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STATE OF SOUTH CAROLINA 

OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL 

COLUMBIA, SOUTH CAROLINA 

OPINION NO. 86- October 3, 1986 

SYLLABUS: 

TO: 

FROM: 

Physical therapists may accept patient referrals 
from physicians and dentists who are licensed in 
and practicing in states other than South 
Carolina; due to strict interpretation of language 
similar to the South Carolina statute by courts in 
some jurisdictions, however, this conclusion 
cannot be free from doubt. 

President 
South Carolina State Board 
of Physical Therapy Examiners 

Carolyn M. Adams 
Assistant Attorney General 

DISCUSSION: 

You have requested an op~n~on regarding whether 
physical therapists licensed and practicing in South 
Carolina may accept for treatment patients who are referred 
to them by physicians and dentists licensed by and 
practicing in states other than South Carolina. 

OPINION: 

It is the opinion of this Office that physical 
therapists licensed in and practicing in South Carolina may 
accept patients who are referred to them by physicians and 
dentists who are licensed in and practicing in states other 
than South Carolina. 

Under the Physical Therapy Practice Act [Section 
40-45-10, et ~ of the 1976 South Carolina Code Annot.] 
Section 40=45---zu-( 1) defines "physical therapy" as: 

The evaluation and treatment of any 
bodily or mental condition of any person 
by the use of physical, chemical, or 
mechanical agent, the properties of 
heat, light, water, electricity, 
massage, sound, and therapeutic 
exercise, including rehabilitation 
procedures all under the of 
a license octor 0 me or 
dentistry. [Emphasis added). 
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Subsection (4) of Section 40-45-20 of the Code defines 
"prescription" as referred to in Section 40-45-20 (1) as: 

Thus, the practice of physical therapy is confined to 
evaluating and treating patients who have been referred to 
the physical therapist by a licensed doctor of medicine or 
dentistry. Section 40-45-20 (4) of the Code provides that 
the referring doctor's instructions to the physical 
therapist may be very general or very detailed, as the 
referring physician in his discretion deems necessary. 

To further emphasize the necessity of physical 
therapists practicing only under the prescription of 
a physician or dentist, Section 40-45-220 makes it a 
misdemeanor for a physical therapist to "undertake to 
practice independent of the prescription of a licensed 
doctor of medicine or dentistry." Physician, as defined in 
Section 40-47-5 of the Code is "a doctor of medicine." It 
is unlawful to practice medicine in South Carolina without a 
license. Section 40-47-260; State v. Deadwyler, 133 S. C. 
75, 130 S.E. 332 (1925). Similarly, it is unlawful to 
practice dentistry without a license from the South Carolina 
State Board of Dentistry. Section 40-15-100. However, each 
of those professions recognizes that physicians and dentists 
who are not licensed in South Carolina may practice medicine 
or dentistry in South Carolina in limited capacities if they 
are duly licensed by another state and are employed by the 
armed services, public health services, or involved in 
teaching within the State of South Carolina. [Section 
40-47-240; Section 40-15-110; see 70 C.J.S., Physicians and 
Surgeons, Section 9, p. 831J. 

The Attorney General has issued an op~n~on stating that 
a licensed physician from another state who is associated by 
and in consultation with a licensed physician in South 
Carolina may lawfully treat a patient in a South Carolina 
hospital. 1970-71 Opinions, Atty. Gen., No. 3205, p. 186. 
The South Carolina Supreme Court has held that the right to 
practice medicine is a qualified one which is subordinate to 
the State's duty to protect the public health and the 
exercise of its police powers. Dantzler v. Callison, 94 
S.E.2d 177,187 (1956). As the Court stated therein: 

The granting of a license to practice 
certain professions is the method taken 
by the State, in the exercise of its 
police power, to regulate and restrict 



Opinion - Page Three - October 3, 1986 

the activity of the licensee. He takes 
the same, subject to the right of the 
State, at any time, for the public good 
to make further restrictions and 
regulations. Dantzler v. Callison, 
supra, 94 S.E.2d 177, 188 (1956). 

South Carolina statutes do not define physician as "a 
person who is licensed to practice medicine in this State." 
No such limiting phrase appears in the Physical Therapy 
Practice Act. The Florida Court of Appeals has held that 
when a Florida statute did not use the specific word 
"licensed" in front of the word physician, a first-year 
resident physician who was not then registered to become 
licensed in the State of Florida could perform a blood test 
for purposes of determining if the driver was intoxicated. 
State v. Counts, 457 So.2d. 568 (Ct. of App. of Fla. 1984). 

In further construing the meaning of the word 
"physician," the Court of Appeals of Florida has also held 
that the word "physician" should be construed in its plain 
and ordinary meaning to denominate a physician duly licensed 
under the laws of any state, not just those of the State of 
Florida. The Court therein held: 

By adding the requirement that the 
physician be a Florida physician, the 
rule is an invalid exercise of delegated 
legislative authority because it 
modifies the statute by adding a 
criterion to be met by the applicant. 
State De artment of Trans ortation 

an American onstruction 0., 
1291 (Fla. 1st D.C.A. 1976). 
indication from the statute that 
supervlslng physician furnishing the 
written statement [for one to become 
licensed as a midwife] must be licensed 
in Florida. This requirement could 
easily have been imposed by simply 
adding the word "Florida" had the 
Legislature so intended. State 
Department of Health, etc. v. McTigue, 
Fla. App., 387 So.2d 454, 456 (1980). 

It must be noted, however, that in some states whose 
statutes are as broad as in South Carolina, the courts have 
construed language such as "licensed doctor of medicine" to 
mean licensed in that particular state to practice medicine. 
See, for example, State v. Karunsk1, 197 Wash. 87, 84 P.2d 
'3"9lJ (1938); State v. Kellogg, 98 daho 541,568 P.2d 514 
(1977); Jones v. LaBarbera, 342 So.2d 1125 (La. Ct. App. 
1977). Thus, there is no uniformity of interpretation among 
the states and our conclusion herein cannot free from doubt. 
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Because the Legislature of South Carolina did not 
explicitly require that referrals to physical therapists be 
made only by physicians licensed in the State of South 
Carolina, and because there appears to be no strong public 
policy reason for prohibiting duly licensed out-of-state 
physicians and dentists from prescribing physical therapy 
for in-state patients, it is the opinion of this Office that 
physical therapists may accept for treatment patients who 
are referred to them by physicians and dentists who are 
licensed in and practicing in states other than South 
Carolina. Due to the strict interpretation given the same 
language by courts in other jurisdictions, however, this 
conclusion cannot be free from doubt. 

~~ 
Assistant Attorney General 

Approved by: 

RWc~'~ 
Executive Assistant for Opinions 


