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T. TRAVIS MEDLOCK 
ATTORNEY GENERAL 

REMBERT C. DENNIS BUILDING 
POST OFFICE BOX 11549 
COLUMBIA. S.C. mil 

TELEPHONE 803· 734·3680 

The Honorable Joe Wilson 
State Senator 
P. O. Box 142 

November 18, 1986 

Suite 606, Gressette Senate Office Bldg. 
Columbia, South Carolina 29202 

Re: Lease Between The South Carolina State Budget 
and Control Board ("Tenant") and Wade Hampton 
Associates ("Lessor") dated June 25, 1985. 

Dear Senator Wilson: 

You have asked whether the above referenced lease 1/ is 
"binding". Further, you have asked "whether or not by Budget 
Control or Legislative action [the Lease] can be rescinded." 
separate cover you have asked about the validity of certain 
letters of agreement (contracts) to supply design services 
between various State agencies and P.T.I., Associates, Inc. I 
shall analyze these three questions hereinafter. 

CAN THE LEASE BE RESCI1~ED? 

and 
By 

You have asked whether the Lease can be rescinded either by 
Budget and Control Board action or by Legislative action. 
Certainly under particular circumstances either the Budget and 
Control Board or the General Assembly could take steps to 
"rescind" the Lease. 

1/ Your request addressed several agencies which have leased 
space in the AT&T Building under construction. The terms of each 
of these leases are substantially si~ilar--the premises leased 
are different and the amount of space leased varies but in all 
essential terms the leases are identical. Thus, I shall address 
only the Lease by the Budget and Control Board. 
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Budget and Control Board Action. The Budget and Control 
Board is a tenant pursuant to the terms of the Lease. As a 
tenant, the Board has the same rights as any tenant to take steps 
to terminate a lease under appropriate facts. This Lease sets 
out the rights of the parties in the event of a default. See 
paragraphs 14 and 19 of the Lease. If a breach of a material term 
of the Lease were to occur, the Board could, as one of its 
options, sue to dissolve the Lease; however, this option would 
depend totall~ on future factual events. This Office cannot 
speculate onuture events nor are we authorized or empowered to 
make factual determinations. 2/ 

Legislative Action. The specific terms of the Lease provide 
that the rental payments are subject to the availability and/or 
appropriation of funds. The General Assembly could choose 
expressly not to fund the Lease. This is a prerogative of the 
General Assembly. Paragraph 7 of the Lease sets out terms under 
which the Lease may be canceled. This paragraph contains both a 
"non-appropriations" clause and a "non-substitution" clause. Any 
definitive interpretation of the relationship between a 
"non-appropriations" clause and a "non-substitution" clause would 
have to be made by a court. 

Obviously, the Lease must be construed to operate 
constitutionally. Thus, any analysis of the Lease must take into 
account the iact that the Lease cannot commit revenue beyond the 
curren~ fiscal year. 1/ This fact is the raison d'etre for the 
€~istence of the "non-appropriations" clause found in parag:;:aph 7 
of the Lease. Our Office has earlier opined, in the conte::~t of a 
lease-purchase agreement, on the effect of a "non-substi~ution" 
clause and its relationship to a "non-appropriations" clause. 
This letter opinion is enclosed for your review as "Attachment A" 
hereto. I shall not duplicate the extensive research and 
analysis contained in that opinion; however, in sum, that opinion 
provided that until the South Carolina Supreme Court addresses 
the question to the contrary, we cannot say that the inclusion of 
a "non-substitution" provision in a State lease would render the 
agreement unconstitutional. 

£/ The scope of an Attorney General's op~n~on is to address 
auestions of law rather than investigations of fact. ODS. S.C. 
Atty, Gen. AprilS, 1984 and December 12, 1983. ' 

3/ This conclusion is consistent with ~~rlier Opinions of this 
5ffice. See letter opinion dated February 22, 1982, to Senator 
Hugh K. Leather.can. 
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IS TIIE LEASE BINDING? 

