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Dear Ms. Gadsden:

I

By your letter of April 1, 1987, at the request of the

Honorable Daniel E. Martin, Sr., you have asked for the opinion
of this Office on whether you might serve as a member of the
State College Board of Trustees simultaneously with your employ

ment by the Child Support Unit of the South Carolina Department
of Social Services as a chief investigator. Your concerns were
any possible conflict of interest or dual office holding. The
latter concern will be addressed first.

Article XVII, § 1A of the South Carolina Constitution pro
vides that "... no person shall hold two offices of honor or
profit at the same time." For this provision to be contravened,
a person concurrently must hold two public offices which have

duties involving an exercise of some portion of the sovereign
power of the State. Sanders v. Belue, 78 S.C. 171, 58 S.E.

762 (1907). Other relevant considerations are whether statutes,
or other such authority, establish the position, prescribe its

tenure, duties or salary, or require qualifications or an oath
for the position. State v. Crenshaw, 274 S.C. 475, 266 S.E. 2d

61 (1980).

The State College Board of Trustees was established by act
of the General Assembly, now codified at Section 59-105-10 et
seq . , Code of Laws of South Carolina (1976 & 1986 Cum. Supp.TT
The Board is comprised of seventeen members, sixteen of whom
represent the various judicial circuits and who are elected by
the General Assembly. The final member is to be appointed by

the Governor from the State at-large. You are seeking election

from the Ninth Judicial Circuit.
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Section 59-105-20 of the Code provides for a term of four

years and until a member's successor has been elected and quali

fies. Board members are entitled to a subsistence, per diem,

and mileage authorized for members of state boards, committees,

and commissions, by virtue of Section 59-105-30. No oath is

specifically required. But see Article VI, Section 5 of the

State Constitution. No specitic qualifications are required for

membership on the Board.

Duties of Board members are specified by Sections

59-105-40, -50, -60, and -70 of the Code and include the making

of contracts, purchasing and leasing of real estate, promulga

tion of rules and regulations, eminent domain, conferring of

degrees upon students, compelling witnesses to appear to testify

in investigations by the Board, removal of officers and others

for incompetence or other specified reasons, to issue bonds, and

numerous other duties. These duties clearly involve an exercise

of a portion of the State's sovereign power.

Considering all of the indicia, it must be concluded that

one who would serve on the State College Board of Trustees would

hold an office for dual office holding purposes. This same

conclusion has been reached as to the governing boards of The

Citadel, South Carolina State College, and Winthrop College;

See Ops. Atty. Gen, dated June 25, 1986; March 25, 1986; and

January 8, 1962 , respectively.

You are currently employed by the Department of Social

Services as the chief investigator of the Child Support Unit in

Charleston, a position not created by statute. No oath is re

quired to assume this position. Tenure in this position is "at

will" rather than for a specific term of years. You do receive

compensation for your work in this capacity. Qualifications are

specified, though not by statute: you must be a high school

graduate or its equivalent and have four years experience which

gives you knowledge of the rules, regulations, and laws relevant

to your position.

According to the job description for Special Investigator

IV, class code 7157 as provided by the State Division of Human

Resource Management, your function is to investigate various

criminal and civil matters and to coordinate and investigate the

activities of an investigative staff. In actualitv, you super

vise seven or eight child support investigators, assist in pro

cessing child support cases, assist clerks of court in setting

dockets, preparation of cases, and so forth. You are present in

court with an attorney from the Child Support Unit; you mav

interview clients or attend meetings in which respondents are
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present. Though you are called an "investigator," your position
does not involve actual investigative work; you carry out admin

istrative and ministerial activities rather than activities

requiring an exercise of discretion on behalf of the State.

Though your position is related to state or sovereign activ
ities, a court would most probably consider you to be an employ

ee rather than a public officer in this regard. The following
from Sanders v. Belue is appropriate in this instance:

[0]ne who merely performs the duties re
quired of him by persons employing him under
an express contract or otherwise, though

such persons be themselves public officers,

and though the employment be in or about a
public work or business, is a mere employee.

Id., 78 S.C. at 174. Thus, no violation of the dual office
Holding prohibitions of the State Constitution would likely
occur if you were to serve on the State College Board of Trust

ees while you are employed as a chief investigator with the
Child Support Unit of the Department of Social Services.

There does not appear to be a conflict of interest if you
were to be a Board member while so employed. The duties and

responsibilities of Board members have no relationship at all to
your position with the Department of Social Services. We must

caution, however, that we cannot speak for the Department of

Social Services; we would encourage you to seek the advice or

approval of that agency in light of any applicable agency poli
cies of which we would not be aware.

If you are elected to serve on the Board by the General
Assembly, you should be aware of Section 141 of Act No. 540
(Part I) of 1986, which provides that

the per diem allowance of all boards, commis
sion and committees shall be at the rate of

Thirty-five ($35) Dollars per day. Provid
ed , Further, That no full-time officer or

employee of the State shall draw any per
diem allowance for service on such boards,

commission or committees.

See also Op. Attv. Gen, dated March 27, 1984, enclosed.

In conclusion, it is the opinion of this Office that you

most probably would not violate the dual office prohibitions of
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the State Constitution or encounter a conflict of interest if
you were to be elected to the State College Board of Trustees
while you are employed in your present capacity with the Depart
ment of Social Services. We encourage you to consult with the
Department to obtain the views of that agency, to ascertain
whether that agency would have any applicable policy in this

instance. Finally, you should be aware of the limitation placed
upon your compensation as a Board member by the above-quoted law.

With kindest regards, I am

Sincerely ,

Patricia D. Petway

Assistant Attorney General

PDP/an

Enclosure
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REVIEWED AND APPROVED BY:

Robert D. Cook'
Executive Assistant for Opinions


