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Dear Ms. Brantley: 

I refer to your letter of September 11, 1986, and our 
subsequent telephone conversation. You have asked whether it would 
be permissible for a school (that is, a privately operated beauty 
school, licensed by the State Board of Cosmetology) to require 
students enrolled in the school's manicuring and/or esthetics 
courses to be contracted for hours in excess of the minimum hours 
required for licensure. 

Qualifications for licensure as an esthetician or manicurist 
are stated in §40-l3-90 of the Code of Laws of South Carolina, 1976, 
as amended. The language pertinent to the question is found in the 
following subparagraphs. 

(2) A license as an esthetician shall be issued 
by the Board to any person who: 

* * * 
(b) has completed at least 450 hours in 
classes and skin care in a reliable school 
approved by the board or comparable 
training approved by the board; 

* * * 
(3) A license as a manicurist shall be issued by 
the Board to any person who: 
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* * * 
(b) has ~omple~ed at least 300 hours in 
classes ~n man~curing in a reliable school 
approved by the board or comparable 
training approved by the board; 
(emphases added). 

As is customary in establishing an educational criterion, the Board 
has mandated a minimum number of class hours, without setting outer 
limits. 

Section 40-13-200 requires the owner or manager of a school to 
enter into a written contract with each student before permitting 
the student to attend classes and requires that a copy of the 
contract be filed with the Board. You have provided me with a copy 
of the form contract which I understand is the contract used by 
beauty schools, state-wide. While such a contract is required by 
statute, the Board is not a party to the contract. 

It is my opinion that a school and a prospective student, as 
private contracting parties, are free to negotiate the terms of the 
contract, including the number of class hours. It is conceivable 
that a situation could arise where a student is misled into 
believing that the total hours contracted (including "excess" hours) 
are required for licensure. To avoid confusion, I suggest that 
beauty schools be advised that, if they propose contracting with 
students for class hours in excess of the minimum needed for 
licensure, they should bring this fact to the attention of the 
students. While the law does not require such notice to students, 
to avoid confusion, students should be so informed. 

You have also asked whether, if the school were permitted to 
contract for "excess" hours, the student would be allowed to take 
the licensure examination after completing the minimum hours set 
forth in §40-13-90, and return to the school to complete the 
remaining contracted hours. From the standpoint of the Board, you 
should not deny any applicant who has met all the pre-examination 
licensure requirements the opportunity to take the examination at 
the "usual" time. Again, from the Board's standpoint, I know of no 
reason why a student could not return to the school to complete the 
contracted hours. If a dispute were to arise under the contract, 
this would be a matter for the contracting parties (that is, the 
school and the student) and it would be inappropriate for the Board 
to enter into any such dispute. 
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I t=ust that the foregoing has satisfactorily responded to your 
inquiry. Please advise if you need additional assistance or 
clarification. 

JMJ/rho 

REVIEWED AND APPROVED: 

Sincerely yours, 

Jane McCue Joh 
Assistant Att 

V 

ROBERT D. COOK 
Executive Assistant for Opinions 
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