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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAl 

REMBERT C. DENNIS BUIlDING 
POST OfFICE BOX 11549 

COLUMBIA. S.C. 29211 
TELEPHONE B03·734-3970 

September 23, 1986 

The Honorable George H. Bailey 
Member, Hcuse of Representatives 
100 Metts Street 
St. George, South Carolina 29477 

Dear Representative Bailey: 

By your letter of September 19, 1986, yru have asked whether the 
Dorchester CoLmty School Board is required by Act No. 536, 1986 Acts and 
Joint Resolutions, to appoint the executive committee required by the Act 
before receiving notice from the United States Department of Justice that 
the Act has received preclearance under the Voting Rights Act of 1965, as 
amended. For the reasons following, we are of the opinion that the 
executive committee should not be appointed prior to receiving notice of 
the required preclearance. 

Act No. 536 of 1986 provides for the consolidation of school district 
n.mIbers 1 arrl 3 into a single district to be known as Dorchester Co...mty 
School District No.4, effective upon approval by the Department of 
Justice. The governing body of the new district is provided for in Section 
3 of the Act, which provides in part: 

~ approval of this Part by the United 
State~partment of Justice pursuant to the 
Voting Rights Act, the DOrchester COunty BOard 
EdUCation shall select from the fourteen-member 
board a seven-member executive committee .... 
[Emphasis added.] 

Where, as here, the terms of a statute are clear and unambiguous, they must 
be construed literally. Green v. Zimmerman, 269 S.C. 535, 238 S.E. 2d 
323 (1977). The emphasized portion or the statute thus requires that 
appointment of the executive committee be made only upon the approval of 
the Department of Justice. Thus, appointment prior to preclearance would 
be a departure from the literal language of the statute. 



, .. 

I 
I 

The Honorable George H. Bailey 
September 23, 1986 
Page Two 

We wculd also advise that the Voting Rights Act itself preclu:ies 
implementation of changes in voting practices and procedures until the 
change has received approval either from the United States Attorney General 
(Department of Justice) or by way of a declaratory jLrlgment action in the 
United States District Court for the District of Columbia. See 42 u.s.c. 
§1973c. Implementation of such a change prior to obtaining approval by one 
of the permissible mechanisms 'WCcl.d be ineffective. N.A.A.C.P. v. HacfPton CamH Election Commission, U.S. ,105 S.Ct. 1128, 84 L.Ed.2 124 
(198 ("Generally, statutes that are SuEJect to §5 [of the Voting Rights 
Act J are ineffective as laws until they have been cleared by federal 
authorities." 105 S.Ct. at 1134, fn.19). 

Because the literal language requires it and further because the 
statute is not effective and may not be implemented until preclearance is 
received from the Department of Justice, it is the opinion of this Office 
that appointment of the executive committee by the Dorchester County Board 
of Education should not be accomplished until notice of preclearance by the 
Department of Justice has been received. 

With kindest regards, I am 

PDP/rhm 

REVIEWED AND APPROVED BY: 

Executive Assistant for Opinions 

Sincerely, 

f tCJJV..ci.A.- J). P(.iw cur 
Patricia D. Petway 
Assistant Attorney General 


