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Dear Paul:

% You have requested the advice of this Office as to whether
military personnel domiciled in South Carolina must actually reside
in this State to be entitled to in-state tuition rates. A previous
opinion of this Office concluded that military personnel returning
to and residing in South Carolina after an out-of-state assignment
would be eligible for in-state rates if they were domiciled here
prior to the transfer and if they had not shown an intent to
establish a new domicile out-of-state. Ops. Atty. Gen., (December

N 18, 1986). Because South Carolina law requires persons to "reside

i in" South Carolina for no less that twelve months as well as be
domiciled here, you have raised the question of whether military

personnel stationed elsewhere and their dependents would be eligible

for in-state rates in South Carolina. Section 59-112-20(A) of the

Code of Laws of South Carolina 1976, as amended.

Although no South Carolina case has addressed this issue,
authority elsewhere makes clear that military personnel would not
lose either their actual residence in South Carolina or their
domicile here by being stationed elsewhere in the military unless
they showed an intent to establish domicile and actual residence
where stationed. St. John v. St. John, 291 Ky. 363, 163 S.W.2d 820
(1942); Radford v. Radford, 26 Ky. L. Rep. 652, 82 S.W. 391 (1904);
25 Am.Jur.Z2d Domicile, §39. In Radford, the court held as follows:

It has never been the policy of the law to add to the
burdens of one serving his country in its Army or
Navy the loss of residence in his native state from
his constrained and involuntary absence therefrom.
Such a one cannot be said, in any proper sense of the
term, to have a residence anywhere other than the
home he has left, since he has no choice as to where
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he goes, the time he can remain or when he shall

return....[He] cannot be said in any sense to have
lost either his actual or legal residence by
[assignment elsewhere for military service]. 82 S.W.
at 392.

Therefore, military personnel that have established domicile and
residence in South Carolina, would lose neither status upon their
military assignment elsewhere absent an intent to establish
residence and domicile elsewhere. Accordingly, for such personnel,
the twelve months of residency required for in-state tuition in
South Carolina could include time in out-of-state military service
provided that they have established residence and domicile in South
Carolina before leaving this State and have not reestablished
residence and domicile elsewhere. Under the provisions of
§59-112-20(A), the dependents of such personnel entitled to in-state
rates would also be entitled to in-state rates themselves. Of
course, application of these requirements to particular individuals
must be determined by the factual circumstances of their association
with South Carolina.

If you have any questions, please let me know.

Yours very truly,
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