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General Counsel
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Moncks Corner, South Carolina 29461-0398

Dear Mr. McGlothlin:

You have requested an opinion as to whether the revenues of
the South Carolina Public Service Authority (hereinafter "the
Authority") are subject to appropriation by the General Assembly.
Specifically, your inquiry concerns the legal validity of a
provision in the General Appropriation Bill for 1987-88 (H.2590)
which provides that the Authority must remit annually four
million dollars to the State General Fund beginning in Fiscal
Year 1987-88, to the extent that this funding requirement does
not violate the provisions of any indentures relative to bonds."
Part II, § 9, General Appropriations Bill for 1987-88. It is our
opinion that the General Assembly may not lawfully direct the
Authority to remit any stated sum of money in this manner.

The Authority is a quasi-municipal corporation exercising
certain functions as an agency of the State of South Carolina.
Rice Hope Plantation v. South Carolina Public Service Authority,
216 S.C. 500, 59 S.E. 2d 132, 138 (1930). A Board of Directors
was created and given certain powers by the General Assembly. §§
58-31-10, 30, S.C. CODE, 1976 (as amended). One of its powers
was to collect rates and other revenues sufficient to meet is
expenses and costs of operation. § 58-31-30(13), supra .
Provision was then made that all net earnings thereof not
necessary or desirable for the prudent conduct and operation of
its business or to pay the principle and interest on its bonds,
notes, or other evidences of indebtedness ... shall be paid over
semi-annually to the State Treasurer for the general funds of the
State...." § 58-31-110, supra ? The Supreme Court has held that
this section, along with tne remainder of the enabling act,
"clearly contemplates the exercise of discretion by [the Board of
Directors]...." South Carolina Electric and Gas Company v. South
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Carolina Public Service Authority , 215 S.C. 193, 54 S.E. 2d 777,
785 ( 1949 ) . The General Assembly has provided specifically that
"[t]he Board of Directors shall have full authority to manage the
business of the Public Service Authority, and to prescribe ...
bylaws, rules and regulations governing the manner in which ...
the powers granted to it may be exercised and embodied." § 58-31-60,
supra . The Court has held that it "will not interfere with such
discretionary powers . . . except in cases of fraud or clear abuse
of power or where unreasonable or capricious." South Carolina
Electric and Gas Company, Supra at 212, 54 S.E. 2d at 785.

The question then arises whether the General Assembly may
restrict that discretion of the Board by now directing the Board
to remit a stated sum of money from its revenues to the General
Fund pursuant to § 58-31-110, supra . Clearly it cannot lawfully
direct the Authority to remit any sum of money that would violate
the terms of a trust indenture relative to bonds. §§ 58-31-70,
150, supra . The section in the Appropriation Bill at issue here
recognizes that limitation in that it provides that the
remittance shall be made only "to the extent that it does not
violate the provisions of any indentures relative to bonds."
supra .

The question remains whether the General Assembly may direct
the Authority to remit a stated sum of money if that remittance
does not violate any provision of a trust indenture or other
agreement. As a matter of general law, the funds of the
Authority acquired in the course of business would most probably
be considered trust funds maintained by the Authority for the
benefit of the persons served by the Authority and as such they
could not then be diverted for other purposes. 2 McQuillin,
Municipal Corporations, § 4.410; Shirk v. Lancaster, 169 A. 557,
90 ALR 688 (Pa. 1933). In that event, the General Assembly would
be restricted by Article I, § 4, South Carolina Constitution,
which prohibits any law impairing the obligation of contacts, and
could not lawfully direct the Authority to make a payment of a
specified amount into the General Fund in that it would invade
the prerogative of the Board of Directors in their capacity as
trustees. Of course, the Board of Directors would nonetheless be
required to pay over to the General Fund "all net earnings
thereof not necessary or desirable for the prudent conduct and
operation of its business ... or otherwise necessary to meet its
debt obligations." § 58-31-110, supra . But the determination of
that amount to be so paid would appear to be entrusted to the
Directors in their fiduciary capacity. As an additional matter,
if the General Assembly were intending, by this provision, to
determine the specific amount of "net earnings thereof not
necessary or desirable for the prudent conduct and operation of
[the Authority's] business...." and therefore in effect
adjudicate a claim by the State against the Authority pursuant to
§ 58-31-110, supra , it most probably would not be permitted under
the doctrine of separation of powers to determine the specific
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amount of such an obligation owed by the Authority pursuant to §
58-31-110, supra . , in that such a determination would be a
judicial function. McQUILLIN, MUNICIPAL CORPORATIONS, § A. 187,
citing State v. Hampton, 13 Nev. 439. Such a determination would
most probably be prohibited by Article I § 8 of the South
Carolina Constitution. See Carolina Glass Company v. State, 87
S.C. 270 69 S.E. 391, 193~Tl910); Segars v. Parrott, 54 S.C. 1,
31 S.E. 677, 682 (1898).

For all the foregoing reasons it is our opinion that the
General Assembly may not lawfully direct the Public Service
Authority to pay over a stated sum of money to the General Fund
as provided in the Appropriation Bill. The Authority remains
obligated however to pay over to the State Treasurer such amounts
which are determined in the discretion of the Board of Directors
to be "not necessary or desirable for the prudent conduct and
operation of its business ..." or otherwise needed to meet its
lawful obligations.

Sincerely yours ,

DCE : tgc

Reviewed and Approved By:

Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions

David C. Eckstrom
Assistant Attorney General

We do not address the question whether this provision in
the Appropriations Act constitutes an "appropriation" which may
properly be included in an appropriations act. See Cox v. Bates,
237, S.C. 198, 110 S.E. 2d 828, 834 (1960).