The purpose of the Lease is for the State Budget and Control 
Board to lease office space for its operations for a term of 10 
years. See paragraph 2 of the Lease. The South Carolina 
Legislature specifically has recognized that the leasing of space 
for State purposes is a valid public purpose. The General 
Assembly has established the State Budget and Control Board as 
the single central broker for leasing real property =or 
governmental bodies. See S.C. Code §11-35-1590 (1976, as 
amended). Pursuant to S. C. Code §11-35-lS90, Regulation 
19-445.2120A has been promulgated. That Regulation provides in 
part that: 

The Division of General Services shall negotiate 
all leases of non-State-owned real property unless 
a governmental body has been certified by the 
Materials Management Office. 

A provision of the lease that may create a potential 
question is the attorneys' fee provisions found in paragraph 19 
(b) and (d). Basically, these provisions allow the prevailing 
party in a suit brought because of any breach of the Lease to 
recover expenses, including "reasonable attorneys' fees based on 
the prevailing rates in Columbia, South Carolina." If the 
Lessor 4/ were to be awarded fees and costs in a law suit, such 
an event may have the effect of committing revenues beyond the 
current fiscal year thus triggering a potential violation of 
Article X of the South Carolina Constitution. Nevertheless, if 
these "attorney fees" provisions were held invalid, 5/ the 
remainder of the Lease would still be valid as the doctrine of 
severability in con~racts would operate. £/ 

if An award to a State tenant would not raise a constitutional 
concern. 

5/ Only a court cculd rule invalid or unconstitutional any 
provisions of this Lease. 

61 The South Carolina courts have recognized the doctrine of 
severability in contracts. See Scruggs v. Quality Electric 
Service, Inc., 320 S.E. 2d 49 (S.C. App. 1984); Packard & Field 
v. Bvrd, 51 S.E. 678 (S.C. 1905); and Evans v. Centry Insurance 
Company, 22 S.E. 2d 877 (S.C. 1942). These cases recognize that 
severability is a ma~ter of intent. 
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Other clauses which are often found in commercial, real 
estate leases, such as liquidated damages provisions, rental 
acceleration provisions and indemnification provisions, may 
create problems under Article X of the South Carolina 
Constitution; however, these problems are not present in this 
instance. This Lease, at paragraph 10, specifically provides 
that the State ~enant: 

shall not be required to furnish, provide, or pay 
for any of the following: 

(a) a security deposit for rental, or any other 
services; 

(b) the payment of liquidated, punitive or 
penalty damages; 

(c) any kind of indemnity, public liability, fire 
protection, accident or other insurance for 
the protection of the LESSOR (except =0 the 
extent required by this Lease and/or defined 
by this Lease as part of the Operating Cost 
for the Building); 

(d) any indemnification, release, waiver, (except 
as provided in paragraph 30) or hold harmless 
agreement, for any cause or reason, it being 
expressly understood that the AGENCY in 
regards to these matters does not waive, 
either expressly or implied, the State's 
sovereign immunity as to torts (unless waived 
under the appropriate laws of the State of 
South Carolina now existing or enacted in the 
future) or any other affirmative or defensive 
right or claim it ~ay have under law; and 

(e) pay any late charges for past due rental. 

As h2s been earlier discussed, this Lease contains a 
"non-appropriations" clause and a "non-substitution" clause. 
The ultimate determination as to the relationship of these two 
clauses must rest with the courts. 

Therefore, after reviewing the Lease between the South 
Carolina Budget and Control Board and Wade Hampton Associates 
da~eci June 25, 1985 (referreci to herein as the AT&T ~ease), and 
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subject to the qualifications set out herein, it is probable that 
a court would find that the above referenced Lease is a valid and 
legally binding obligation of the State of South Carolina 
enforceable in accordance with its terms. 

This Office express~s no opinion as to the following: 

A. Any and all other documents not attached as Exhibits to 
the Lease whether executed by and between the parties to 
the Lease or by other parties. 

B. 

C. 

D. 

Any tax limitations or tax aspects of the Lease. 

Any aspects of the business wisdom, business judgments or 
financial decisions regarding the negotiation and/or 
terms of the L~ase including, but not limited to, the 
rental rates involved, cost reimbursements charged and 
other financial considerations. 

The relationship of the terms of this Lease to any 
other leases to which the State of South Carolina is 
a party. 

CO~TTRACTS FOR DESIGN SERVICES .. 

