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Eichard J. Canpbell
Division of General Services
Budget & Control Board
300 Gervais Street
Columbia, South Carolina 29201

Dear Mr. Canpbell:

You have asked for the opinion of this Office as to whether the
functions of the Camri ttee appointed pursuant to Section 14-3-820 of the
Code of Laws of South Carolina (1976) would fall within the scope of the
South Carolina Consolidated Procurement Code, Section 11-35-10 et seq. ,
supra. We advise that the functions of the Cocmittee are outside the
scope of the Procurement Code.

Section 1A-3-820 of the Code provides the following:

The Speaker of the House of Representatives,
the President of the Senate and the Chief Justice
of the Supreme Court shall appoint a cocmittee of
four, composed of two members of the House of
Representatives to be appointed by the Speaker,
one member of the Senate to be appointed by the
President of the Senate and one member of the
Supreme Court to be appointed by the Chief Justice,
which shall contract for five years at a time for
the prompt editing, publishing and distribution of
the opinions of the Supreme Court and bound volumes
thereof.

At the outset it is clear that the Cocmittee is not entering into a

contract for the expenditure of funds by the State. Rather, it is carrying
out the constitutional mandate that "[t]he General Assembly shall provide
for the publication of the decisions of the Supreme Court." Article V,
Section 21, South Carolina Constitution. The Cocmittee itself makes no
expenditures; the Committee only selects a publisher. Section 14-3-820,
supra. Therefore, the threshold requirement of the Procurement Code is
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not met insofar as the statutory function of the Connrittee does not involve
the "expenditure of funds by this State acting under contract." Section
11-35-40(2), supra. Any expenditures are made not by the CamrLttee but
by third parties who buy published volumes. Our information is that
purchase would be made by both private parties as well as by entities of
State government.

An argument may be made that since seme purchases of the bound volumes
would ultimately be made by entities of State government that the
provisions of the Procurement Code should thereby apply. However, the
Procurement Code expressly exempts the procurement of "published books"
from the purchasing procedures of the Code. Section 11-35-710 (k) ,
supra. Therefore , the statutory functions of the Committee fall outside
the scope of the Procurement Code. V

There is yet another compelling reason why the Procurement Code is
inapplicable. This Conmittee, consisting of a Justice of the Supreme Court
and three members of the General Assembly, is charged with the general duty
to provide "for the prompt editing, publishing and distribution of the
opinions of the Supreme Court... ." Insofar as the Committee is tasked to
exercise discretionary powers in carrying out its duty, its functions may
not be delegated to others absent statutory authority. Nelms v. Civil
Service Commission, 220 N.W.2d 300 (Minn. 1974); Steele v. Gray, 219
N.W.2d 312 (Wise. 1974); 63A Am. Jur. 2d Public Officers and Employees
§301. If the Procurement Code were applicable to the functions of this
Conmittee, the ultimate authority in the matter would, by operation of the

Procurement Code itself, thereby be "vested in the Division of General
Services." Section 11-35-510, supra. However, it seems apparent that
the General Assembly has, by specific statute, given the ultimate
responsibility in this matter to the Conmittee. Therefore it is further
apparent that the Procurement Code could not be applicable because the
Conmittee may not delegate its responsibilities in the matter to the
Division of General Services or to any other person or entity, absent
statutory authority. Nelms, supra; Steele, supra.

1/It must be noted that these bound volumes of the official Supreme
Court decisions are unique and that equally unique statutory duties of the

Conmittee are involved herein; too, a specific statutory exemption for
published books has been provided by the General Assembly. This opinion
mist therefore be distinguished from Opinion No. 84-8, dated January 24,

1984, which did not address any specific statutory exemptions from the
Procurement Code.
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For all of these reasons we would advise that the functions of the
Cocrmittee are outside the scope of the Procurement Code. Please advise if
you desire additional assistance in this matter.

DCE/rhm

REVIEWED AND APPROVED BY:

Sincerely,

David C. Eckstrom
Assistant Attorney General

Robert D. Cook
Executive Assistant for Opinions


