upon 
assumption of the second, though he may continue in the first 
office, serving de' facto, until his successor has been selected 
and qualified. --

1/ A de jure officer is Hone who is in all respects 
legalTy appointed and qualified to exercise the office." 63 
Am.Jur.2d Public Officers and Employees § 495. A de facto 
officer is il one who is in possession of an office,~n good 
faith, entered by right, claiming to be entitled thereto, and 
discharging its duties under color of authority." Heyward v. 
Long, 178 S.C. 351, 183 S.E. 145, 151 (1936); see also Smith v. 
City Council o£ Charleston, 198 S.C. 313, 17 S~2a-EbO (1942) 
ana Bradfora v. Byrnes, 221 S.C. 255, 70 S.E.2d 228 (1952). 
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We trust that we have satisfactorily responded to your 
inquiry. If you need further assistance or clarification, 
please advise. 

PDP:hcs 

Enclosures 

REVIEVv"ED AND APPROVED BY: 

Sincerely, 

pa,~/$.;;~ 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 

RObert~ 01~ 
Executive Assistant for Opinions 

cc: Ms. Elsie Kirby 