You have also asked about certain letters of agreement or 
contracts between various State agencies and P.T.I. Associates, 
Inc. Specifically, you have focused on the procurement methods 
of entering into the contracts and the effect, if any, on the 
validity of these contracts. 

It is impossible to opine on the legal validity of these 
contracts without factual investigation and analysis. As 
previous opinions of this Office and other State's Attorney 
Generals conclude, the scope of an Attorney General's opinion is 
to address questions of law rather than investigations of facts. 
O~s. Atty. Gen. (South Carolina, April 5, 1984, and December 12, 
1 83; California, August 24, lY78; Iowa, July 16, 1981, August 
14. 1981 and June 29, 1984; Minnesota, April 25, 1985; Nevada, 
November 19, 1981; Oklahoma, June 6, 1982; Tennessee, March 16, 
1982; Texas, July 25, 1983; West Virginia, August 7, 1979; 
Wisconsin, June 1, 1978.) Nevertheless, I shall address the 
general stacutory scheme which controls procurements of the type 
addressed by these contracts. 
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You indicate in your letter of November 3, 1986, that P.T.I. 
"is not an architect anyway." While this statement is certaiI!ly 
true in the conventional sense, P.T.I. does appear to fall within 
the definition of "architect-engineering and land surveying 
services" as defined in the Procurement Code. That definition is 
found at S. C. Code §11-35-2910(1) and provides as follows: 

(1) "Architect-engineer and land surveying 
services" are those professional services 
associated with the practice of architecture, 
professional engineering, land surveying, 
landscape architecture and interior design 
pertaining to construction, as defined by the laws 
of this State, as well as incidental services that 
members of these professions and those in their 
employ may logically or justifiably perform, 
including studies, investigations, surveys, eval­
uations, consultations, planning, programming 
conceptual designs, plans and specifications, cost 
estimates, inspections, shop drawing reviews, 
sample recommendations, preparation of operating 
and maintenance manuals and other related 
services. (emphasis added) 

Thus, it appears that a possible technique to procure the 
services of P.T.I. would be to utilize S. C. Code §11-35-3230. I 
have attached §§11-35-29l0 and 11-35-3230 hereto respectively as 
"Attachment E" and "Attachment C." Also I have attached 
Regulation 19-445.2145 as "Attachment D." As you can see from 
these statutes and regulations it would have been possible to use 
this approach to procure the services of P.T.I. As you can see 
from the statutes and regulations a number of procedures are to 
be followed. 

Another possible approach which could have been utili=ed to 
procure the P.T.I. contract is the mechanism set out in S.C. Code 
§11-35-l270, enclosed as "Attachment E" and its accompanying 
regulation, Regulation 19-445.2025, enclosed as "Attachment F." 
As you can see this approach would allow the state agency to 
contract for up to $2500.00 of services without utilizing 
competitive bidding or utilizing the sole source approach or 
requiring the approval of the state engineer's office. 
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As discussed earlier, this Office can not engage in fact 
finding in ~he context of issuing advice; however, you have 
provided certain facts which I shall assume for the purposes of 
further analysis. You have advised that the state engineer's 
office did not approve the P.T.I. contract. This lack of 
approval appears to violate the provisions of S. C. Code 
§11-35-3230(3) which provides: 

(3) A Contracts b State En ineer's 
Offic-e~.~~~----~----------~~--~----~~~~~-o-this 

section shall be submitted for approvnl to the 
state engineer's office in accordance with 
regulations to be established by the board prior 
to the awarding and execution of the contracts. 

If this failure to approve were not cured, one of the 
consequences could be that the contract would be invalid; 
however, the final result would depend on the specific facts of 
the transaction.ll Regulation 19-445.2015, enclosed as 
"Attachment G," provides the mechanism t·o ratify unauthorized 
procurements. If the agencies involved were to ·follow the 
procedure set out in Regulation 19-445.2015, the failure to 
ob~ain the approval of the scate engineer's office could be 
cured. ~I 

I hope the above analysis will aid you. 

CWGjr: ss 

Attachments 

c;r;;bur"iJ_c1I ~ full/LA-
Charles W. Gambrell, Jr. 
Assistant Attorney General 

II As I have stated earlier, only a court can invalidate a 
contract. 

8/ Of course, appropriate legislation could be proposed 
which-would mandate competitive bidding in all such contracts. 


